用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 請問LMC P.2 家長
go

請問LMC P.2 家長 [複製鏈接]

之前我在呢度都講過, 我先生去學校交留位費時聽到課室傳來講中文的聲音, 先生問點解會咁, 佢聽完一舊雲我再打去學校問, 解釋同jackybapa 一樣.
我本人就覺 得小朋友迫住學先學到野, 但又想深一層, 有d 小朋友的幼稚園可能真係小接觸國言同英文, 又係幾難的, 在無計 的情況下, 老公又話應該冇問題... 就算啦.
現在開學踏入第二個月, 我個仔周時玩玩具時講國語,, 好好笑囉.

不過llllaaaaaaauuuuulau 你話果位李老師.... mm.... 點會咁架呢 ? ms man 揀老師好嚴格架喎, 肥仔adrain 都唔續約, 理應唔會比一個唔識國語的老師去教中文架... .
現在佢係邊一班的班主任 ??

另外, 我估呢度冇老師冇校工喇, hahahahaah 全部都係上年識的, 你放心啦, 冇內鬼架 !!! 有的話, 佢走唔過我法眼的 :;pppp:
何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

白松兄,

lalllllaaaauuulau 覺得我地有時太過幫lmc, 都可以理解的, 或者有一日bosco發生一件不快事, 我上來吐苦水, 你地個個都幫住lmc, 我以後都唔啋你地架 kekekkeke

ronnie,

真係唔好意思, 講遠左.  
喂喂, 我地今年p.1 就 班班都爆晒喇, 但上年p.1 得三班, 都好似爆爆地, 但你都試下啦, 整個靚靚portfolio, 小朋友有出去參加比賽的cert , 有學野d cert, 乜都color print 出來, 無印有d clear folder, 十頁 - 廿頁都有, 十幾廿蚊個, 又唔浮跨又踏實, 唔錯架 ~~

egan 媽咪,

好多謝你同其他義工家長啊 ((( 你地默默咁幫, 真係好無施啊.

各家長,

我份人比較衝動, 見到有人彈lmc, 第一眼都會睇下合唔合理先, 若唔合理我唔會唔出聲架, 但見到d comments 就比較....唔識講, 好似話張枱有塵, 有貼紙咁. 其實我都明, 好似上年我都覺佢校舍細同殘一樣, 但校舍呢d 要改, 好難, 枱面上的塵同貼紙真係好鎖碎, 以我所知, 係小朋友自己抹台的, 阿仔話佢有時會幫埋其他小朋友抹枱, 我覺得小朋友在一個學會責任, 同小朋友分享, 幫助其他人的環境下學習, 真係好難得架. 點解大家唔睇下呢d 好處, 而去睇果d 無關痛癢的事呢 ? 好可惜啊 ~~

我想講講平時阿仔果班點大家一齊發揮互愛精神丫.
話說fiona 個仔仔jeremy 整烏糟左條褲, 咁老師就叫bosco陪jeremy 去洗手間抹乾淨, 再叫另一位同學仔jason 幫bosco在詞語簿抄詞語功課.
久而久之, 小朋友好自然就識幫人, lmc 教得一班乖學生, 唔係外邊人睇到, 係我地家長自己感受到的. 在學習與讀書之餘, 我覺得品格更重要, 我地在資源欠缺的情況下, 小朋友仍然可以開開心心學到英文同國語, 真係好難得.

阿仔仲話比我聽, 一個星期有兩日, 會有高年班的哥哥姐姐去課室講故事比佢地聽, 講完又會問問題, 舉手答啱, 哥哥姐姐會讚佢地 GREAT !!
我好欣賞啊, 其實學校在每一細微細眼的地方都在教育我地的小朋友, 不足之處當然仍雖改善, 希望(佢)一年比一年好, 唔好枉費我地一班家長的有時要同人開火的心機啊
‹ 上一主題|下一主題