用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我們一起向升中結果進行倒數
go

我們一起向升中結果進行倒數 [複製鏈接]

其實,5/7真係眨下眼就到。下星期就有TSA 口試,6月頭又有大考,又有TSA筆試,跟住又話畢業禮。忙到不得了,邊有時間諗咁多野。
有時掉番轉頭諗,重有小小唔捨得添,睇住小朋友話咁快又要離開小學階段。

回覆#9
唔多唔少總會有。因為佢其實都係從我地大人,老師口中得悉那些學校好,那些學校唔好。總言之,我地話邊間學校好,佢就想去那一間。
講番正題,佢參與得最多就係回校收風。每一日回來都有新發現,邊個揀左邊間,一一匯報,好讓我知己知彼。最弊就係佢更係講番比人聽自己揀左邊幾間啦!

原帖由 dickychui 於 11-5-6 02:01 發表
不管時間如何快, 但 7月5日是一個很........ 重要的日子, 學校只讓家長在操場等待, 我已經準備好, 我把 IPHONE4 用 FACETIME 開著, 可以現場立即知道結果 ! ...

你地又好啦有D咁新ge科技幫手,我重諗住叫仔仔在課室如果派得好就打個乞嗤,唔好就打2個咁炸.

原帖由 pandato 於 11-5-7 23:30 發表
排名機制和現在一樣:程分試加學長Pre-S1成績調校(自行和分banding也是如此排名)
,然後逐個按各人選校表分配。個派位program唔會比現在複雜。衹不個會製造超級精英名校,綱羅至top學生。依家就同band頭中尾學生都會有。
...

呢個機制都會有問題。除了制造超級精英中學之外,重會令PS1好的小學變成超級熱捧名小學,到時又將個競爭慘況提前到K3。
我覺得如果自行增加到最少50%中學學位,50%大抽獎都好呀!豈碼真係讀書那些同學都多少少機會憑自己實力入讀自選學校。

原帖由 Hoining 於 11-5-8 16:05 發表

我覺得調轉最好, 即係70%自行, 30%大抽獎, 等有實力嘅學生真係入到心儀嘅學校

大抽獎個%跟本就係比教育局某些官員可以用來應酬那些認為讀書不是求分數的死硬派,當然愈小愈好啦!
‹ 上一主題|下一主題