用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網的排位
樓主: foster_ma
go

48網的排位 [複製鏈接]

原帖由 foster_ma 於 10-6-5 12:53 發表
我又上來報料先,第二志願:九龍灣聖約翰天主教小學
頭先都聽到好多人派到第一志願啊!

foster_ma,
去唔去華德叩門? 加油!

原帖由 enson.ma 於 10-6-5 16:37 發表

你唔洗死住, 有我墊屍底, 我派左去第29志願既"雲泉".

唉! 咁有冇人可以話過我知, 我係咪星期二都要去註冊先呀? :cry:

'雲泉'即係咩?
準備叩門啦!

原帖由 bebe2004 於 10-6-5 14:58 發表
其實我10點鐘已經去左官小交表, 我走左無耐, 門口亞姐打比我, 叫我取回, 因為要下星二先可以交, 甘我等星期二先交啦

但其實樂華天主教我都ok

如果樂華天主教, 近屋企的話, 都不錯!
我buy教會學校多d.

原帖由 foster_ma 於 10-6-5 13:19 發表
HIN2003,

今早婆婆帶我個仔去華德上堂時已交了portfolio.
好多謝你們的意見!如果太進取,就會......
而家個心都定D,至少叩門都冇咁大壓力。
叩唔到,讀呢間都不太差呱!

...

華德應該有好多人叩門,加油!

原帖由 foster_ma 於 10-6-6 09:40 發表
MorriDad,

有呀,填表嗰日我見到有人一一都是4609,因為我放乙二,記得呢個no.,可能佢係46網。

另外,你個仔派去邊呀?我都會叩兆強,明天可上網 download。

...

MorriDad,
仲未上黎報喜!希望有好消息!

原帖由 MorriDad 於 10-6-8 02:51 發表
呢兩日要先注册, 有冇人知係咪可以賴死先唔比書薄費, 堂費, 做校服等, 直到最後定晒先洗錢去攪?

書薄費&校服應該無問題!(你同學校講自行出外購買)
但堂費可能要比. 我上年交左雜費+校車,都可以退!(間間學校都唔同.)

原帖由 BebeeYY 於 10-6-8 10:13 發表
我住藍田山下近茶果嶺的私人屋苑...唉~ 我都吾明點解派得咁差~

今日下午會去IN德田李兆強...有無人知會IN咩野?  要吾要IN家長?

上年唔須要in家長.
但d問題都好深, 有數/英/普通話, in得好的話, 好似會去第二個課室再問多d問題. 所以愈遲出來的愈有機會.不過唔知今年是否一樣.
上年我囝囝話老師問 3+3+3=? & 用普通話問爸爸的名字是什麼? (但不知他覆述是否可信 )

原帖由 MorriDad 於 10-6-8 12:29 發表

明白. 咁堂費一般要幾多? 大概係幾十, 一二百, 六七百, 還是.......

又唔係間間學校有堂費, 通常會叫雜費, 我諗最多300-400.
去得註冊都要交, 如100/200就交左先, 如太多又唔想交的話, 你咪話趕時間出來忘記帶大量現金&CARD, 身上只有$200. 先註冊下次再來交錢!

原帖由 bebe2004 於 10-6-8 12:55 發表
我派左第二系樂華天主教小學, 我呢2日都有分析與官秀升中資料, 同問在老師意見, 暫時覺得官秀除左大機會入官中之外, 都無麥優勝, 但我今日都去左官秀入表, 睇下有無interview, 之後再諗下

...

重有一個優點: 間學校好大同好靚

原帖由 KINSTY 於 10-6-8 13:26 發表
今日已去註冊秀mau坪天主教,書簿費要7月10日或之前交,真係想知可以拖到幾耐,唔知叩門結果幾時先知呢?

另外,想問有無人知秀mau坪天主教派位如何?校風如何? ...

你打算叩邊幾間?
有D會好快通知, 有D會慢D.

原帖由 bebe2004 於 10-6-8 13:35 發表
其實有時唔知系唔系整定系甘, 系派位前, 我做好左4份protfolio, 上網download左的申請表, 但只有樂天沒有form download, 要5/6先可以取, 點知就派左

持平常心.
其實讀書都係靠小朋友自己.
塞翁失馬, 焉知非福!

原帖由 KINSTY 於 10-6-8 13:41 發表

你打算叩邊幾間?
你咁問得,即是呢間學校唔多掂,要叩多幾間保險d??
1.聖馬太 (星期5要group in.)
2.李兆強 (星期6,應該ind. in.)

我無留意秀茂坪天主教. 所以比唔到意見.
聖馬太&李兆強都好多人IN, 如果小朋友不是十分OUTSTANDING 的話, 真你要有心理準備可能會遲D先有位.

原帖由 bebe2004 於 10-6-8 14:00 發表
我將官秀同樂天2008-2009升中派位做左小小分析

?ib_____DN8kFgvWy

反而樂天都唔差, 升聖言&聖保祿多過官秀, 官秀就大部份升官中, 咁就要視乎你ge目標.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-8 17:34 發表
IN完李兆強...阿女好快返出來...唉~都係無機會喇 ~

囡囡有無講d問題深唔深!

原帖由 BebeeYY 於 10-6-8 19:41 發表
阿女話好深...因為問佢雙位加數...佢最弱呢樣~ 唉~
仲有問佢叫咩野名個d簡單問題...
今日我仲補埋封校長推薦信比李兆強...我兩次派位都填佢第一位...唉~都係無望喇~ 阿女表現咁樣~~
唯有in埋其他..希望有一間收, 吾 ...

要叩多幾間.上年個個都話唔讀楊仲銘
囡囡讀哪間KG?李兆強喜歡收金麗學生.
試下官秀/秀明機會大D.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-8 23:08 發表
阿女吾係本區讀幼稚園, 佢讀KLLC...
不過又好奇怪, 阿女話佢係由校長IN嫁...
我地去到時見到一批係一樓房度IN完出來既小朋友..比人帶落下一層再IN, 而我地個時段個批小朋友就直接落下一層IN...阿女仲要係IN校長TIM~  ...

同我個囝一間. (全日or半日)
6月29日畢業聚餐, 我地都去.
你有無問老師哪一類型小學適合囡囡?
唔洗急!一定找到適合的小學.

BebeeYY,

如果真的很擔心的話, 九龍城都有一/兩間不過不失的小學喜歡收kllc的學生. 可以一試.

原帖由 BebeeYY 於 10-6-9 10:02 發表
阿女讀半日班

老師話佢適合讀傳統學校, 可以谷下佢wor~

咁我都樂觀既....一定有書讀既~ 哈~

適合傳統的話, 我唔選聖愛德華.

原帖由 foster_ma 於 10-6-9 10:10 發表
Hi,

我個仔昨日下午都有in,10分鐘出來。如果得,會再去另一間房見。BTW, 都幾多金麗學生。

普通話: 你叫甚麼名字? 你幾多歲?
數學: 2,4,6,8,之後是甚麼?
英名: What's your name?/How old are you?/Where do you live?/ ...

個人想法: 因兆強有太多家長會去IN. 學校會分類(1)自行+統一派位-甲一&乙一 (2) 自行沒有選該校, 只是統一有選.
第(1)類入讀機會會比較高(可能IN都會IN耐D), MAKE SURE小朋友是否有能力就讀.
第(2)類的話, 可能只是簡單問幾題, 除非發覺很OUTSTANDING, 若是的話才會有SECOND IN.
久而久之就會造就出一班忠實的家長FANS, 知道自行選校時要必須選該校才有機會就讀.
這只是我個人的猜想.不能作準.

原帖由 foster_ma 於 10-6-9 10:41 發表
In fact, I buy this thinking.
We put this school in 13th.

你乙一是否選平田李兆強?
有無去叩門?
‹ 上一主題|下一主題