用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 YW 開放日
樓主: seamama
go

YW 開放日   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-05-06+發表我

原帖由 seamama 於 13-05-06 發表
對不起,也許是我過敏了

你不是過敏,因為我也有同感。

引用:Quote:原帖由+ASamSam+於+13-05-06+發表我

原帖由 seamama 於 13-05-06 發表
想問下,作為用家,你覺得學校重視品德嗎?老師教學有heart嗎?
不敢說沒有,但一定不是所見最有heart的一間

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-05-06+發表不

原帖由 koala_choco 於 13-05-06 發表
睇了咁耐post , 都係神校合你多一點。
我所見過最有heart的不是神校!

引用:應是英華小學第一次開放日吧 +

原帖由 AnMViE 於 13-05-06 發表
應是英華小學第一次開放日吧
乜第一次咩?

h2013 發表於 13-5-6 14:29
koala_choco: 你講得好啱,只有神校 先岩crazymum個仔,我衷心祝福crazy mum 的兒子入神校。其實係呢個平台 ...
我個仔去完DBS open day話唔鍾意喎!!SPCC我又覺得唔係幾適合!!真頭痛!!

引用:我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見

原帖由 ms1125 於 13-05-06 發表
我不是逗留了很耐,一去到就入禮堂,已經見到有“咀臉“的老師,心想:有家長在場都咁,無家長會係咩境況… ...
"咀臉"又唔覺,只是你有你睇,三個老師圍埋自己傾偈啫,由入房到離開都冇介紹過一句!

h2013 發表於 13-5-7 11:24
唔滿意的人只有小數,大部份都對英華讚口不絕,yw家長亦不用介意。每一件事一定有好有唔好,但我只覺得好的 ...

不是要說yw開放日有幾好或者幾唔好, 而是有比較就一定有第一, 第二, 第三以至第尾, 個人只覺得yw唔係第一o個間.
作為父母為子女選校, 不是人家說受歡迎o既學校就爭住報, 無o甘受歡迎o既學校就睇都唔睇, 而是要看得到歡迎o既學校有幾好, 當中是否仍有咩不足之處? 無o甘歡迎o既o既學校是否真的一無是處, 當中是否仍有適合小朋友的地方呢? 世事沒有絕對的.

akys 發表於 13-5-7 16:18
回復 seamama 的帖子

不要依賴學校去教品德,一班三十幾人,老師管不到那麼多。除了少數個別老師外,我相 ...
我感覺係英華仔ok, 反而老師十分一般, 只有宗教室的老師及學生都十分熱情

seamama 發表於 13-5-8 00:40
可能我語氣重了。但在EK有些人很奇怪,硬要將自己的假設套在別人身上,別人說幾句便說別人是錯,以為自己是 ...
對呀! 我囝囝不知幾開心, 晚晚捉住我睇書睇成個鐘先肯瞓, 玩少樣ECA都唔制, 我的時間同金錢被他吸乾了...

mttmtt 發表於 13-5-8 13:29
只是路過, 無意冒犯!
我八掛睇返你同seamama d 回應, 感覺一有YW o既 post, 你地都會熱烈回應, 但都比較負 ...
原因好簡單, 英華本來就是我除神校以外其中一間比較喜歡o既學校, 簡介會後我對英華期望很高, 只是open day後的確令我對英華減了些分數. 亦可能英華簡介會入面, 林校長同學生o既表演實在太出色, 令我用一個好高o既標準去assess英華, 以至會從小處去發現英華不足的地方............當然, 的確有學校做得十分十分出色, 我才懂得用這個好好高o既標準去assess英華.

fanwong29  樣樣事情都雞蛋裏挑骨頭'會好辛苦呀"!  發表於 13-5-8 19:41
‹ 上一主題|下一主題