用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 兩日去了七八間學校叩門,做爸爸的反正已經盡力了 ...
發新帖回覆
樓主: johnliu82
go

兩日去了七八間學校叩門,做爸爸的反正已經盡力了   [複製鏈接]

大家加油!我係1 C 2 A、我一早選擇唔博填B 2學校、入咗第一志願!(有3個成績同我小朋友差唔多的都入咗1 C和1 A中學、我小朋友有啲埋怨我當初唔博、我叩左4間、希望大家如願入到心儀中學!過程雖然艱辛⋯⋯因為小一我也經歷過⋯⋯
當初班主任話填一間進取嘅、我唔敢試⋯⋯我要100 %入嘅⋯⋯

回覆 johnliu82 的帖子

佢夠博、入咗荃X!因為我哋學校每年都有11個位左右入!考前面果D唔夠膽填、雖然係1 C、但都屬第一組別⋯⋯入到先算·讀唔讀到下回分解⋯⋯我哋級五內有一個佢媽唔識填、自行第一荃X、第二佛教2 C中學⋯⋯!派表當日⋯⋯知道1 C果位同學入1 A!即埸喊爆⋯⋯我小朋友都係喊爆⋯⋯怨我一世⋯⋯

後來我開解我小朋友、是金子總會發光、你小一又唔係未經過、小一果時取笑你叩唔入心儀小學、話你適合讀D收生不足嘅學校⋯⋯結果係你讀得得開心之餘成績又唔係好差!佢幼稚園同學派入名校、自己跟唔上都係要一開波就只可以選擇B 3 A中學、結果派到B 3 C⋯⋯!

回覆 gracelam 的帖子

我都覺得係、入到好難追⋯⋯我寧願係B 2學校、如果可以做個中上、唔使包尾已經好好了!

叩門今年競爭好大⋯⋯

回覆 cattz288 的帖子

B 2中學嗎?

回覆 初級媽咪 的帖子

咁佢應該係1 B生⋯⋯我朋友住觀塘⋯⋯佢2 A一樣冇消息⋯⋯

回覆 bananaGi 的帖子

冇人人收到李國寶call!

回覆 bananaGi 的帖子

我電話冇響過⋯⋯

回覆 初級媽咪 的帖子

我琴日去九龍塘香島考超級多人⋯⋯

回覆 cattz288 的帖子

補全科⋯⋯我識得有個真係全科、但都係科科唔合格⋯⋯佢比老師勸退去特殊學校、佢又死都唔轉⋯⋯

回覆 B.B.BaBa 的帖子

我哋覺得in李國寶、機會都大、因為我哋有間B 2都心儀學校打底、我小朋友又過曬所有筆試、老師話:見到你筆試都pass左、又問我小朋友數學、我小朋友思考左一分鍾左右不過最後都係答錯左、老師話唔緊要我係想了解你嘅思維模式同學習態度、錯咗唔緊要!我哋當傾偈咁、過程輕鬆⋯⋯

回覆 wtchung 的帖子

希望入返心儀學校、你小朋友係B 1嗎?我哋班主任話我小朋友係1 C 2 A、我選擇唔博、入咗間都心儀嘅B 2中學⋯⋯希望有好消息啦⋯⋯

回覆 qkhui 的帖子

謝謝你呀、我小朋友都鍾意派呢間中學、樓下有車坐3個站就到、有2班英文班!英文係最弱⋯⋯希望佢讀得開心啦、你小朋友好叻入到香港大學·因為中學真係靠自己、家長最多都係負責比$去補習⋯⋯唔似小學可以忙手溫下書⋯⋯中學真正要放手、請教下、中學係咪邊科唔掂補邊科(我講係主科)⋯⋯

回覆 qkhui 的帖子

我仔興趣都係中文、睇書又係中文書⋯⋯我有參觀我仔E➕派呢間中學、校長話中中都冇問題、如果中中跟到一樣入大學、

回覆 cherrieshum 的帖子

佢家姐好叻、今年入咗B 1 A女校、佢接受唔到個仔咁、所以主科全部考十幾分⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊