用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
樓主: csl888
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

原帖由 share123 於 09-12-7 12:19 發表

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持要NET的"accent"就唔係你杯茶囉。但我覺得SC都幫唔到你,因為溝通最多的同學仔都係中國人。

橫掂很多SC學生都要再出去補英文,點解唔將KV,SC的學費差額攞去上英文班;中數就等KV搞掂呢?

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />:" />

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Marynoll是津校,唔關事。

一間學校咁多學生,好肯定SC, KV, KM, HKPS都有機會會去女拔,多少個就相信冇人話到你聽,但唔覺SC有特別優勢。

傳說女拔收好多CCKG學生,CCKG又鍾意收SC的學生,雖然機會微D,你可考慮吓。

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

唔夠人講又話人地hard sell?又話人無聊,唔該有d水準啦。

大家文明人係講道理的,你絕對可以用理據回應。

你淨係識講口音,麻煩閣下思想吓,小朋友每日返三個小時學,NET一個面對一群小朋友,我俾你叻到會和老師對話半小時,其他的時間呢?用廣東話和其他老師和小朋友對話囉。如果要閣下對甚麼甚麼"accent"有要求,你應該送小朋友到英基等國際學校,唔係SC。

最後,你等小朋友成三歲先等SC幫你train"accent"我怕太遲了.....

我提議你由BB開始只和他講英文,只給他看英語節目,上國際學校的英文playgroup和幼兒班。我個仔都係咁,家下英文叫做見得吓人。不過講到閣下至愛的"accent"就始終和讀英基的朋友仔有段距離。但我覺得能否溝通是最重要,當年我地放棄國際學校揀local學校就預咗。

原帖由 share123 於 09-12-8 13:51 發表

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好 ...

香港人就係太迷信NET而唔去諗一些英文叻的小朋友家長背後所付出的。

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:38 發表

....利益申報: 我女SC, KV 同 LH都收左, 仲要決定邊間
...
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!

原帖由 share123 於 09-12-8 14:52 發表

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.

Agree

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:50 發表

有咩問題? 我從來冇講過半句KV壞話, 從來冇話KV唔好. 大家各有千秋, 睇你點取捨 唔需要踩人台自己

明白嘅,明白嘅!

閣下言重了,我冇踩SC喎,我只是將我所認識的SC學生表現講出來,希望大家唔好迷信NET啫。

之前誤會閣下那麼看重"accent"以為KV不是你杯茶添。不過啱嘅,回想返,如果KV唔收,我都會揀SC嘅。講咁耐,大家都係同道中人啫。

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

Agree,最緊要自己知道自己想要乜o野,唔好搵個細路仔o黎搞!

原帖由 csl888 於 09-12-8 17:18 發表
同意. 唯有兩間都交留位費先, 多D 時間再揀
但不會讀2間, 因為同是 am class~

你地有冇諗過人地waiting list中的人嘅感受
其實有乜咁難揀啫?鍾意邊間,自己個小朋友適合邊間唔會唔知啩?
‹ 上一主題|下一主題