用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 ...
樓主: yingwong
go

保良局譚歐陽少芳幼稚園(Part II)=>家長請進 [複製鏈接]

030,

係呀, 我個仔自細跟住我出去同班朋友玩, 佢可能覺得ms elaine 太似平時d 姐姐, 所以唔怕佢啊. ms elaine話佢仲要傾到, 佢行埋去問佢地傾咩 ? 我個仔同個女同學仲係在自己個世界度, 容納唔到其他人啊 @@
佢過好在ms elaine 話佢係肯聽教囉,.
你放心啦, 我果日見到佢, 佢好精神, 幾cute 的一個女仔.

cambridge 果本唔算係書, 係homework a and b,  知佢地每日返去學左d 咩名詞, 動物, 五官等等.

030, bbmama, ying,

前晚我個仔叫我比d 米佢帶返學喎... 佢話要一大杯.  又話可以用袋袋返去, 我咪比半杯仔佢囉, 諗住可能拎d 米返去做勞作之嘛. 點知佢尋晚同我講 : 媽咪呀, ms elaine 一見到我袋米就講 " 下,  咁小 ~~~ "  
原來佢話真係洗米煮飯, 但係冇送食, 我問佢係咪真架 ? 佢話係架, 有電飯煲架, 仲一人一啖, 冇得食一碗架 !!!
噓, 真係唔知佢講真定講假啊. keke

媽咪們,

halloween 相ul 左上去喇, 快d 去偷啦, kekekeke

原帖由 yingwong 於 08-11-20 06:58 PM 發表
依家仲有無係兒童合唱團學呀!

冇喇. 因為果時返啟蒙初班時係返星期六, 一升班後就返閒日, 我又返下午班, 夾唔到啊.
好喇, 諗住同佢報合唱組, 點知今年又改左制, 要四歲半先收, 即又要等到年尾先上網睇幾時開始報考試囉.

不過話時話, 我覺得兒童合唱團學果d 音樂啟蒙, 好過出面琴行果d, 佢地真係有法子教小朋友學拍子, 音準啊.

喂喂, 你個女好易認呀, 係咪扮公主呀 ?? haha

各媽咪,

我個仔尋日原來唔記得帶餐具同飯呀, 佢話冇份食飯, 要睇住小朋友食. 我問咁有冇送, 佢話冇.
我問, 咁你係度做咩呀 ? 佢話望住同學仔食時佢吞口水喎. hahahaha 小朋友......

小伊

咦, 我反而望到我個仔果班果個肥印度小朋友佢成績唔錯喎, 多a 小b.  另一個仲係度唱校歌, 唱到字正腔圓添, 我都忍唔住要讚佢唱得好叻. kee

咁屎喇, 我話我個仔, 尋日乜都唔帶, 有冇聽清楚今日要架, 佢話er............ 要帶米, 我話又帶米 ???? 唔信佢, 佢又乜都冇帶啊.

原帖由 yingwong 於 08-11-21 03:04 PM 發表
聽講學校普通話班
已不係試堂啦

唔怪得, 我聽多左個仔講d 名詞我聽啦, 又"蠢撈書"  , 又鼻子呀, 咀巴,  眼睛, 同妹妹啊. ^ ^

030 ,

我有呀, 我成日疑住k2 下學期要默書丫嘛, 咪由學期頭開始, 每學一個生字都同佢串囉, 現在學到window 同x-ray, 都串到.
我朋友個女讀方方樂園, 真係默書喇, 中英文一齊默添啊.

至於講英文, 我都覺得個仔對英文唔會怕開口講, 學校呢個環境另到佢地唔怕講英文, 真係一件好事.

bbmama and ying

星期五果日放學, 我問返個仔係咪要望住人地食飯, 佢話唔洗, 因為有另外一d 同學仔帶飯, 一d 同學仔帶紫菜, 跟住一齊整sushi, 整完一齊食啊, 我聽到都覺得好好玩呀. 學校有呢d 活動教學真係唔錯啊.

030,

家課冊果度, 有叫我地要同小朋友溫習at home page 幾到page 幾, 我咪跟住做囉, 有時唔記得架, 咪等第二日, 一次過溫四頁囉. kekekeke...
其實呢間幼稚園有冇phonics 講架呢 ? 幾時開始會教 ?

媽咪們,

food project 真係日日新鮮日日高潮呀, 尋晚阿仔食飯時molala同我地講, ms elaine 要佢今日帶腸仔同餐具返去. 問佢幾多條, 佢話五條, 問佢洗唔洗切, 佢又話要切開五粒. 問佢係咪同同學仔一齊share, 佢又話唔係. 五條唔係share ????? 真係r 爆頭. 最後我地比左三條佢切開四粒. keke

THANKS.  PHOnics kingdom dvd ? 係咪教材黎架, 幾錢一套 ?

ying,

係比d 媽咪傾下心事架  ??? kekeke

原帖由 yingwong 於 08-11-27 05:23 PM 發表

你就想啦!

當然係了解小朋友既心太~

噢, 尋日收到有關註校社工的memo, 話真係可以同佢傾下有關子女管教問題架 !!! 真係好囉, 連呢d 都有埋.

dec 5 係教師日, 但四點的modern dance 要照返 @@

各位媽咪,

我尋晚買左支3m 的博士燈比個仔做功課, 真係好好多啊 ~~~ d 光線好集中 ( 因我家係用黃光), 望落個感覺都精神好多呢.

ying,

冇join 呀. 幾間都唔係心水. keke

BBMAMA,

上星期問過阿仔, 問佢講唔講到平時上pg 時, 老師除左叫佢地畫下畫, 曾經講過d 咩呀 ? 有冇講故仔呀. 咁佢先講, 有架, mr brian 講故仔, 又問返我地, do you like animals ? 我地一個一個小朋友答yes, 又講自己which animals we like the most, 我答i like pig 囉.
即佢地唔係一舊雲架, kekek 係要我地引佢今日有冇學過d 咩.. 類似o既野, 咁佢地先識講返出黎囉. 佢話有唱歌, 有問問題, 有傾計, 有講故仔, 每堂係有一個topic , 如上堂教body 咁.

原帖由 1125bbmama 於 08-12-19 05:46 PM 發表
開始放聖誕節假期了 , 起初我都無為意放幾耐 , 昨天睇真 D , 才發現 1 月2 號先返學 , 放咁多日係屋企 , 真係唔係亞女又咩攪 , 我工人姐姐重驚 , 平時返學出出入入 , 又可以同 D 鄉里吹下水 , 行下街 . 唔洗返學係屋 ...

jan 2 我同個仔請左假呀. 因為grandma 返左黎過聖誕, 反正都係生日會. 呢個xmas 我同佢報左lego 班. 又去朋友家搞party 咁囉. 又因為買左科學館年票, 又可以去下果度...
你一係set 個timetable 等姐姐帶阿女去公園玩下咁丫.
你放假又可以帶阿女去睇戲丫, 好似幾多戲可以睇, 咩慌失失奇兵, 大耳仔老鼠.... keke

各位媽咪小朋友,

merry christmas and a happy new year 呀 ~~~~~~~~~~~

我自己就幾滿意,  第一年入讀後都介紹左三位媽咪入讀, 現佢地都好滿意啊.

原帖由 tangkaiyip 於 09-12-2 11:39 PM 發表
我個B已經取錄咗讀下午班。如果想上上午班機會大唔大?我可以點做?上下午d先生係咪都一樣呢?

聽講呢間幼兒園d先生轉得都好快,究竟係唔係呢?

同宣道,創價及學之園比,你覺得呢間幼稚園有乜優點同缺點呢?而你地又點取舍? ...

我個仔係讀下午班的. 佢可以訓到好舒服咁起身, 又唔洗好凍時一早起身返學.  同埋小朋友夠訓, 吸收能力都會大大增強架hohohhoohohhoho
其實上下午, 老師都係一樣.
我係度讀左第三年, d 老師冇走啊.  起碼我讀呢幾年d老師都係果一班呀.

你想入邊一類幼稚園 ? taysf 係半活動半傳統的, k1 開始要寫字, k2 要自己寫手冊, k 3 要造句子, 但亦有好多活動, 如party, games day, 打邊爐, 等等....
同時佢以英文為主要教學語言, 除左中文堂, 其他以英文教, 雙語老師,, 一中一英.

創價係活動教學, 若你想小朋友將入來傳統小學, 到時會你同小朋友都會跟得有d 吃力.
學之園同taysf 很相似, 不過要比學費, 仲唔平.

宣道我唔清楚啊, sorry.
希望幫到你啦.

課外活動只安排在下午四點後, 所以會比較方便返下午班的小朋友或住就近的上午班小朋友.
要到k2 先有課外活動架, 有modern dance, 跆拳道同畫班.
sat 有cambridge. 不過.. 呢個麻麻地.
‹ 上一主題|下一主題