用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48校網
go

48校網 [複製鏈接]

原帖由 波子媽 於 09-6-25 17:42 發表
wingyeunglilo,

最弊你唔選都一樣會被派去呢間度, 我都聽到好多家長冇選呢間都派左入去O架.  又或者排到去最後果幾間, 都一樣中, 我就係其中一個, 成個48校網共23間學校, 我巳排佢係第21, 22係道教聯合, 最尾係"X  ...

真係重災區!
我派第10志願.
派到頭三志願, 真係要好好運!

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 02:11 發表
Hello, 我個仔都係剛完成K2課程(因為H1N1 ) 要準備揀學校啦.

如果冇錯, 是10月初揀的, 由自行收生開始. 你有幾多分呀? 我就得基本15分.

依家有D師兄師姐(即係今年入讀小一的小朋友D爸爸媽媽呢)仲係叩門階段, ...

合併左重大獲, 到時連九龍灣d學生都選埋兩間兆強/基顯/官官.

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 13:48 發表
HIN2003,

我知你好唔好彩派到第10志願, 一間普通的學校. 我想請教下, 係你頭9志願裏有冇選D泠門學校, 你原先認為應該容易入的呢?

第10係秀明小學, 都唔算太差.不過我唔會選讀.
第一&第二係兩間兆強, 跟著好似係馬太/兩間官官, 一路排落去.(我已放棄無選基顯&藍循 )

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 14:57 發表

頭9有冇選秀茂坪天主教 ?

我唔記得, 我返屋企睇吓再覆你.
你鍾意秀茂坪天主教?

原帖由 MorriDad 於 09-6-26 16:10 發表
唔講得話鐘意, 但都要排架啦. 咁當然唔會係首選, 考慮下應排第幾.

等你 and thx in advance.

但你有心理準備, 真係會派到一D不知名的學校.
我當初都好單純以為會派到頭幾個志願.
原來都好渺茫!
現階段你應該部署下自生收生階段選擇哪一間小學!

MorriDad,

我查過我將秀茂坪天主教放第11志願.
升小一最重要係運氣, 如無運氣就係策略.
不過今年net48最無運氣的人就是不在本區讀幼稚園的香港人.
反而新來港的人就好幸運.
‹ 上一主題|下一主題