用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無人考左 "根德園" ?
go

有無人考左 "根德園" ? [複製鏈接]

我個囡明早9點in , 我真係好擔心佢, 今日考St. Cat 好差(唔肯合作), 我嬲到想哭, 我明天都打定輸數了, 因為人地話都好似打仗咁, 一定會多過st. cat ....咁就死得啦...
   0    0    0    0

我個囡唔得, 我都想其他人得....
一去到就得一個家長入學校, 另一個要係學校出面得(已有成幾十人係對面公園等, 包括我老公), 一入到去好似去左急証室咁...跟住地下行去交回條, 取回表格後行去另一邊坐係度等叫入去玩具房, 房內有3張枱, 每張枱有3張櫈比小朋友坐玩玩具, 老師在旁問小朋友問題, 又會mark底比分...之後又去另一間房得叫名(問問題)....一見到就問下小朋友你叫咩名, 邊個同你黎, 你隔離果個係邊個, 問佢5官係邊, 有咩用, 跟住1張有3個顏色的A4紙和3塊Lego, 將相同的放落紙上, 再攞一張A4的公園圖畫問小朋友圖畫入面係咩, 有咩設備, 跟住攞一張A4紙有5幅圖, 將相同的圖放回一樣的, 最後送貼紙比小朋友(要叫多謝) 再問家長點解揀哩間學校, 你平時帶小朋友去邊度...(記得要小朋友推回張櫈和叫BYE BYE
希望你瞓得著啦...

原帖由 cutebear123 於 08-11-8 00:58 發表
Can u tell me what interview for St. Cat?  I am so worry, my daughter needs to interview at 8:45 am ah!  Can't sleep now.

我個囡in左啦9點正, 今日反而比昨日好少少, 可能我已經放棄, 打定輸數, 所以在去學校途中唔感問我囡野, 因為我覺得佢開始對面試反感, 我唔想迫佢...去到排隊入去, 一入去見到有滑梯, 我比阿囡滑左一次後就去入房interview老師叫阿囡坐底, 我囡一見就唔肯坐, 不過老師好有耐性, 逗下逗下就坐底左(我見昨日唔出聲幫手都衰架啦, 所以我今日決定唔理照幫手) 老師問我問題時, 我都有望下阿囡, 見佢砌生果都無問題, 又會痴番個生果, 配對又做啱晒...係問佢咩名, 幾多歲要問幾次先肯講, 但看圖就唔肯講, 我就答咀:嘩好靚播...咩黎架, 你日日都玩, 咩黎架? 你睇老師個哈哈笑幾得意, 媽媽都想睇下播...你回答老師問題比媽媽睇下老師渣住咩...最後唱歌都肯唱, 仲做手勢(哈哈笑) , 之後去門口的老師度就唔錯, 老師問又問佢咩名, 幾多歲, 好彩都有答, 跟住問阿囡:你食左早餐未?我囡答:未呀!(真係笑死我), 老師請佢食粒糖, 阿囡攞左一粒講thank you(終於完成啦) 可能我自己無形中比左d壓力阿囡我自己唔知啦.....

係呀, 入到學校, 有條繩欄住, 一個陪小朋友入去in, 一個係條繩出面等....不過好快, 唔使15分鐘攪掂 ...

原帖由 伍小B 於 08-11-8 16:58 發表
KV Interview,

請問有冇指定只得一位家長可以陪同小朋友 interview,
還是父母一同入去in?

THX

我2個姨甥女都係讀根德園, 我知間學校會好嚴, 好多默書...好多功課, 但佢地現在讀緊德望...都幾好(根基好)
我家姐同我講, 出門口果part好重要, 係主任黎架, 睇下個小朋友有無禮貌, 佢真係問好多野架(不過都係重覆問:你叫咩名, 今年幾多歲, 食左早餐未, 你食唔食糖呀, 我個囡又答晒佢, 見有粒糖食thank you完好開心咁bye bye走了...
我家姐話佢果時in, 有個朋友的囝囝一入門口見到盒糖, 二話不說就去了攞糖食, miss即刻寫住failure , 所以佢地對禮貌好嚴緊

原帖由 Bear2004 於 08-11-8 23:53 發表
Parco媽,
係佢係只係喊左一陣, 但我見個2個Miss既態度就知凍過水!  可能一開始就喊真係大忌!  
佢地成個過程都唔係甘nice, 見到小朋友喊一d都無哄下佢既心態, 就拿拿臨比積木叫Ivan玩比佢睇, 問問題問得鬼 ...

我姨甥女果時答晒所有問題又唱歌(好細聲)都係得waiting list , 不過求左好多之後先比佢讀(大女已讀緊, 都係要waiting list...) 所以話唔定  ...

原帖由 chingchingb.ma 於 08-11-8 23:35 發表
"如果in得唔好,但就答曬佢d問題,咁有無機會嫁?"

呢樣confirm唔到你,當年亞囡係答晒入面老師嘅問題,出去交form攞糖時無需再答任何問題。但記得排前面個小朋友比人問番乜名、幾歲.....

亦聽過有人話佢亞囝喺入面唔係 ...

我個囡答完問題都有個哈哈笑玩具送比佢

原帖由 BellDandy 於 08-11-9 18:07 發表
我都係得一個MISS IN ,個課室都係好嘈,後面張枱個小朋友又喊得好大聲,隔離枱個MOTHER唱歌仲大聲,個MISS 都無麥笑容,我囡囡全部都有回答,但就好細聲,MISS 「吓」左兩次,即係聽唔清楚我個囡講咩。

最後,負責INTERVIEW個MISS仲 ...

係呀, 我個囡都係8號in , 我打過電話去根德問, 佢回覆因為太多人in , 所以原來2 weeks內通知取錄改為12月1日前通知 (回條有寫) 真係心急死人!我地做mama的都要幫小朋友諗定好多後路, 咁遲覆....

原帖由 BabyHilary 於 08-11-16 08:13 發表
cash ma,

cash表現合作嗎?

btw, 我8號in嗰張notice寫12月1日前寄出通知。
‹ 上一主題|下一主題