用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 del.............
樓主: 淋雨
go

del............. [複製鏈接]

原帖由 redkoni 於 11-7-11 02:25 發表

以我觀點,你囝囝讀曾記才是適合的配搭,囝囝自行入相信成績名列前矛,但也未必一定讀得上(比喻),不過,既然家長和小朋友都清楚自己做梗乜,又清楚呢間學校,覺得適合才有備而來,成功機會很高,大家升中選校何嘗不是試吓, ...

為甚麼一直要潑冷水呢,初中甚至高中先發力大有人在。係咪Band1尾入到去一定考尾個批?係咪成績唔好自信心即刻崩潰?

我記得某頗有名的直資小學校長講過,你們的小朋友係從2000幾位小朋友中選出來的。就算考包尾,你的小朋友也有2000多人排你後面。你係TST考得普通,可能已比某Band2學校名列前茅者優勝。

要比較,應該和自己比,有否更進一步的能力;或是和全港比。我覺得應該一試,如果成績唔係太差,係一間成績好的學校讀書是利多於弊。

原帖由 DD仔 於 11-7-15 09:27 發表
"某頗有名的直資小學校長講過",如果没有估错,这位应该是英华校长,相信她也只是善意鼓励学生而已,当然,稍微有点逻辑思想的人,也不会以为一个小学面试就能判定被取录的一百多个学生是超能过其他没被取录的二千多位学生 ...

哈哈,同意!

原帖由 redkoni 於 11-7-14 20:03 發表

.....我覺得應該一試: 呂明才, 林裘謀, 沙官, 沙循, 培英, 崇真等, 因為沙田的好學校, 並不是祇有曾肇添, 可以有更多適合自己的選擇, 並不是衹有公開試成績最好的便是最適合.....

難道這些Band1學校唔會有TST的問題?既然都入了TST,為什麼還要去搵另外一所學校?不如認真面對前面的路啦!

除非閣下知道TST一些不為人知的故事....
‹ 上一主題|下一主題