用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我都黎“盲周”先!

咁快就P.2啦,原來大家小朋友都咁鐘意KTS(我囡都唔例外)!KTS的魅力非凡!

Peony2002,嘩!咁嚇佢,妳囡都無喊咪叻lor,比著我囡得佢一個無得升班,佢一定喊到成個豬頭。

妳地做左學生保健未,我囡呢個星期四,請問要幾耐?有咩要注意?因為今次Daddy同佢去.

原帖由 littlehipo 於 09-7-6 13:23 發表
Dear all,

Hi, everybody! Just to remind all:-

學 生 健 康 服 務

學 生 健 康 服 務 中 心 將 由 二 零 零 九 年 六 月 二 十 九 日 起 (星 期 一) , 恢 復 正 常 服 務 。 另 一 方 面 , 由 於 九 龍 灣 健 康  ...

Thanks!

原帖由 annie163 於 09-7-7 07:16 發表
約1至2小時,大部分時間都係排隊和等候,現場好多嬸嬸拹助,記得要帶粉紅色的健康記錄手冊,男生是藍色的

學校之前己經派左預約信,信上有日期、時間、地點。

係咪,大家都係同一日?

原帖由 wasabb 於 09-7-7 13:35 發表
how can I know my appointment date???

今日都派得幾好。 希望一年比一年好。

仲有未夠兩星期就返學。問我囡想唔想返,佢話小小啦,不過放多小小仲好!

請問知唔知道開學前有無家長會?記得小一就有。

仲有食午餐塊黃色硬版,要吾要帶返學?

大人、小朋友收拾心情開學啦

原帖由 winny 於 09-8-15 11:22 發表
已經出左升中派位result: http://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

我囡仲有3本中文, 7本英文未做。

下星期開學啦,又開始勤勞的一年(我講我自己)。

知唔知第一天要帶咩返學?
好似28號知讀邊班,是否收email,定上學校網呢?

原帖由 1429 於 09-8-21 21:17 發表
得意媽,

佢地冇事好耐啦, 是7月尾的事了, 多謝關心, 醫生都話快d中都好, 反正佢地都好輕微, 早d有抗體, 年尾再中都冇咁勁, 哈哈..

放假d$點會好駛架? 只會一個月駛足兩三個月, 成日出街, 只有要閉關那個多星期先駛 ...

Below is the list so far we have :-

2A
得意媽, kachunma, littlehipo, winny,bluesky999

2B
AnnKwok, jc_mom, rubyngan, wasabb, littleworld, 1429, sac.wen, Gicobaby

2C
yanma2002

暫時孤單作戰。

各位2C班家長,

小囡病左,今日無返學,如果有什麼明天要帶的物件,請話我知。無限感激!

Yanma

Thanks.

原帖由 rubyngan 於 09-9-1 11:33 發表
yanma

唔好擔心。。剛開學都係派通告+手冊。。書本。。
你最好入去校網。。見返及簽回通告。。比校車交回學校先。。
祝囡囡快D好返。。

睇左E生,扁桃腺發炎,所以發燒,要食抗生素。

佢班主任都電話俾我,多謝各位關心。

原帖由 winny 於 09-9-1 14:26 發表
亞囡無咩呀? 今朝自己揍亞囡返學, 冇搭校車, 所以唔知佢無返, 希望佢早日康復, 亞囡好掛住佢呀!

多謝關心先。

今朝食藥就退左啦,so far 都依家都OK!佢就龍精虎猛咁睇電視同玩,我就超倦(我響公司“中”到個頭,“狀”左落張檯到。

睇埋今晚無事,考慮俾佢返學。佢好想返學見下的新舊老師和同學。

佢話連課室同自己個位係邊都唔知有DD驚。所以第一日,我會同佢返。

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:35 發表
囡囡今日都無番學喎,仲未退燒?祝佢早日康復!

咁快影!

唔制我囡無份。

呢兩日佢地響學校做乜?八少少黎聽下,等我同我囡講下。

原帖由 Taffymom 於 09-9-2 15:41 發表
Why只提供小一及小六?其他年級都有就好囉!

p.s. 亞囡話今日影左班相

1429,

我會加油!

AnnKwok,

我頭無事,無起樓hehe. 希望阿細都快D好番! 大家身體健康!

原帖由 AnnKwok 於 09-9-2 17:39 發表
Yanma2002
你自己都要小心保重 ! 個頭無事嗎 ? Take care.
我細仔(K3)都係病咗 ! 到依家都未返學, 好明白 " 未見過班主任, 同學, 唔知坐邊.... " 的心情.
今天再睇醫生, 醫生說休息埋明天, 睇下返唔返到學, 不過都重 ...

咁攪笑!又幾好,會唔會key-in頭上去.

原帖由 AnnKwok 於 09-9-2 17:59 發表
Yanma2002
我剛問我仔學校有什麼趣事, 原來你囡有替身呀 ! 他說2B 同 2C 各有1男1女無返, 於是兩班於影班相時, 互相借出1男 & 1女 以湊夠人數 !!
另外, 昨天校長透過課室的喇叭, 講述她於台灣災區經歷風災(當時她在 ...

我仲煩緊呢樣時候,妳就一句解決左。我俾5個‘叻’妳。

原帖由 得意媽 於 09-9-3 22:25 發表

學期尾比書簿費已包埋1包宣紙 價值27個大烊.

又係打通告#既時候喇, pls refer memo #015/0906
乙類-校簿及文具用品

2C家長,

可否話我知明天上乜堂?我囡無帶手冊回來.

原帖由 jc_mom 於 09-9-7 19:46 發表
Dear AnnKwok,

My daughter also doesn't has the Chinese workbook, she told me that they have submitted it to teacher today.  Can other 2B mummy ask your children please?

收到啦! Thank you!

原帖由 Taffymom 於 09-9-7 21:56 發表
pls check email

早晨!

我呢邊個天有好多烏雲。希望佢地放學時唔好落大雨啦!

原帖由 littlehipo 於 09-9-14 11:14 發表
Typhoon signal no. 3 will be hoisted.

我今朝問左佢(因為佢尋日做左我就無問)我囡都係話造句。今年詞庫形式改左好多喎!

原帖由 得意媽 於 09-9-14 22:34 發表
2A 詞庫>>> 我地好似玩梗推理
亞囡最後改為造句而不是齋寫詞語

係佢今朝就係到睇“麼麼茶”

原帖由 wasabb 於 09-9-15 12:11 發表
小朋友今日最開心,無端端多咗日假期,可以响屋企煲爆個電視.....哈哈
‹ 上一主題|下一主題