用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華有3000人報名
樓主: 無氣同你講
go

英華有3000人報名 [複製鏈接]

年年臨interview前總會有人出呢類型負面posts,因乜原因心照啦,無需動氣吖。

希望覺得某些學校不入流的家長真的不要報這些學校,無謂哂學校和自己時間吖。

不喜歡又要報,收咗又話會高興的想法真係理解唔到。

香港人的投訴文化真係利害。
明明係一間直資學校,報名與否全在家長手上。覺得報名費貴,又覺得學校唔好絕對可以完全不理,大把其他直資名校可以選擇。又要報,又要鬧,究竟是甚麼心態呢?:D

原帖由 Geni 於 11-8-18 01:24 發表
hm... 今年咁快就有D咁激烈O既討論lar! 幾時得O黎到面試同放成績呢~~~

查實報考直資私校由頭到尾都係你情我願, 簡介會唔一定要去, 去到唔一定要拎佢D資料, 冇學校會夾硬捉D家長俾錢報名.... 如果面試都未開始已經唔 ...

根本有些人係到搵交嗌,唔喜歡間學校可以唔去報。乜嘢平平地讀得過,收又OK,唔收又冇損失的等言論更加可笑,我們可不是去街市買菜啊!

報得間學校,當然希望家、校配合把小朋友教好。尤其是這些一條龍學校。12年啊,一句平平地讀得過就把自已寶貴的兒子放進一間自己都唔知認同教育理念與否的學校?講白點,我覺得好可悲囉。

至於是否名校,在這個乜乜紀念學校都叫名校的年代更本不值一提。不過真係要講,英華書院是22所香港補助學校之一,也就是所謂的傳統名校:
成員學校(依創校年份排序)

至於和那所百年名校(其實英華歷史更悠久)和聖保羅男女相比,咁有真係冇咁'名'嘅(尤其是在BK)。不過有些家長以為佢係坊間的新進直資,又話英華家長硬要升呢間學校為名校就真係有點井底.....

至於有些家長說那所百年名有乜乜歷史背景,有質素保證就更加唔明,明明佢間附小都只係大英華小學幾年。

講到底,唔喜歡可以唔好報,報咗又要鬧,咁唔開心就無謂啦!

原帖由 4in1family 於 11-8-18 22:29 發表
你有無睇YW呢幾年學生攞獎同其他表現? 上網有得睇,你應該無做過research喎。

我諗佢冇,佢之前應該連個校名都未聽過,以為係新進直資…

原帖由 To_Ma 於 11-8-19 12:58 發表
新進直資,直資呢個term應該係只存在咗大約20年,2003年有小學的話即係話未夠十年,我唔會叫一層未夠十年嘅樓做舊摟囉!
你又太敏感喇。

貴校個名咁響想未聽過都唔得啦。

唉除小數1個半個家長外,其他講多半句都好似侵犯緊貴 ...

Forum應該有其言論自由,英華是甚麼學校自有公論。但觀乎你的留言,對英華並不熟識,但充滿挑撥之意,請問有何用意呢?

"唔係...極其量咪哥哥同菜撈華嘅歌迷!"

"我對英華既感覺同你差不多。
我只係唔明點解d人硬將佢升呢同名校比?佢咪普通dss一間!"

"自己學校咁好嘅話仲點解要插去人地度呀?一般黎講唔係不滿現狀,別處有好發展至走咩?
logic 問題,冇玩針對,"

我相信討論是建基於互相尊重的情況之下,當閣下用這種方式留言,討論已變質。更難得是閣下用被迫害的態度繼續你所扮演的角色,完全沒有想過是誰先引起這種討論。

大部份英華的家長都喜歡學校,當見到不盡不實的留言很自然想去澄清,相信其他學校的家長也會這樣做。如果這樣都叫狂熱,打壓異見者,真的無話可說。

公道些講,論成績及名氣英華絕不能和貴子弟讀緊的學校相比,你亦唔需要在這裡証明甚麼。

‹ 上一主題|下一主題