用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高幼評價
go

高幼評價   [複製鏈接]

Lalaji 發表於 17-11-19 18:49
啲小朋友咁叻係因爲老師教得好定係家長外補?

知道佢哋中文好,但英文程度係咪真係咁弱?

高幼用家,班中差不多百份之百有外補,很多也有考證書。有些家長更用心栽培,K2已考mover ,gapsk 高級的大有人在,因為大家也知高小只收約50-60%,所以人人也全力考外面直私。

小朋友返學愉快,但課程真不算深,比起玫幼可能仲淺。不過無乜人只靠學校教吧!我從不用和小朋友溫習校內課程,評估也常滿分,可見真的不深。

英文和英普校不能相比。不過找英文外補十分容易,所以不用太擔心。

可能有人覺得俾三年錢,非教最深學術不值。但高幼品德教及紀律極好。而且有一半機會上高小真係好大。今年間間幾千人考,我小朋友有幾間只做到入second in 果頭700-800人,做唔到有offer 果100-200人,但高小收。二份一機會對比幾十份一機會。當然高小非top school, 班中有幾個同學手持港同third in,tsl third in, 又有不少有救恩, 真道offer, 優才1 waiting.但對於我小朋友這些平庸之輩入高小已心足。

Lalaji 發表於 17-11-19 20:52
其實想問下多唔多高幼生想上高小但真係入唔到的呢。 其實都可能有十零廿個percent嘅學生考到更心儀的小學 ...

暫時約六成人有offer.應該call waiting call 到七、八月。上年八月尾有聽聞call 一個12月出生的女孩子。但年末公佈升小成績,有人去慈幼,漢華,玫瑰崗,又有十來個人不知去了什麼學校,不排除沒有收到call
‹ 上一主題|下一主題