用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 10-11入讀荔天小一家長請進...
樓主: DONUTBUBBLE
go

10-11入讀荔天小一家長請進... [複製鏈接]

回覆 1# DONUTBUBBLE 的文章

我個女都係第一round入左, 放棄左好多間私立同直資都簡LT, 希望無錯, 我同領兩個細佬都係LT前身既善導下午後校畢業生 .... 多多指教. 你地有無收到關於2/7 briefing 既詳情呢?

原帖由 ffeeii 於 10-8-10 20:16 發表
阿圯編左最差1e班

ffeeii
你點知1e係最差? 咁邊班最好呢? 我個女係1d班

原帖由 四少奶 於 10-9-7 10:50 發表
我有報到呀, 報左星期四既圍棋班, 星期六既小提琴, 中文同埋英文班囉, 近近地又唔駛四圍去.

I enrolled the two English classes for my daughter who is in 1D on Sat. Just like to try as the fee is very reasonable.

原帖由 namnam320 於 10-9-9 17:03 發表

有關問題,你可以過隔離「茘天家長交流區」詢問,因為我女女是小一生,番左學都只是一星期多,希望盡能力幫你解決問題

1)課外活動星期六及星期二及四都有。
2) 如報課外活動校車是不會接送,一定要家長自己湊。
3)學 ...

明年小二開始用普通話教中文

原帖由 子洋爸 於 10-9-9 21:33 發表

你邊道收返黎架?? 我睇過囝囝本中文都有8成內容係煲冬瓜都唔知點算好.....真係要用煲冬瓜教中文 d分咪益哂d祖國同學仔..... 咁要煲冬瓜課堂黎做咩呀....始終我地都係土生土長既香港人... ...

我聽老師同舊校長講過,我女幼稚園用全普通話教中文,效果好好喎, 唔洗擔心 ..

原帖由 kiki1123 於 10-9-11 23:05 發表
我係荔天舊生, 請問如果有20分, 第1 round入荔天機會有幾大??

I think 99% successful rate. I was Sin To Pm school old student too and got the place in the first round by 20 marks.

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-14 16:25 發表
我個女又係唔鍾意食冬姑, 佢話整左係個盤到law..

亞女都話好好食, 我唸緊工人放完假返黎好唔好攞飯比佢, 但食學校飯可以訓練無咁揀飲擇食.

原帖由 PAXTON_LEE 於 10-9-15 17:18 發表
1A - PAXTON LEE 報到! 多多指教.

Welcome.

原帖由 四少奶 於 10-9-22 11:48 發表
我個仔又係, 佢都好緊張老師講既野架, 起碼可以用老師來嚇下佢吖!

四少奶:
我個女都係1D班,係咪同你仔仔一班呀?多多交流!

原帖由 namnam320 於 10-9-22 11:16 發表

但我個女堅持要帶住個口罩回校,佢對老師所講的事,好緊張,都唔知係咪好事

患咗手足口病理應唔可以番學....

我個女一日用晒三個口罩,都唔明點解?

原帖由 四少奶 於 10-9-22 11:48 發表
我個仔又係, 佢都好緊張老師講既野架, 起碼可以用老師來嚇下佢吖!

四少奶:

請問你知唔知道下星期二話要帶手工紙課外活動係乜呢?我個女話老師收起d手工紙咗喎!

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-10-4 17:56 發表
係呀, 我都係咁話, 佢成日錯個d都係唔小心既錯, 真係要睇佢臨場自己小唔小心...

我地都冇正式同阿女溫數學,睇佢臨場快發揮喇。你地知唔知默書計唔計落考試分?

原帖由 ffeeii 於 10-10-4 22:10 發表

之前聽過有數手指嘅計法好快...
小1識計3位數加減....
知唔知係咩?????

Kwik Maths.

原帖由 ffeeii 於 10-10-20 18:56 發表

好多謝你意見......
其實阿圯都有學劍橋,因個鬼佬要走所以冇得讀,
學左約1年到感覺好似冇乜用,但又好似學到d咁,
原本想再揾計續學,發覺阿圯對功課上應字方面比較弱,
所以想針對佢功課上先,然後比佢再學其他......
...

請問如果向默書果日病假,有冇補默呢?

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-10-28 10:51 發表
我今朝同亞女換左季la...冇著褸, 著左件背心..d校服好似大左d...出年都應該著得...

我個女病左,已經冇翻學四日,冇得做數學小測,希望佢下星期考試冇事啦。你地知唔知太凍帶頸巾可以係乜顏色呢?

回復 497# 四少奶 的帖子

噢,班長卓然,好似同我個女都o向星期六學兩堂英文,我地見過佢喇!我個女都係1D班,叫昱希,多多交流。

回覆 499# 卓卓媽媽 的文章

卓卓媽媽

我個女考試之前病咗好多日,冇測驗同默書,常識考得唔好,英文,數學好彩都ok。係呢,星期五有冇人去運動日,我個女參加60M短跑,佢爸爸都參加咗60M短跑.

回覆 504# 四少奶 的文章

係呀!男子組應該係100M,我同老公都請咗假,其實我覺得應該可以自由報名參加先啱。
‹ 上一主題|下一主題