用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 Einstein Never Used Flash Cards...
go

Einstein Never Used Flash Cards... [複製鏈接]

我也睇了中文版: http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010285010
p.s.: 不過, 個人看完之後依然覺得在大部份玩的時間中, 可以加入一點點教中文的字card.
因為我是美國媽媽, 暫時找不到比用字card教中文更好的方法

原文章由 awah112 於 08-7-25 13:53 發表

每個人既家庭背景都唔同,所以要體會到香港家長同小朋友要面對好大壓力 ...

awah112,
你講得好啱就真~!!
其實有邊位父母唔想為子女好架? 只係每個家庭背景需求/資源/情況都不一樣.
個人認為, 只要父母認真考慮了自己的情況+認識不同的教學方法之後, 選定某些合自己家庭需求,自己做得輕鬆+bb開心的方法都會是好方法!

其實就蒙特梭利/<<Einstein Never used Flash Card>>/以下我介紹的書,所提出不玩字card, 不予壓力, 不過早要求子女做什麼什麼的... 提出所有幼嬰兒學習都應以日常生活中快樂地遊戲中不知不覺地去學習等等... 一樣要求很大量的親子時間, 更加需要配合日常生活的點點滴滴學習機會, 需要極多與大自然的接觸.父母需要付出更加時間,愛心. 其實更加難做得好!
我非常深信aknchan喜歡的方法絕對比不斷填鴨式的方法更好,這是一個不爭的事實!!!

可是,像亞wah112所講一樣, 女兒家庭背景的關係, 所以我選擇了用字card教她中文字, 有時她不喜歡, 可能一星期也教不到3個字! 我又選擇了yr baby can read跟女兒一起看, 每天不會超過15mins! 又, 遇上她不喜歡/ 沒心情/ 沒時間...一個星期可能也看不到一次!我認為這是完全沒有壓力&在非常愉快的情況下才進行的.
就我家的情況, 我就是沒有找到比字card更好的方法, 於是了解多一些不同教育法的主張理念, 看這2本書也是希望了解一下有沒有自己未能想到的負面效果, 經過深思以後,我依然認為在絕大部份輕鬆遊戲的時間當中, 加入less than 1%的時間用字card, 看yr baby can read 沒什麼大不了啫!所以堅持自己的睇法去做. 家長何不輕鬆一點, follow yr own heart呢?!~

elefant話齋: 唔可能日日去動物園睇動物㗎,最好兩樣都做...
我同意呀! 不過其實我都盡量日日同bb去接觸大自然架! 動物園最多1-2個星期就去一次,而家差不多天天帶她去沙灘玩or游水, 去下畫展, 去下兒童遊樂場, 去下公園玩石頭, 睇下雀仔都可以一日! 佢細細個開始, 我帶佢開開下車夠鍾食奶,就落車在沙灘的大草地飲奶嘞! haha
大家都有有道理的地方, 又何必咁執著呢? 無論為子女做d咩, 點教法, 其實都可以好輕鬆, 好開心架啫!!

如果喜歡<einsten never used flash card>呢本書, 都可以看看以下呢本, 睇來也可以提醒自己不要太沉迷, 太執著於某一教學方法

同時:
"用咗有效 不要太興奮
用咗冇效 不要太灰心
冇用過 不要內咎 以為自己冇盡責"
.... 是對的!!

<<讓孩子的大腦動起來: 最科學的聰明育兒法>>
http://www.books.com.tw/exep/prod/booksfile.php?item=0010266448

內容簡介top
走出腦力開發的迷思  右腦開發?皮紋檢測?嬰幼兒學外語?在台灣,任何事情只要打出「不要讓你的孩子輸在起跑點」的廣告,就算收費再昂貴,父母們仍是趨之若鶩!但是卻從來沒有人停下來問一下,這些廣告或課程的科學證據在哪裡?大家以訛傳訛,使得父母們成天馬不停蹄的帶孩子去參加各種訓練或測驗,痴心的以為這就是對孩子好,卻不知這樣的盲從不只是勞民傷財,更可能壓縮了孩子真正的成長空間!   在本書中,洪蘭教授將針對坊間各種似是而非的大腦潛能開發和學習論調,提出各種科學證據,告訴父母,什麼才是真正幫助孩子大腦發展的正確方法,以及這些說法的謬誤在哪裡,幫助父母走出腦力開發的迷思!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-7-25 17:21 編輯 ]

原文章由 awah112 於 08-8-1 20:58 發表
天天帶小朋友去沙灘玩,游水,去下畫展,去下兒童遊樂場,去下公園玩,睇下雀仔,咁妳女兒一定健康快樂,恭喜

希望啦~~  
因為慶幸我們住在夏威夷, 我又是一個full time 媽媽, 幾乎一出門就有這些天然資源嘞~~
你家在加拿大, 應該都比香港情況好多了?!
動物園是買了年票, 也去了好多次了, 所以bb而家識講嘅嘢, 好多都是動物名or動物叫聲

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-8-1 21:21 編輯 ]

原文章由 awah112 於 08-8-1 21:26 發表

而家住香港,出年可能去其他國家,等太太年尾去一轉加拿大再決定......

阿仔大咗一定返加拿大,想讀乜都得,唔洗爭呀,唔係我點會咁老定。

咁你兩個仔仔咪要成日轉學校?
為人父母, 唔係擔心呢樣就到第二樣架啦,
一樣唔老定得去邊呀?!

原文章由 awah112 於 08-8-1 22:04 發表

轉學校冇所謂,不過,我都驚佢哋唔識廣東話

唉~ 講到"廣東話"問題, 真係好頭痛!!
我生bb之前是在這裡的中文學校工作的, 情況實在好恐怖!!
我期望bb將來識"講", 最好還要識"睇", 咁最理想就梗係識埋"寫"啦...
於是bb從小就決定完全在家只跟她說中文
唉....! 只說中文又怕她返學時比同學仔笑, 從此抗拒講中文... 於是,又用其他教材時常比佢聽吓英文...

最初諗住2歲就比bb返學, 等佢早d接觸英文的語言環境, 而且個個2歲b都未說得很好(英文)的時候, 唔怕佢比同學仔笑而以後唔肯講中文啦....
點知最近又睇咗d書, 又講一般如果太早(書中提及5歲前都是太早)比bb返學學2nd語言, 在未打好母語的情況下, 很大機會會令小孩不再說母語. 而用語言環境較佳的2nd 語言(英文)
真的攪盡腦汁...  
不過, 我會好比心機, 盡力教她學好中文的.

原文章由 BBR 於 08-8-1 21:55 發表
你地就好啦,响外國,仔女讀書無壓力,又唔駛爭學位,我都想過比個女去外國但老公唔比

咁細個, 連生活習慣全部跟晒外國也不一定是好事.
況且, 我們時常煩惱的"中文"問題又係另一個big concern!!

原文章由 awah112 於 08-8-6 12:15 發表

我有同太太講到"廣東話"問題,佢唔係香港人,所以佢話唔識廣東話冇問題,識英文同普通話至重要

咁到佢地將來of coz 普通話重要d啦...
我都好希望能夠成功培養女女學中文/普通話的興趣!

‹ 上一主題|下一主題