用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB 與 DSE 比較
樓主: goodboy1
go

IB 與 DSE 比較   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+ANChan59+於+14-7-29+21:20+編

原帖由 ANChan59 於 14-07-29 發表
同意,自由組合,學生會讀得開心又會有比較好成績。我唔係好了解IB。請問IB一般係修讀/考幾多科㗎?DSE 通常講幾多分,係會以4c+1x黎計。而狀元就7優狀元(即7科),咁IB所謂狀元或滿分,又係點計呢?

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:PCCW2319+發表於+14-7-30+08:36+同意

原帖由 ANChan59 於 14-07-30 發表
過往幾年我都寫一些日誌及帖有關你的問題,大部份都有答案,全面些瞭解 IB 都對孩子教育有另一重看法!

ht ...
唔該哂。

健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

引用:Quote:經常聽人談論IB課程,+有些家長更特意

原帖由 judy 於 14-07-30 發表
唔使問阿貴,跟据英國UCCA (Universities Central Council on Admissions) 資料,一個IB level 7 = 130分 ...
又想起,點解DSE 有5☆☆出現

‹ 上一主題|下一主題