用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦!
go

08/09年度升小五 – 得閑入嚟傾下啦! [複製鏈接]

hi, 我個女今年都五年級, 我都煩緊升中問題

後悔當年點解吾搵一間有中學做back up 的小學比佢tim.................

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 10:19 發表
Hi! Hi!

記憶中你囡好似讀軒小, 係咪?

c 火, 乜甘出名既咩..............

我個女都有學長笛, 但就係上年學校無啦啦開始話要攪管樂, 話太多學生學piano, 小提琴呢d, 要攪d 課外活動係管樂wor, 甘就有小號, 大號, sexphone 呢d 野學啦

我見吾貴, 又係放學之後係學校學, 阿女又想學就比佢學law, 對升中有無幫肋, 我自己就覺得好過無野寫甘law

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 10:33 發表
因為我地都係'長老'嘛!

我都讚成你講法!

唉, 係bk就長老, 係屋企就.................

10歲, 你們果d 開始反叛未呀? 我果個.........唉

話佢識性咩又吾係, 吾識又吾係, 但總係吾知點講...........

依家同佢講野, 又吾可以一句話吾好, 吾得, 還要同佢打開同一話題, 引佢講出內心諗乜, 除左擔心佢地既學業, 還要擔心埋佢地既內心, 早排看報紙又話有個班主任同個五年級的學生去開房.......................唉

佢間學校程度又低....總之就係一個字............煩

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 10:44 發表
亞囡無再學芭蕾舞, 如果學皇家班, 學既時間限死, 一個星期學兩堂, 咁平日又要應付功課, 邊有時間再學.

果支長笛要成$2880, 連埋學費成$200/堂, 一個課程30堂, 如果亞囡學到半路唔學, 條數都好貴. ...

我又甘看wor, 長笛都係2千幾元, 但琴就幾萬元, 還要長笛一支放係櫃桶就得, 但琴就好阻定

但長笛, 真係好難吹law, 要好用氣, 我自己試過, 初時我以為真係好易, 但試過先知原來都要幾用氣

原帖由 carollam310 於 08-9-9 11:05 發表

我女未有呢D問題...10歲女仲傻下傻下...早兩日先扭我買燈籠

我女越黎越大份...呢個暑假肥左好多..就快100磅喇...
著鞋要著39號...又生得高...好似好大隻咁mouth:" />

而家開始發育...我好怕佢會咁早黎M ...

39號鞋? 我想問佢地的39號, 係吾係=我們既39號架, 我都係著39號鞋咋wor..............

你個女就100磅, 我果個就.......唉........尋日學校先磅重, 佢返到屋企還好巴閉甘call我話, 媽媽, 我係全班最輕果個. 你話頂吾頂得佢順

佢都開始發育, 我買左d 有pad 既背心比佢當底衫著law, 我都驚佢好快m黎, 我吾想甘快黎住呀, 我驚佢到時欠兩吋先夠5呎呀............

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 11:16 發表
我都同過親戚傾, 佢話啲囡係比較早熟, 同佢地要多啲溝通先至掂, 我地啲囝暫時都未有呢類問題!

唉..........但我見我姨甥女, 又好鬼d 純, 無呢d 野架wor, 都吾知點解我個女甘鬼成熟

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 11:22 發表
想學都要面試, 睇吓個學生吹唔吹得響支笛, 吹得響先收.

CAROL,

我個囡先得65LBS, 瘦到成隻MONKEY, 我都同D朋友傾開, 有肉地既女仔會早嚟M.

我果間又無wor, 但阿女就話原來有7-8個人學, 學學下最後得3個, 學期尾得返佢同另一個女仔law

你個女都有65lbs, 我果個60都未到, 還瘦過你個女

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 11:28 發表
我個仔都著39波鞋,
成90磅,變左肥仔了,
佢自從上左小四,
好食得,做體檢時,
一年重左7 KG
呀!!!
但高左12-3 CM,
個姑娘話高得多,
所以仲未算太重喎。

...

你們果d 就高甘多, 重甘多, 我果個就......一年高果3cm..................雖然話女仔, 吾駛太高者, 但我吾想佢連五呎都無呀

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 11:41 發表
我仔游咗水真係大隻咗又高咗, 你囡有冇游水?

阿女以前有學過, 但後尾試過一排鼻竇炎, 之後一落水個鼻就出事啦, 之後就無再學, summer帶佢去得玩水多, 佢自己又up 話要學游水, 但老公話佢學得太多野, 工人分身吾掂帶佢兩個去學野, so 話升中先再學wor...........

原帖由 肥仔媽咪 於 08-9-9 11:45 發表
但係到時m到咪重難學! 咁佢有冇學其他有運動嘅活動呀?

summer 我叫佢係屋企日日跳彈床law, 依家學校課外活動叫佢join 排球law..........希望有d 幫肋啦

我想問, 我入左黎小學之後, 點樣先出得返去自由廣場果邊呀, 搵吾到路走既.......

原帖由 Vin 於 08-9-9 11:53 發表

左上角低少少有一行icon, 頭一個就係

E 係wor.................

肥仔媽咪

但要選人law, 吾係話join 就收law, 佢甘矮, 都吾知有無機會, but try 下甘law

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 12:00 發表
我個囡得141CM高, 重65LBS, D手腳仲係細細隻, 都係著中童35號鞋, 仲未著到大人SIZE.

我果個..............

原帖由 asinai 於 08-9-9 13:25 發表
Hi,

軒官不是同QC & bps聯係嗎?.....還有何東 & 金文泰....升中應該ok ga!?

何東係中中

keep住係band one group 就係law, 吾係甘又點呢?

你們有無買電子辭典? 我心思思想買, 但又吾知買乜野牌子好, 你們有無介紹?

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:05 發表
我唔會買電子辭典,
亞仔只會查字典,
查字典係最好架,
我有個怪習慣,
得閒便會睇字典,
字典比電子辭典更清楚架。

我都知查字典會好d, 但有時同阿女出街, 係mtr 看書, 有d 字吾識, 想即刻知點觲, so 先諗買電子辭典者.............

原帖由 asinai 於 08-9-9 15:19 發表
we use longman....d 發音真係幾好ga!

甘d 字會吾會吾岩呀? 我試過快x 通, 好似d 字解釋吾多得

longman幾多$?

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:29 發表
你亞女真係好乖!我個仔係MTR只會打NDS.....

唉, 但有時又覺得佢過份鍾意看書吾識分配時間............

nds......你吾驚佢近視咩

原帖由 麟媽媽 於 08-9-9 15:45 發表
佢無近視,但有散光,仲好深....
都係我唔好,係我遺傳比佢囉。

唉, 我個女散光近視都有, 都吾知係吾係我遺傳比佢, 但都捱到四年級下學期先比視光師話要帶眼鏡law

其實我吾知關吾關事啦, 有一排, 佢去廁所成日拿書入去看....................之後果次保建就車到佢要帶眼鏡啦, 定係我既問題.............

依家配左眼鏡, 一時帶一時又吾帶, 彈琴時, 幾乎聞琴書, 叫先去帶眼鏡

做功課又吾帶, 問佢係學校有無帶, 又話有, 但我就吾多信law, 因為有時我返到屋企, 問佢副眼鏡係邊, 佢都搵吾到出黎.............唉............千期吾好好似我甘深就好啦

原帖由 LULU-MAK 於 08-9-9 16:13 發表
每朝搭MTR返學既時間, 我個囡咪又係扲住部NDS係到打.

我都買佐部'快譯通'方面D, 又可以查英文, 有埋牛津字典, 又可以查中文, 連點打中文速成都有.

其實有一排阿女都好扭 打nds, 之前四年級時, 我吾會比佢地玩, 係有時同阿媽/99出街食飯, 等送黎時, 先帶比佢地, 等佢地吾好嘈生晒, 甘summer 我就放生佢, 每晚比佢打半粒鐘, 但之後..............佢居然話好悶, 吾打wor, 細佬係樹打wii佢都話吾打機, 寧願捉我捉棋/陪佢看書

甘快譯通又幾$ 呀
‹ 上一主題|下一主題