用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考
go

爭取取消小三TSA群組聲言會發起罷考 [複製鏈接]

只要有同學hea考,整個評核已失去原有的意義!今天,大家都認清了對升中沒關係,又不用操練的考試,出師無名,又沒有誘因,從根本上,TSA只是垂死爭扎!

palmchristy 發表於 15-12-24 15:14
你小朋友學校的考試目的只係用黎排名次嗎? 咁會好辛苦喎, 小朋友都會好大壓力.
我經驗幾間學校在初小階段 ...

你估真係唔排名次?學校啲考試資料一入電腦,全部野就一目了然,除了總成績的名次,還包括出席率,各科的名次、總平均分、每科平均分等等。通常小四開始精英班的分班未就係跟據同學的成績來分囉。
我認識啲學校好多班內和全級頭三名的名次還是會公佈的,考前列的同學和家長都一樣有壓力,因為大家都想能擠身頭三位置。要想做怪獸家長的,都一樣有空間谷。

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-12-26+發表是

原帖由 ANChan59 於 15-12-26 發表
係真唔係!?咁搞嘢!

如果真嘅,一天光晒,齊齊hea考
讀書唔温習,考試唔操練,咁重唔係叫做hea!考試不用理會結果,點樣有誘因去叫所有同學付出相同的認真去考試。大家的目的都唔一樣,結果的徧差可以很大。如果用這些結果去制定政策,是否太過兒戲!除非,教局又係講一套就做另外一套啦。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-12-27+11:37+編

原帖由 MrBeast 於 15-12-27 發表
Hea考、Hea住應對TSA不是同學、家長諗出來。不但唔鼓勵同學温習,還強迫不準補課操練。Hea考嘅背後策劃咪就係教育局囉。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+15-12-27+11:37+編

原帖由 MrBeast 於 15-12-27 發表
罷課驚教育局迫學校秋後算帳,用交白卷來對付爛到入心嘅制度,雖不是上佳之法,但肯定可幫助大家同學的學弟妹免受無謂的虛耗,撥亂反正,重回正路,這是恩也是德!

20120808 發表於 15-12-27 15:47
偷天換日, 概念轉移, 委過於人, 粉撲厚顏.

惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜! 惜!
制度可以興國亡邦,一個好的制度,必能令人民得福祉,誰又願意捨福而擇禍,能被人偷天換日的,必不是好制度吧。毛澤東話:「治國必先治官」,此不無道理。

20120808 發表於 15-12-27 18:40
我替你說:  兩害相權取其輕, 輕德而重制, 有制無德又何妨?
不患無德, 只患制崩. 去德而敗制, 便成….. ...

你真有能力替我說話嗎?你連「德」都未攪清楚喎!

返去睇睇呢度先啦,睇下你點樣誤導別人。
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3201094&extra=page%3D1&page=6
‹ 上一主題|下一主題