用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 農圃道新校位址?
樓主: Whitepine
go

農圃道新校位址? [複製鏈接]

嘩, 真定假呀 ?? 唔好氹我開心喎.
保良局小學環境唔錯架, 正正在協恩隔離咋 )))
真定假姐 )))) 我在六月admission talk 有家長同我講過, 小一好大機會去農圃道校舍, 因我之前聽文校長講, 要收生情況滿意, 再加上過去的會是高年班生囉.
Pls tell me ~~~

何文田街坊福利會永久人字拖榮譽會員

whitepine,

若你仲未知邊度係協恩, 呢... 即考路試考天光道果度呀. 考泊位同取成績單果度呀.
又呢.... 角落頭係新亞書院呀 ))))))))

我忍唔住打左去問呀.

果一位老師話, 冇錯, lmc 將會接收農圃道保良局小學, 不過由於要再執一執, 所以今年p1 都仍然在上鄉道返學, 要搬的話, 出年先會p1-p3 搬過去.  p4-p6 就就上鄉道.
老師仍好老實, 佢話外shell 農圃道果邊係會靚d, 但設施反而不及上鄉道, 所以一定要再執返農圃道.

報告完畢

原帖由 cpcog 於 10-6-11 04:07 PM 發表
does it mean all the kids need to change the campus after 3 years??

聽佢意思, 係咁喇.
因為其實農圃道同上鄉道都唔能夠同時容納六級, 每級四班, 所以要分兩個校舍.

保良局lmc and 保良局lmc 有一度好, 佢地講明唔收portfolio 的, 不過若果你係第二round or 叩門, 雖然佢地都話唔收, 但要自己個小朋友令到學校對佢有深刻印像, 監生交本portfolio , 再叫小朋友在校長或主任面前叫聲佢地, 等佢地對呢個小朋友有印像.

至於正常interview, 佢地就真係 乜portfolio 都唔收, 但可以交applicatin form 時交一d ref. letter copies .. 如校長推薦信, 學kumon... 學英文... mm..  prize(如有的話), 做義工的參與証.  

文校長好健談架, intevrview 時, 若你比一d 好normal 的答案, 佢會反問你架. keee.. 我記得佢問我, 相信你都唔會只係in 一間直資 , right ?!  我話, 係呀, 兩間咋, 一間tsl, 一間就係lmc.  另外爸爸有20分入csk, 但我地都諗住加住lmc 呢個大家庭.
wakakakakakak 擦下鞋仔, 呢d .. 點都要小小的

whitepine & cpcog,

比著我都唔想大抽奬, 命運交比一組number !!!! no way :;pppp:

考直資同私小, 起碼我地有權去揀去選嘛. 收唔收一件事囉... 話時話... 我現在想..條路呀, 升中呀, 都係考返直資多.

whitepine, 我記得你定jackybaba上年係waiting list ? 所以你有交portfolio right ?

Whitepine,

ic.. 即lmc 話唔收, 但都會收的.
我見d 學校話唔收, 我就慳返架喇. kekeke

cog,

唔洗咁灰架, 若你想入lmc , 佢都有三次機會, 第一次在十一月, 第二次在第二年的五月, 第三次就係最後都冇註冊的位.  想問你女女讀邊間幼稚園架 ?

原帖由 cpcog 於 10-6-21 12:40 AM 發表
If the school didn't want the portfoilio, I guess I might not prepare that as well.. hehe..

My daughter is studying in Think.

OIC  , think 好啊, 上lmc 的其他科目一定冇問題.
我現在好緊張中文堂用國語, kakakaka 我個仔平時成日讀歪小小就話自己識國語 @@ , 唔知到時佢學成點呢 ?

Cog,

think 當然有聽過啦, 活動教學嘛.
六歲前係海綿時期, 佢地學野吸收會好快, 六歲後雖然慢小小, 但仍然都比我地呢d 大人快囉. kekekekek

whitepine,

係啊, 食飯時間45mins only, 唔知我個仔會唔會掛住講野食唔切呢 ???

但我個仔真係一個吹水怪 :;pppp:

原帖由 cpcog 於 10-6-24 11:04 PM 發表
Haha.. I don't know the teachers in LMC would allow children to speak too much or not during lunch time. Mine didn't allow the students to do so. (but I think it was too strict so I allow my students  ...

我地食飯係可以傾計架, 所以我先估佢掛住講講講囉

哈, 我就有兩個朋友d 小朋友, 一餐飯食兩個鐘, 含飯, 多事, 鬧到佢喊咩, 可以嘔返晒出黎,  真係鄧佢地(家長) 慘

未, 大家仲係幼稚園, 今年上小一先會返學校食飯, 但呢d係性格囉, 就算我地成班出去食飯, 講明快d 食完可以去玩, 但果位小朋友都一樣含飯, 慢吞吞,  我地睇住佢大, 到係冇變架. kekekekke

原帖由 cpcog 於 10-6-25 12:01 PM 發表
I believe the teachers could be able to push the kids. They always behave differently in front of us and teachers.

噢... 卿家所言不假
‹ 上一主題|下一主題