用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局林文燦英文小學 保良局林文燦英文小學 2010-2011
樓主: JackyBaBa
go

保良局林文燦英文小學 2010-2011 [複製鏈接]

maxims,

五點嘛, 一日未到五點, waiting list 都未可以打架. 快喇快喇.  搞到我都緊張埋添.  

whitepine 唔知係咪standby 係佢學校門口呢 ?

yhk,

杏色係舊校服,  淺色係上年先轉的新校服. 統一晒就靚仔晒架喇.
召藥師話會通知大臣, 不過未必會咁快開到, 要比d時間, 因為大家都好忙, 萬一, 一開到,  我會係呢度再通知大家 ))))))) :;pppp:

原帖由 yhk329 於 09-11-27 05:01 PM 發表
綠色格仔裙襯黃polo運動衫或是杏啡色背心裙襯恤衫,那種才是新呀

你上去lmc 個website, 就會搵到最新的校服款式.  

五點二喇 )))) whitepine & maxims )))))

原帖由 yummivio 於 09-11-27 05:27 PM 發表

你個個仔定女呀...我個個係仔!而且我地個間學校今次都收咗幾個添...

same to u.
你邊間幼稚園啊 ?

真係嚇死呀.... 放工返來食飯, 搞掂阿仔d 野, 練埋琴, 上黎望, 初初只係見到whitepine 話成功, 我心想... 淨係恭喜whitepine 好似對maxims 好殘忍咁... 再碌落d 見到maxims 都搞掂啊. yeah

不枉我尋晚作法, 作到個道士髻都甩埋丫

原帖由 Whitepine 於 09-11-27 09:47 PM 發表
LMC明年係唔係會請多d老師呢? 佢地會唔會好似TSL開日文和法文班,禁樣一定搶曬TSL d 學生

係呀, 果日我同文校長講, 一班30個學生的問題, 佢答我一個星期有十堂英文, 十堂國語. 唔會一班30人咁上, 到時再請多一位英文老師, 將120位小朋友分五班, 廿幾個咁上堂.

你呢個提議都幾好, 若佢請個日籍老師返來, 係操流利英語, 咪fit 晒 ?! hohoohhooh

喂喂, lmc 本身已經有法文班架喇. 希....

咦..... 我記得在幼稚園的admission talk , 個power point 有介紹校內有教印度話.. 法文等等... 個website 度冇提法文添... 但我好肯定有french 架.

Janet,

我真係覺得, 你呢個case 好特別, 我同先生講起, 佢都只係識 : 吓 ???  咁去回應我咋.
由tsl 的大校舍轉去lmc 呢個舊校舍, 你都冇後悔 ? 你知嗎, 當日我地搭的士去interview, 一落的士我個心真係一沉架, 老公猛同我講, 入去先啦, 入面好好多架. ........

但自從你講左你個case, 加上連日同咁多位家長一齊傾計, 一齊鼓勵對方, 我對一班30人或32人, 校舍有幾舊, 都冇再計較喇. ^ ^

yhk,

係囉, 我都覺得男仔女仔都幾靚啊, 著起又斯文又靚. kekkekekke...
原來你都係tausf 朋友仔 ??? 今日parent day,  我同班主任傾計, 佢都覺得我個仔性格係比較l適合lmc, 若去傳統學校, 我個仔一定會日日比學校投訴, 因為佢話我個仔好多意見, 又鍾意傾計, 創意勁豐富.
你邊個班主任呀 ? 我係ms karen and ms mona.

快d 好返,

嘩... d 課外活動咁小位, 但又多人報名, 咪好似去抽新股咁囉kakakakakakakakakakakakaaka

whitepine,

點呀點呀, 你睇完janet 個case, 有何高見 ?

若果lmc 真係跟足tsl 的話, 華語同非華語的英文堂同中文係會分開教, 但又其實... 我地d 小朋友學國語, 同非華語的小朋友都係由頭學起, 呢樣可以再打去問下啊.  

咦, 又係喎.... 冇校褸0既 ?

bacoben,

wow, 愈來愈多新朋友啊, yeah ))))))))))))))))))))

原帖由 Whitepine 於 09-11-28 10:36 PM 發表
我都覺得佢個case好唔平常,大部份人都應該會要TSL,而放棄LMC。不過janet係TSL家長,佢意見應該有參考價值喎。

我亦將janet個case,係TSL個邊架thread簡單講過,問下其他TSL D 家長意見。

其實我都有幾個朋友同我講,TSL無我 ...

我想講講題外話. 有時唔好睇小d 家教會, 佢地都可以幫朋友的子女入讀架.  不論直資, 私校, 甚至津小都係 ! 原來一張張小朋友笑臉的世界, 都是由大人操控的.

原帖由 Whitepine 於 09-11-28 10:50 PM 發表
LMC在admission方面,比TSL好D喎!

LMC都會見下家長,雖說話唔計分,但係就有誠意好多。而收生名單同waiting list又清楚透明,收幾多人,waiting有幾多,一清二楚。

TSL就比較神秘多D,好多野我地D家長都唔清楚發生muk野事。 ...

現階段lmc 仲係發展中, 佢一定有滿腔熱誠, 先會吸引到我地呢一班家長. 但可能不久將來, 佢做到有聲有色之時, 都會收收埋埋, 你想下, 出左名, 就有好多人巴結, 大把人想入架喇. kekekke
所以我地都好好彩, 在學校變質之前已經入讀, 當然我希望永遠都唔會變質.

maxims,

係咪鬼佬老師, 你留意下佢, 佢張張相個pose 都係三七面架, 唔知係咪望落會瘦d 呢 hahahahahh

原帖由 Whitepine 於 09-11-28 11:08 PM 發表
當然啦,所謂"朝中有人好辦事"

呵呵, 卿家所言甚是.

隔離有位太太, 佢正在煩惱選培僑同lmc, 佢住荃灣的.
我覺得佢適合培僑, 因為近, 但佢係今晚先開呢個post, 我想問, 直資註冊後, 仍可以去第二間註冊嗎  ?

另外, 點解你冇去in 培僑 ? 好近你啊沙田友 !

原帖由 Whitepine 於 09-11-28 11:19 PM 發表
我唔係住沙田呵????

丫 係喎係喎... 係jackybaba... 我老人痴呆又發作..sorry sorry kekkee..

嘩, 好快手啊, 我見到你個thread 喇

原帖由 maxims 於 09-11-28 11:29 PM 發表
bchi,

係啊! 係鬼佬, 你有無去簡介會? 佢地有位普通話老師同一位中文科主任d普通話音都好正 !

我冇去呀. 我只係在讀緊間幼稚園度有個admission talk, 文校長帶左好多老師過黎同大家家長見過面咋.

早幾日我咪講過, 老公去註冊時, 聽到班文任課講中文呢, 我問左我表姐, 佢朋友個仔係由農圃道插班p.3, 佢話佢地上中文堂, 全用國語, 叫我放心呀.  即係當日接電話那位阿sir 冇呃我, 真係小一時怕有d 小朋友英普都唔明, 所以要用小小中文輔助.

我要吐血呀 )))))) 打左咁大篇野冇晒呀 ))))))))))

wuwuwuw 盡我記憶... 打過..

janet, 我想講... 要你有咁大決定, 我知會好難, 我知當年細佬出世, 你地一定好想細佬都會同哥哥一齊入讀tsl. 但到今日, 你幫細佬揀左lmc, 一定係你在lmc 搵到你在tsl 搵唔到的東東. 最大的原因, 一定係lmc 呢班滿有愛心的校長, 老師, 令你覺得, 我就係要呢d 感覺喇 ))))))))) 所以就算校舍有幾舊, 你都唔會再介意. right ?
你揀啱架喇, 呢度, 給你五星級的瓜 ~~~

whitepine,

好老實, 真係老老實實,  入tsl 係我夢想黎架, 當年我個仔得歲幾, 我就開始留意小學, 我入呢間幼稚園, 其實真係為左入tsl , 可惜到上年開始, 已經話唔係我地個世界.  所以出年六月, 我仍然會再戰tsl, 唔得一件事, 起碼我完左我心願, 就算屎都眼閉丫嘛.

我仲有好多野講架...... 唔記得晒添........

jacky爸爸,

買幾間校服黎試堂 ???????????
人黎 ))) 拖佢出去斬

hyk,

我估lmc 都幾難有小朋友唔適應, 我聽親d 插班生都話讀得好開心架.

whitepine,

你住lck, 冇考yw 同st margaret 咩 ?

原帖由 miss_cockroach 於 09-11-29 12:03 PM 發表

請問你從何得知2nd phase的位是留給"plk總理 close connections",如果只是你的估計或聽聞,那對學校不是太公平。事實上,在admission talk學校已提過2nd phase是重頭來過,不會計算1st phase的結果,所以不是99.9% of the f ...

正所謂家家有本,  janet 就係避勉在tsl 果邊會引起無謂爭拗, 比著係我, 我都唔會去tsl 果邊講. 其實janet 已經好好品, 佢都唔係唱衰間學校, 佢只係"講出自己感受"而已, 我信一間學校無論幾大或幾細, 老師都唔會100% 好, 梗係有d求其d. 睇下自己小朋友好唔好彩啊.   

早幾版我都有提過, 有d學位係靠關係, 靠人事得到, 只怪我地唔識多d 有勢力人事, 可以幫到自己小朋友. 若我識人在tsl, 我必定搵佢幫手 !!!!!  

我同你都係tsl 擁護者, 我聽到janet 的case, 會問佢多d 問題, 當係ref. 在tsl 果邊所睇到的, 亦係ref. 睇睇埋埋, 再自行決定.

jackybaba and whitepine

我好想信會有呢d 家長架, 你想得出0既有, 你想唔出0既都有. 為求達到目的, 不擇手段, 不過都係為左自己仔女, 但就太過自私, 此乃身教也, 小朋友將來, 都會係一個自私的人.

好似你叫我突然信教, 為左入名校, 我都做唔出啊.

個pdf file 搞到大家好似見到華仔親筆簽名咁, 不如叫lmc 老師轉做jpg file send 比我地, 再posT 上黎啦. 我覺得, 你夠膽講, 佢地夠膽做架 HAHAHAHAHAH

YhK,

小朋友係海棉黎架, 只要佢夠訓, 我估你個小朋友好快都會適應架姐. yeah   
對於tausf 小朋友, 第一年就可能真係會比較舒服, 我睇lmc d 功課, 上星期一年級係寫twenty- one to thirty .  我個仔家陣d 功課都寫到去 forty.   
我成日好驚一上小一我會變怪獸媽咪架, 現在輕鬆晒lu kekekke...

yhk & yummivio,

喂喂... 我真係見有家長, 聽校長的意思, 叫自己個女上午返一間, 下午返一間呀, 好陰公呀, 幼稚園咋. 咩開心的 童年呀 ????? 到底  !!!!
個原因係.... 家長覺得自己個小朋友果間幼稚園英文程度唔夠, 但直上小學係好的學校, 但又怕到時適應唔到, 於是聽另一間幼稚園的校長講. 你唔洗想喇, 一於上午讀返自己果間, 下午黎我呢度讀, 我地呢度d 英文好好.
好慘啊, 一個四歲小朋友, 讀全日, 做功課係double !!! 呢個世界真係有d 咁0既校長, 又真係有d 咁0既家長. 我即刻覺得我個仔好幸福啊. :)

whitepine,

唔好想喇, 做啦 )))))) kekekekekkeek

原帖由 maxims 於 09-12-1 10:51 AM 發表
bchi,

我囝囝讀 tausf pm class , 你係唔係 ?

耶 ~~~~ 咁遲先來相認架 ))))) 我都係架 )))))))))
聽老師講, 我地間學校好多同學仔都入左lmc 啊.
你 邊班呀, 我3g 啊.

HUGOmom,

我認得你個名架, 但你唔係有一個仔仔架咩 ? 現在變左女女 ? 定係我又老人痴呆發作...kekekek

hugomom, 我地有緣係呢度相會, 出年大家一定要互相扶持, 呢度每一個家長背後都有一個故事入lmc 架, 真係可以開一集新的"尋找文燦的故事" 叫king sir 做旁白先得.

yummivio,

我當年係in 英文, 不過氣氛幾好, 都係問下放假帶小朋友去邊度玩, 平日邊個湊, 對呢間學校有咩期望咁囉.
我有個扮鬼婆的 朋友, 佢原本諗住講英文架喎, 點知當時坐a 位的家長用中文答, b 位個家長見人地講中文, 佢又中文囉, 咁我個扮鬼婆朋友就用埋中文, 不過ok 架, finally 佢個仔仔都順利入讀.
‹ 上一主題|下一主題