用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

原帖由 SumSumBB 於 10-4-1 08:16 發表

英雄所見略同,我覺得讀中文的得著最大(大人),其次英文,數就學唔到d乜(重申一次,指大人),所以,幾想quit左科數!

HI,
我囝囝都係讀3科.
我個仔都讚我普通話叻左.
我都有打算QUIT 數學. 可能過埋暑假, 到時升P.2. 要多D時間溫書.

原帖由 小豆媽 於 10-5-7 13:33 發表

我個大女, 下星期開始又再玩kumon 3科.
中數都只會係323232, 英文555555
如果上左小學3科都日日10張, 我寫個服字比佢亞媽.

HI,
我終於明白你地寫323232係點解.
我無諗過咁拆, 所以 升小一后 中/數都係半份. 英文就一份.
都好辛苦, 無曬D時間.
中-2A
英&數 -C.
有時真係好想QUIT左數學, 但見就黎暑假又想過埋暑先算.

原帖由 Yau_Cheung 於 10-5-7 17:35 發表
hi HIN2003,

你小朋友仲犀利 - 英文每日10張、中&數係各555555 : 勁!!

可否分享吓你小朋友讀邊間小學?

因為中心都無話可以做3張, 通常都係話半份. 所以未做半份囉!
數學係最先學由k2(12月)開始, 因升上小一后, 發覺現在的小一課程有很多文字題須要理解, 而公文只係運算操練.現在囝囝學到C, 開始有乘數.佢都HANDLE到無問題,本想繼續, 但想留D時間在數學解題方面, 所想QUIT.
英文FEL就唔算好深, 所以比佢做10張. 英文就無打算QUIT, 因希望佢KEEP住每日聽CD的習慣.
中文就最遲先學K3(6月)即升小一暑假前, 反而我覺得中文最有用, 因我係英國籍民地本土出產. 對普通話一曉不通. 所以一定唔會QUIT.
囝囝讀基華小學(九龍塘), 唔知你有無聽過? 因此校唔係好出名. 小一唔算多功課, 遲D升小二睇吓多唔多功課, 才算.

原帖由 cs1673 於 10-5-11 14:22 發表
hi yau_cheung,

下? 唔駛跟住讀架? 咁我係咪用錯方法??
淨係聽記得架啦??
咁考試果陣老師會點考佢呢?

我都係用耳筒俾佢聽, 因為用耳筒聽得清楚D, 準D.

...

我覺得咁細個每日用耳筒, 可能會影響聽覺.
我係無比囝囝用耳筒.

十月媽咪,

我想問吓, 今次張cert 的 cut off day係幾時?
我個囝之前個張係8月, 是否每年有兩次cut off day?

thanks!

原帖由 十月媽咪 於 10-5-24 15:55 發表

係呀, 一年兩次架, 剛剛呢次係2010年2月尾CUT OFF, 大約五月中至尾就派CERT. (要超學年至會有); 另一次係2010年8月尾CUT OFF, 大約2010年尾OR 2011年頭派CERT + 獎牌 (當然都係要超學年至有喇)! ...

明白啦!!!

原帖由 mmak 於 10-6-3 16:13 發表
我個centre 每次升級都會安排見家長...

e! 你個centre都幾好!
我上次係三科派進度表時先至有三個老師分別同我傾幾句 . 好似大半年前!  
但係我到而家都唔係好識睇個chart.都唔係好明個條線.
但點解重未收到超學年張cert.

原帖由 fishman10hk 於 10-6-7 23:54 發表
小兒今年會讀小一, 湊巧這幾天與兩位朋友談及公文, 他們情況與我相若, 孩子在讀幼稚園時開始讀兩科或以上公文, 但是孩子上傳統小學後, 由於學校功課太多, 無法再應付公文, 所以在孩子讀小二及小三時分別停讀, 這兩位 ...

我個囝不是讀傳統名校, 只是一間不過不失的津校, 功課量一般, 三科公文各5張,已覺吃力打算升小二後cut數學, 一來數學已超學年, 二來希望花多些時間在文字題方面.因時間真的不夠用. 不想花時間學超學年的課程. 寧可多這親子時間&戶外活動.

原帖由 叮噹2000 於 11-1-14 23:43 發表
我都同妳一樣係好懶打字. 好少發言.
如果何以的話真係想3科讀晒, 今個星期考試, 我同老師講吾拿功課, 由他可以在考試其間理少一樣. 真的讀公文真係要幾得起耐力係話是我們 (家長), 因自己曾因覺得佢好像讀左幾個月都 ...

真係思想不停地鬥爭, 我囝囝讀晒3科, 時間唔係好夠用, 現時只有keep 小提琴, 其他的都是join學校1個學期的興趣班: 打吓table tennis/ 科學班.
時不時都想quite 一科公文, 但好似3科都好重要.

原帖由 十月媽咪 於 11-1-15 13:47 發表
確係好大掙扎的, 當初我諗住CUT左公文中英文, 會多番D時間唻睇書, 但原來都係一樣, 唔駛做公文中英, D時間唔知點解, HEA吓HEA吓咁又天都黑齊, 書固然係睇唔到幾多, 仲連僅有既公文中英文內容都無得睇...最終....都係 ...

十月媽咪,
我真係覺得你地好叻, 可以安排到咁多活動比小朋友.
就黎又要校際比賽, 今年仲要背譜.

原帖由 十月媽咪 於 11-4-19 22:20 發表
Pooh_Pooh ,

想請問你女數學升咗G之後, 會唔會忽然間好深呀? 我女星期四就做TEST, 順利的話就升G了, 但我諗緊, 究竟應唔應該讀完個小學課程就算, 抑或...你覺得...G打後都好有用呢?!

10 ...

十月媽咪,

我囝囝仍然keep住3科, 但係龜速進行.
應該放埋暑假升3年級就會cut 1or2科.
‹ 上一主題|下一主題