用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 4歲K2級考新小拔
樓主: youma
go

4歲K2級考新小拔 [複製鏈接]

引用:首日報名 校方共收1,300申請50天才++K2生+

原帖由 youma 於 13-09-15 發表
首日報名 校方共收1,300申請
50天才  K2生 跳級考新小拔                                       
http:/ ...
4歲未必夠年齡,不會接受報名;就算夠,K2報都必定係陪跑,所以千三人報名實際得1250人爭!

引用:K2+考唔考得入,係一回事。 但事實係學校接

原帖由 Christi 於 13-09-16 發表
K2 考唔考得入,係一回事。
但事實係學校接受k2 生既申請,呢個係另一回事。

...
其實間間直資/私校都接受㗎,只是D報紙鍾意只是講男拔啫!

Christi  非也. DGJS就寫明有年齡限制.  發表於 13-9-16 12:03

引用:其實讀K2嘅超大B年紀係可以大過讀K3嘅細B,

原帖由 NCSC9 於 13-09-16 發表
其實讀K2嘅超大B年紀係可以大過讀K3嘅細B,所以我唔覺得呢位家長怪獸,反而覺得佢幾聰明,今年唔得出年再試 ...
但是他們未曾讀K2課程,同D K3小朋友完成了K2課程比較,他們所接受的教育程度相距什遠!

rainbowcov  Agree.  發表於 13-9-16 09:44

引用:所以話傳媒的力量何其大,+一支筆就可以將羊

原帖由 556699 於 13-09-16 發表
所以話傳媒的力量何其大, 一支筆就可以將羊群控制。 讀K2的大仔因為適齡, 根本係可以報讀任何直資私校, 從 ...
其實係要4歲半才可以,個“半“字係重點!

556699 發表於 13-9-16 08:26
未足五歲都叫四歲, 如果唔夠秤即係未適齡, 根本連報的資格都冇, 學校又點會收表?

...
所以咪話D報紙鍾意用呢D字眼去吸引讀者, 令人十分討厭..........

引用:DGJS係有寫明申請人的年齡限制.+例如報2014

原帖由 Christi 於 13-09-16 發表
DGJS係有寫明申請人的年齡限制. 例如報2014入小一的,出生是介乎2007年9月1日至2008年12月31日.小朋友太大太 ...
話唔定D我K2 見到老師就喊,影響其他人面試,所以真係唔應該俾K2見!

‹ 上一主題|下一主題