用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? ...
樓主: Hei1204
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? [複製鏈接]

豆媽

嘩你姣勁喎!!! 我跟阿女個ballet principal Miss Emma Tse,超好!! 我細個學到Elementary (現在 Inter),因新制有Grade 6,7,8, 我就會29/5考grade 6, 11月考Inter, 下年五月考 Grade 7+8........然後....都未知.....點解咁急? 因為Miss Tse都有個小朋友,知道我女上小學後會無自由,叫我拿拿林考埋佢.點知失預算,阿女早一年入P1.........希望可以撑埋去~~

多謝你support,我遇到好多障礙叫我放棄,包括初時個鬼妹仔partner睇小我係師奶,成日咬耳仔笑我(我咁'成熟'當然'扮睇唔到la',點知我其實有elementary底

阿女要犧性一年時間陪我,但我會加油ga~~

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-9 22:18 編輯 ]

原文章由 十月媽咪 於 08-5-9 07:03 發表
5354,
你阿WING WING真係好勁, 你自己仲勁, 要跳咁多日, 真係勁忙! 話時話, 你考果個BALLET試PASS左未呀? 下個月我又要幫阿女做逃學威鳳喇, 因為果個BALLET試要由朝早八點九考到十點九呀, 都唔明點解咁鬼長時間既!

...

我考29/5呀,pass ga...應該..keee.....唔係考咁耐,係身呀,pp可以set 頭.......好可愛

我諗我可以破記錄,阿媽考完到阿女入去考........特別啊~~

阿女今日去interview另一間(surprise...真係肯in佢),如果呢間收...我當然揀呢間
今日in duck ho ho ar....要wingwing睇幅圖畫揾奇怪事,佢話個人用隻烏龜燙3,.....etc...仲有elephant 同mouse玩 seesaw....心諗死火,有咩問題呀?........原來佢話咁隻mouse無奶由重過elelphant ga ma.....錫哂佢~~~

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-10 01:26 編輯 ]

原文章由 Sherryko9 於 08-5-9 11:30 發表
大家早!今朝一開機,做左正經野後,上番來就發現大家傾左咁多!真係有共鳴 .

SumSumBB,
點解你會比囝囝上ballet架?好少男仔上喎!

5354,
你仲勁!你雙腿係唔係好有力架? 學左幾多年呀?係唔係真係 ...

唔係好有力,而且唔夠氣,老啦~~ 要on point ga...不過難唔到我,我係super mami lay ga ma!!!! kee

我'細個'時考咗8個試..........依家去追番自己嘅夢想

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-9 23:51 編輯 ]

wacha/K1/女/數5A/英ERP7A
sumsumbb/K1/男/數4A100/英ERP7A剛剛開始
Jasmine/ K2/ 女/ 中 3A85
lingchuling/K2/男/數3A140/中剛剛開始
小豆媽 / K2 / 女 / 數 3A200
nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A180/ 中2A150/ ERP'2A'110
fyeung/K2/女/數3A20
十月媽咪/ K2/ 女/ 數A90/ EFL "A" 100/ 中5A90
200012/K3/數A40
wasabb/K3/男/ 數 B120/ EFL'D'110
Anson/K3/ 男/ 數C60/ 中4A/ EFL'E'
200012/P1/男/ 數2A70
Heidi媽/P1/男/ 數E15
wasabb/P3/女/ EFL'F'180
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1

wacha/K1/女/數5A/英ERP7A
sumsumbb/K1/男/數4A100/英ERP7A剛剛開始
Jasmine/ K2/ 女/ 中 3A85
lingchuling/K2/男/數3A140/中剛剛開始
nataliemama/K2/女/ 數2A60
5354/K2/女/ 數A190/ 中2A150/ ERP'2A'110
fyeung/K2/女/數3A20
十月媽咪/ K2/ 女/ 數A90/ EFL "A" 100/ 中5A90
200012/P1/數A150                                               
wasabb/K3/男/ 數 B120/ EFL'D'110
Anson/K3/ 男/ 數C60/ 中4A/ EFL'E'
Heidi媽/P1/男/ 數E100
wasabb/P3/女/ EFL'F'180
Sherryko9/P3/女/ 數D/ 中DII/ ERP'D1

我最開心响bird park見到d 戰機响頭頂飛過........好似拍戲~~

Name
Grade

wacha
K1

5A

ERP7A
sumsumbb
K1

4A120

ERP7A100
Jasmine
K2

3A85

lingchuling
K2

3A140
中剛剛開始

小豆媽
K2

3A200

nataliemama
K2

2A60

K2

A190
2A150
ERP'2A'140
fyeung
K2

3A20

十月媽咪
K2

A130
5A200
EFL "A" 150
小豆媽
K2

3A200

wasabb
K3

B120

EFL'D'110
Anson
K3

C90
3A
EFL'E'
迪迪洛洛媽媽
K3

2A30

P1

A150

Heidi
P1

E100

wasabb
P3

EFL'F'180

Sherryko9
P3

D
DII
ERP'D1

好整齊.....thank sherryko9!!!

超學年証書已到Centre ga la...好快會派發

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-16 21:10 編輯 ]

原文章由 200012 於 08-5-17 21:41 發表
各位呀仔今日話 miss8月比個銅獎佢 ,是咩東東 ?豬肉獎

銅獎=超1學年

原文章由 wacha 於 08-5-17 19:07 發表
佢係7a91-100有d問題, 因為3句一頁, 已有小小長戶所以有d tick 住. 都算ok

重覆聽.....到下次重覆做就無事ga la...同數一樣

原文章由 十月媽咪 於 08-5-17 23:04 發表
咦, 咁阿女咪有機會拎番個銀獎囉? 但我無聽老師講過喎!

呢個係half yr report,只有証書無獎牌,到7月上成績,可能又跳一level ga la....所以攞咩獎牌都未知ga....年尾頒獎禮後獎牌先會到Centre...都成1-2月嘅事lu

report會每半年一次,而且會在Centre(通常係向街ga...kee)張貼出來,享受下那份滿足感.......仲有可以比較下小朋友同其他同學年(同Centre)小朋友成績. 上年嗰份...我開心到睇完又睇,㗳完一次又一次.....幾傻....

10,
加油........一齊向頒獎禮出發!!!

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-18 00:49 編輯 ]

原文章由 200012 於 08-5-18 10:41 發表

oh i see  咩獎先可出席頒獎禮

Maths (under Form 3) 3yrs ahead
Maths (above Form 3) 1yr ahead
Chinese and Maths 2 yrs ahead
or Finished all level in any subjects

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-19 02:46 編輯 ]

原文章由 SumSumBB 於 08-5-18 07:40 發表

5354,

請問知唔知:
7月上成績~係7月頭還是7月尾上?
唔知K1有無機會有証書?K1數要讀到幾多A先叫做超學年?

月頭月尾就唔太清楚,門口貼嗰份寫8月成績表(超學年),而新嗰份就巳到Centre手,應該將會貼出. K1都有越學年証書,幾多A就唔清楚,你可睇上次超學年嘅成績單去比較下,即如果某K1小朋友做到3A超1學年,咁即係K1做到3A已超學年. 上年8月阿女成績Maths 3A200,超1學年,全港643排19.........而另一個K1小朋友去到3A130(如無記錯)都係超1學年,但去到3A幾多為之超1學年就唔知

如果各位嘅Centre貼出超學年成績表可否代留意Kumon中K2組有無全港排1同2,可唔可以記低去到Level幾? thx!!

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-19 02:46 編輯 ]

原文章由 十月媽咪 於 08-5-18 09:43 發表
5354,
我連半年一次果份都未睇到呀, 之前問過老師, 老師話整理緊, 遲d會畀我地, 但都成兩個月喇, 都未畀到我地呀! 嘿...等我得閒又問下老師先!

我都未有,因為head office攪,啱啱去到Centre咋

Name
Grade

wacha
K1

5A

ERP7A
sumsumbb
K1

4A120

ERP7A100
Jasmine
K2

3A85

lingchuling
K2

3A140
中剛剛開始

小豆媽
K2

3A200

nataliemama
K2

2A60

K2

A2002A150
ERP'2A'140
fyeung
K2

3A20

十月媽咪
K2

A130
5A200
EFL "A" 150
小豆媽
K2

3A200

wasabb
K3

B120

EFL'D'110
Anson
K3

C90
3A
EFL'E'
迪迪洛洛媽媽
K3

2A30

P1

A150

Heidi
P1

E100

wasabb
P3

EFL'F'180

Sherryko9
P3

D
DII
ERP'D1

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-21 02:21 編輯 ]

原文章由 SumSumBB 於 08-5-21 18:32 發表

三個round對我個仔來說算少了,佢試過做5A時一份功課重複過8次,佢唔厭我都覺得悶,我同意有些情況的重複是有需要和有意義的,但太多的話,真令人感到氣餒啊! ...

其實新功課係睇佢上堂堂課做成點,表現心散,唔夠準唔夠快就=唔夠熟,我女Maths 2A尾時唔生性,重複又重複.....我同佢都悶死咗

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-21 21:02 編輯 ]

原文章由 十月媽咪 於 08-5-21 17:28 發表
fyeung,
你都好喇, 你囡囡學校都叫做串緊字 (雖然只係三個字母既生字), 我女學校到今個星期, 至寫緊大楷V&小楷v咋, 串字...........莫講話串字, 連寫下英文生字都無架!

...

我女啱啱寫完Aa-Zz.....快你小小..
數學寫緊26,26,26,26,26,26,26,26.......唔知寫嚟做咩,我女覺得超無聊

原文章由 SumSumBB 於 08-5-21 21:43 發表

5354,

不停寫26,26,26,26,26,26,26,26.......又真係超無聊,咁我寧願做公文!
你囡囡來年是否會轉校?係唔係嫌間學校太淺?

好多原因,主要係佢比較成熟,想嘅講嘅都唔同人,番kindergarten對佢嚟講係有小朋友一齊玩幾個鐘,2年由主動变被動,答到無人答先舉手答下問題,真餘時間識都唔肯答,好好彩佢同小朋友相處無問題,但就無同學傾得埋....如果K3轉校又有d無聊...所以佢會完成K2課程,9月跳班P1

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-22 02:18 編輯 ]

原文章由 SumSumBB 於 08-5-21 21:26 發表

我個仔就係咁,時好時壞,5A中最多重複左8次,最少的最左1次就OK,俾佢激c ,真係希望佢生性d!
做公文係唔係會鍛煉到專注些?還是心唔心散都係天生的性格? ...

係鍛煉到ga........

原文章由 十月媽咪 於 08-5-22 10:38 發表
5354,
又幾搞笑, 做乜唔係寫21-30, 而係不停咁寫26呀? 寫咁多次做乜呀? 阿女佢地卒之都寫到81-90喇, 下星期應該寫91-100, 再下星期maybe寫1-100的了!

26x30次>27x30>28x30>29x30>30x30....然後就1-30x2days....連倒數,雙單數都未寫

一星期得2-3份maths功課,開學到家下寫到26,數概念响學校教,2和1是3,0和3是3...之類......頸都長

但英文快你小小bor

唔係入IS ar...so expensive~~...考咗2間直資,1間收咗,1間等results

[ 本文章最後由 5354 於 08-5-22 11:53 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題