用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基華小學(九龍塘) 09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^
樓主: 仙姐
go

09年9月入讀基華小一的家長請進 ^^ [複製鏈接]

原帖由 仙姐 於 09-12-5 09:58 發表
HIN2003, 你好岩呀...佢地真係掛住玩...我仔仔只係食左唔夠一半返黎...返到黎就餓鬼上身....奶奶要攞佢一條蝦都唔比!!

不過佢地真係好開心, 囝囝返到屋, 就不停地講有金魚撈, 不過要$40, 佢唔夠錢.

原帖由 WATHT 於 09-12-2 00:09 發表

我剛收到EMAIL,才記得6号要跟小童到昂坪360旅行,不能出席練歌,都唔知打去边請假,可代為通知嗎?有什麽重點,請告知!

WATHT,

琴日幫你通知, 佢地話已知道.
小朋友琴日試左身, 我囝囝話著4碼.

原帖由 hoyuyu 於 09-12-13 23:37 發表
1C班家長們, 請問你哋小朋友有無派返英文的黃色FOLDER(係STORY 1 TO 3), 我知今次考試不用考STORY 1-3, 但我想知道係吾係老師幫我哋Keep住, 到學期尾先派 ...

我個囝上次話帶返學校比校長睇, 仲未派返 .
我都想快d派返可以溫順.

原帖由 WATHT 於 09-12-15 23:20 發表

今日我個女嗰班已經派番哂所有英文folder,更加預告咗一些 X'mas的功課,英文、數學、常識都要做專題習作(project),我未做已經驚,因我是個美術、電腦白痴!剩餘都唔知有冇time去温書、relax,好彩無plan去旅行! ...

吓! 仲諗住放假有得鬆吓!
我囝囝話音樂堂老師選了他入歌詠團, 一班有拾幾個.可以慳返d時間唔洗系出面搵合唱團.

小朋友學業進步! 聽教聽話!
   媽咪們青春常駐! 財源滾滾!

原帖由 WATHT 於 10-1-7 03:31 發表
捱更抵夜,終於趕及完成,在明天最後交的常識project,好辛苦呀!

我初初以為星期一交, 攪到留免費報紙又唔夠, 終於星期六/日,都要買報紙, 之後先見到1月7 日先交, 不過見做到七七八八未做埋佢, 個數學project就琴日埋尾, 今日帶返學校.

原帖由 仙姐 於 10-1-16 17:59 發表
大家係咪好努力咁温緊書呢?! 呢排靜晒既

反而上次測驗緊張d,今次我同囝囝溫小左, 試吓叫佢自己溫. 睇吓會唔會好差!

原帖由 仙姐 於 10-1-19 09:38 發表
HIN2003,
可以放手都幾好呀...我都好想快d可以放手!!

真係...考埋今日就搞掂...放鬆晒!!

講得好聽d係放手, 但事實上係我唔知同佢點溫.
佢大部份係明&ok, 只係錯係d唔小心ge地方, 就算我同佢溫到好熟都好, 佢一定有d唔小心ge錯, 所以諗吓唔好比大家咁大壓力, 試吓有幾差 , 如果真係唔ok!下學期再諗辦法.

原帖由 hoyuyu 於 10-1-19 09:15 發表

我都係呀, 因為都吾知點樣同佢溫習, 小兒係一個要係臨近才可溫習的人, 因為佢無記性. 越早溫就等於無溫......攪到我而家已經有壓力. 你吔如何呀.

今日係最後一天, 希望大家都有好成績:handso ...

終於大解脫.

morning!!

原帖由 Patsy2009 於 10-1-20 16:13 發表
都唔知點解,而家d細路讀書好似係d家長讀咁,我睇本課本仲多過我個囝,自己讀書都冇咁辛苦。
終於考完試,好!

到派考試卷,  

原帖由 WATHT 於 10-1-21 04:35 發表

阿女得常識未知幾分?其他都知啦!

但我唔明WHY時事出得更深?边處首次發現狗隻感染人類豬流感?(09-12-2009的NEWS),連我最喜歡看NEWSPAPER的老公都唔知,等我以為会出亞运! ...

我個囝就係錯lee題 , 得98分.
但今次英文好低分 .

[url]http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2183111&extra=page%3D1[/url]

WATHT,

你聖誕節有無報佳音?
我地星期日回校BBQ.

原帖由 仙姐 於 10-1-21 12:35 發表
係囉...我乜都未收到...
但佢口頭話自己中文聆聽有100...中文有98...數學有87...其他未知喎
我都好心急相睇下我地辛苦既成果呀 ...冇錯...係"我"地....有我份架...哈哈哈

...

好叻仔!
我個仔話唔派試卷回家, 分數係自己mark低.

原帖由 仙姐 於 10-1-21 14:24 發表
原來係自己mark底架咋...咁結果信唔過...信唔過....等家長日再問清楚先得!!

你比D信任啦, 你囝囝唔會講大話GE, 最多都係記錯OR MARK 錯.

原帖由 hoyuyu 於 10-1-21 14:38 發表

阿囝剛剛打電話比我話英文listening有100分 (鬼死開心, 我心唸睇吓你份英文卷返嚟有幾多分 ), 重話普通話得29/44分 , 中文, 數學, 常識就9字頭 (淨係得佢講咋.... 點都要實質收到份卷先算啦) ...

我諗普通話應該係 29+44, 因為有口試+ 筆試. 但我唔記得個比率是否50%+50%. 冷靜d唔好 住.

原帖由 JonMum 於 10-1-21 15:42 發表

唔係喎, 1 月份通告話下星期二會派晒 d 卷返黎比家長簽名喎

唔通真係囝囝講錯, 不過佢仲話家長日先有得睇.

原帖由 仙姐 於 10-1-21 16:04 發表
我頭先打返去問佢有冇派英文卷...佢個衰仔又話冇...重話普通話唔合格...40分先合格...佢得24分喎...

唉...惡補完一科英文...跟住又要角力普通話!!

我再問個仔,佢話筆試50分滿分, 佢有48分, 都唔知信唔得過!!!

原帖由 hoyuyu 於 10-1-21 16:17 發表

HAHA... 我應該係你後面嗰個, 老師覆返我時間係8:15AM, 我同你一樣吾想請假, 希望到時見到你啦

即係5分鐘一個學生, 以前KG 15分鐘都唔夠, 個個家長都超時, 唔捨得走
‹ 上一主題|下一主題