用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 Dear Derdad ,Gogocheung,Honghong_ma
go

Dear Derdad ,Gogocheung,Honghong_ma [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 11-3-1 21:23 發表
Dear
    Derdad
    Gogocheung
    Honghong_ma
     さかな,報告近況先,亞仔升上中一都返學半年啦,佢讀得好開心,老師又錫佢,做prefect同班長,test 同exam都考得好好,唔計英文班,全級考第二,班主任話下學 ...

阿魚:
唔好意思,近排忙於操練個傻仔,好耐冇上過BK啦,最近測完驗先至稍為得閒。

知道妳個仔嘅近況都幾安慰。見妳喺中學嗰邊Fourm都有問吓個仔嘅課外活動,顯示妳都仲幾緊張同關心個仔喎!

好多離開聖若瑟大家庭嘅仔去其他學校都繼續發光發熱,所以妳哋之前嘅選擇好啱呀!

恭喜妳和囝囝。願主愛常在,心常感恩、 喜樂。
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

原帖由 さかな 於 11-6-29 17:21 發表
Dear

Derdad
      Gogocheung
      Honghong ma
     好想同你哋分享,今日收到學校通知,話亞仔今年成績好好,所以學校開會後決定亞仔中二轉去英文班,希望亞仔比心機啦,下星期St Jo 六年級放榜啦,希望大家都派 ...

阿魚:
多元智能之父加納教授(Howard Gardner)喺佢1983年提出多元智能理論時,有提及過 "Unscrewed Mind" 和砌圖的比喻。佢話,每個小朋友的腦就像一幅砌剩一塊的砌圖,好多時都係父母、教育工作者等唔識幫佢哋搵啱剩番嗰小塊,而令到小朋友唔可以發揮佢哋潛藏嘅能力(所以我嘅信念係「天下間沒有不受教嘅小孩,只有唔識教嘅父母」)。
但係,喺妳同埋囝囝共同嘅努力下,妳搵到嗰小塊砌圖!
恭喜妳。我幾時都話,St. jo 仔出到外面都唔會係普通人嚟嘅,依家又多個鐵證!
請妳同囝囝繼續努力,我相信,妳哋將來砌出嚟嘅砌圖內,幅畫一定好靚!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad
‹ 上一主題|下一主題