用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你們會選喇沙或是英華?
樓主: BoyBoyBoy
go

你們會選喇沙或是英華? [複製鏈接]

原帖由 AAma 於 11-1-31 12:08 發表
重點唔係放小學, 中學先至係目標, 如果對小朋友學習能力有信心, 一定選LS.

本來書院的名氣是給復辦的小學部有一個好開始,但搞吓搞吓好似反成為負擔.....

希望書院爭氣d,以能考入小學部的學生才能,絕不會滿意一間只有Band 1中成績的中學.....

原帖由 AAma 於 11-1-31 12:37 發表
我相信有絕好成績的學生升中時會轉入超級名校, 只不過買個保險打低, 是現實.

老實說,我們之前的首選是DBS。但入了英華小後,真的很喜歡這間學校,林校長所打造的英華有優秀的教師團隊,是一所充滿活力、機會的學校。如書院能跟上的話,就算小兒成績超好,我們仍希望他能在書院畢業,做個貫徹始終的「英華仔」!

原帖由 ysnmama 於 11-1-31 14:10 發表
另一方面可能真的帶出了一些問題.

喇沙書院四方八面收了批好學生. 所以喇沙書院各方面變得更好. 但為何有能力的學生都想到喇沙而又令喇沙有機會收了他們?

而英華書院有沒有收這些學生? 定英華書院暫時亦吸引不到 ...

咁英華又冇咁差啩
我覺得英華是Co-ed, DBS, LS, St. Joe及QS之後排第六o架!

原帖由 Planet 於 11-1-31 14:25 發表
家長如果唔想小朋友太大壓力, 合格便可, 讀得輕輕鬆鬆, 便揀英華.

如果你係咁諗你可能會相當失望,英華內裡的競爭是非常大。因為實力接近,排名是以小數後2個位計算,2分之差足以有廿幾名的差距。合格成績可能是整級包尾的幾位.....

原帖由 BoyBoyBoy 於 11-1-31 14:01 發表
現在問題好像越說越清楚了;可理解為英華小學是一間可取的學校。但如果考慮到中學問題,喇沙應該好些。我很認同現在的喇沙書院一定比英華書院優勝,未來是怎樣真是未知知數,英華能否像恒生商科般....變得比傳統名校更好.... ...

我都識唔少喇沙仔full cert都冇,你不如考慮番自己個宗教信仰去揀啦。

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:14 發表
家長點解要bother名次 ? 反正合格便可升班.

間間學校都有競爭, 但朋友話直資, 只要無唔合格便可以上中學, 當然每個家長既要求唔同, 如要想名列前茅, 當然要付出, 如果只要求平庸, 應該唔難. 但總好過津校,80多分都 ...

如果是只求平庸,我諗我唔會選擇這些追求卓越類型的學校,小朋友在當中會相當辛苦......

原帖由 Planet 於 11-1-31 15:16 發表
仲有好多地區名校既成績係好過英華書院, 不過學校叻又點? 最緊要自己小朋友叻才實際.
好明白有d嘢地區名校俾唔到,如果只計成績,書院點排到第六呀!

原帖由 小曳人 於 11-1-31 16:08 發表

我聽親戚講~ YW係唔會公報名次架喎.. 除咗頭嗰幾名
名次唔會公報,不過自己會知道全級及全班名次。

原帖由 VKwan 於 11-1-31 16:48 發表
所以講到尾真係好睇家長學生本人係點,即使唔公開,唔等如冇壓力,如果不甘後人,仍然會為力爭上游而受壓,問題係心態上可能比惡性競爭健康些。 ...

仔仔成績算係唔錯,但周末見家長時老師的第一個問題是:「你們對這個成績滿唔滿意?」......
......第N個對話是:「其實仔仔有進步空間,不過唔好吹谷得太利害.....」

壓力是有的,競爭也是有的,不過唔係和人地,係同自己。不過慶幸d壓力唔係個仔度,他完全唔理會自己的成績.....

所以,如果只打算hea住到書院應該都唔易受,因學校會要求貴子弟不斷自我增值!

原帖由 lugano 於 11-2-1 10:24 發表
會否樓主想唒一唒幸福 ?

其實不知樓主你有冇聽過由 22 間傳統教會名校自行組成的 "香港補助學校議會" 呢個學術界的組織? (註: 此組織並非"香港津貼中學議會"和成員中不計官校名校)

http://zh.wikipedia.org/zh-t ...

只有Co-ed及DBS和LS同級,Paul's Boys成績好似......

原帖由 星歷仔ccsclh 於 11-2-1 13:27 發表
Only 40% of original P1 students are  capable to go to Secondary school.

The figure of 70% included those excellent students admitted during P2 to P5, while some students who perform poorly move to o ...
.

冇咁低呀?
‹ 上一主題|下一主題