用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In完"學之園"睇黎凍過水
go

In完"學之園"睇黎凍過水 [複製鏈接]

其實IN得好定係唔好都難知道, 因為你都唔知佢地俾分個準則係點?  況且今年咁多人IN, 佢地連細B都決定唔IN就知道個競爭有幾大啦!  就算你覺得小朋友當日表現得好好都唔代表100%收, 唔好諗咁多啦! 隨遇而安吧!

嘩!!唔睇一陣呢個THREAD, 你地班靚太已經炸左幾版.....勁呀!!!!  HAHA, 如果我地仔女有機會入到LH, 我相信大家仲有排講.....到時一定第一時間開個新版......(入到邊間分校都冇所謂!)

原帖由 pinkywai 於 10-3-24 15:15 發表

梗係啦~希望呢度個個都轉去新版傾

好呀!  心想事成....話時話, 你地有冇心儀學校名次架? 我就會咁排:
1) LH (HL / TY)
2) KM
3) VICTORIA

原帖由 pinkywai 於 10-3-24 15:26 發表

1)LH/SC
2)YORK

嘩!你咁快講埋KG啦, PN都未有RESULT.....其實我自己就好想睇下囝囝返左PN之後, 觀察下同老師傾下至決定報邊類型既KG俾佢讀, 即係睇下佢應該讀傳統定係活動教學個D...

原帖由 lyhv 於 10-3-24 15:49 發表

哈哈, 咁就中蕉啦, In KM 同 VIC 時要佢跳舞, 佢就只係望住人地跳....

同我個仔一樣, 佢淨係識望住人跳....

原帖由 pinkywai 於 10-3-24 18:00 發表

但係PN8/9月先開學,K1 10/11月又話要報啦,邊有咁多時間睇喎!所以我諗住傳統同活動教學都報(K1),如果收先再算,當然~如果學之園收,仔仔又讀得開心就唔一定要佢轉校啦! ...

我都同意你所講既!  到時都可能睇唔到D咩野!  睇怕都要大包圍....起碼都要報5,6間KG啦...因為咁大競爭都唔到你去揀邊間, 而係睇下邊間收你?  所以最好就係LH收佢, 咁我就唔洗煩啦!

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 09:57 發表

如果LH收阿仔, 就小一先再煩過, 煩少好多年呵!!!

YEAH!!! 去in KG時起碼冇壓力, 到時有其它收佢先再諗...不過如果LH唔收我地又要年尾再煩多次! 去IN真係會死好多細胞, 因為成人驚阿仔發爛, 喊, 周圍走...

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 10:16 發表

所以點解我成日覺得自已見工面試都無咁大壓力, 因為班細路仲係一匹脫彊野馬, 完全唔受我地控制.

佢地仲要隨時玩野....識既野都唔答或者專登答錯...我隻仔佢E+最鍾意玩野, 明明識佢都要做相反, 做完仲要笑住睇下你既反應...問你怕未?

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 11:15 發表

佢地而家正處於"TROUBLR TWO"既階段, 有時仲好情緒化, 少少野就觸動到佢地既神經, 發晒脾四, 好似女人既更年期咁~~

最慘係佢又未識講野, 都唔知佢扭乜?  呢樣又唔係個樣又唔係?  有時少D EQ都唔得, 所以我都好配服工人姐姐由朝到晚都要對住呢隻"茶煲"仔....

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 12:01 發表

我個姐姐又係好好耐性, 次次隻仔扭計唔肯呢樣, 唔肯個樣, 佢都好心機咁氹佢, 但我就好快上火...如果無左姐姐係度, 我肯定出左手好耐~~

我都儘量成日好比心機同佢玩, 不過我發覺佢係我地兩公婆面前特別扭計, 或者佢要專登引我地注意, 有時一個唔覺意俾佢得逞......最後都要開電視俾佢...覺得自己好唔岩...但又冇計可施....

原帖由 fre124124 於 10-3-25 14:44 發表

咁你要學下姐姐啦

由於我屋企無姐姐.. 我自己見到囡囡cry 就同佢講... 你cry 咩.. 你講俾媽媽聽.. 我都唔知你想點... 跟住等佢自己同我講... 或者我唔理佢 ..等佢cry完再搵我.. ...

你個女咁快識講野呀?  我個仔咩都唔識講..

原帖由 fre124124 於 10-3-25 14:44 發表

咁你要學下姐姐啦

由於我屋企無姐姐.. 我自己見到囡囡cry 就同佢講... 你cry 咩.. 你講俾媽媽聽.. 我都唔知你想點... 跟住等佢自己同我講... 或者我唔理佢 ..等佢cry完再搵我.. ...

咁你個女係咪屋企人揍架?

原帖由 fre124124 於 10-3-25 14:45 發表

開電視俾佢做咩?

分散注意....停止扭計...哭鬧...(大家家長千其唔好學!)

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 15:05 發表

佢鬧緊情緒既時候,如果我話開電視俾佢睇,佢會更加嬲咁講:唔睇,跟住同你熄埋個電視. 

你個仔好有個性喎!

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 15:06 發表

你仔仔有冇兩歲?

未夠...21個月大

原帖由 fre124124 於 10-3-25 15:12 發表

佢會用簡單既字express 出黎.. 咁當然唔係句子啦..

即係好似..佢要飲水.. 會講.. 水 或者口渴

人地話男仔講野慢d ka ..我囡囡個叔叔(大佢一年)講野都無我個囡咁正.. (我講d 音) ...

佢都算係比較慢個隻....連MAMA都唔識叫

原帖由 fre124124 於 10-3-25 15:17 發表

我囡囡大過你仔仔架.. 我囡囡今日就21個月

咁你即係6月媽媽?  你有冇參加佢地16/6 PARTY呀?

原帖由 fre124124 於 10-3-25 15:13 發表

我個囡係婆婆湊架..

婆婆揍好好多!  叻好多 (起碼講野方面)

原帖由 mianyang_99 於 10-3-25 15:41 發表

唔C擔心...到佢一識講野, 就會不停咁講, 好似我仔咁, 訓著都要發開口夢講兩句野.

希望佢E+家係度save 緊D record,  遲D file full 左就識得play la.....haha....話時話, 你個仔幾多個月識講野架?

原帖由 fre124124 於 10-3-25 15:47 發表

係呀.. 我係六月媽媽.. 不過無參加佢地個party

你呢? 你都係六月媽媽?

我係6月MAMA呀, 我會參加2歳PARTY呀! 咁你上年有冇參加呀?
‹ 上一主題|下一主題