用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問深水埗sfa考幾多名前先係B1
樓主: xyzroom
go

請問深水埗sfa考幾多名前先係B1   [複製鏈接]

LL889 發表於 14-5-22 13:11
多年前, 小學可將其校學生的 banding % information 放上校網。  例如 APS 大約84% 係 band 1, 而 SFA 大 ...
由始至終都是不能以任何形式向外公開banding的資料的,以前都唔準,現在都唔準。只是以往有些不單止直資學校,連一些非常受歡迎的官津學校都會以其他形式,例如同學所獲派的學校的比例及人數,而其中有一項就是獲派band 1英中的比例。所以容易令人有錯覺獲派band 1 英中的比例就等同學校的band 1比例。

:verycold: :verycold: :verycold:

王家爸爸 發表於 14-5-22 17:23
記得好似幾年前,孫明揚曾經是提到,不透露Banding資料的原因:

1,Banding資料是為了中學學位分配的目的 ...
所以就有今天的所謂派幾多band 1 英中就等如學校有幾多band 1生的誤解。

Yanamami  大概啦~~總唔會上年有80%入band1,今年得50%掛?跌到75%好未?都唔會差太遠的,話曬一向個record都好定。  發表於 14-5-23 09:44
王家爸爸   Totally Agree!  發表於 14-5-22 19:46
:verycold: :verycold: :verycold:

opclk 發表於 14-5-24 22:55
回覆 王家爸爸 的帖子

I think use the word :英中 to replace band1 is better
Band 2和band 3學校用乜野字句代替好。
‹ 上一主題|下一主題