用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 女強人名校攻略 送寶貝入女拔
go

女強人名校攻略 送寶貝入女拔 [複製鏈接]

女拔係深水步 bor,就算讀到,到時人地問妳屋企有幾多個工人,兩個、爸爸媽媽。

我同學個細佬係男拔中學教書,佢都話最西利唔係老師,係補習老師,專科專教,成千蚊個鐘,比得起先好唸,費時做戰灰

原帖由 judy 於 10-2-3 16:54 發表

其實我唔明,男拔有得自行收生,點解唔收啲醒目仔,要收一啲要補習嘅,唔補習就成戰灰嘅傻仔。

我的意思是佢地都收啲醒目仔,專收添,就是親朋及好有錢都要考得好先收,但入到去讀書,如果要超高其他同學幾級,就要靠家長請高人,在家中專科專教。所以未教已經學左,唔適就補到適。

原帖由 judy 於 10-2-3 17:19 發表

我又唔明,既然要考得好先收,入得去嘅,都知其他人有咁上下啦,要超高其他同學幾級做咩,太自找苦吃了。

點解未教要学定先呢?唔識補到識我就明。 ...

想各方面的公開賽獎牌都擺到,咪定要與同學競爭。至於先學左,所以讀完中四上學期都可以考得會考 la,所以咪有大把時間捉 d 非常題目,捕 A 率咪高好多。

原帖由 LittleEggBB 於 10-2-3 17:51 發表
父母望子成龍, 望女成鳳係好正常.  不過我覺得都好睇小朋友既能力同性格.  如果係咁谷, 小朋友頂唔住d壓力唸埋一邊......真係得不償失!

大把人是這樣,有時小朋友真係可以谷,不過變晒 learning machine,no input 就會 no output。

原帖由 Charlotte_mom 於 10-2-4 11:50 發表
我識個女拔生, 媽媽係女拔舊生, 律師樓PARTNER (簡單黎講, 一個絕唔簡單既女人), 當然亦一直好努力咁栽培自己個女(包括周圍帶佢識人啦, 去D上流社會圈子出席social function等, 佢個女一出黎做野已經可以做xx總理你 ...

標準要係做 10 優生嗎,我都認識一個 9A1B,問極佢點都唔講個B係邊科。

不過最叻係 5A 生,因為口材比較好。

原帖由 silvia_ng 於 10-2-4 17:22 發表

我六個表兄弟姊妹, 三個都有, 其中一個表妹考8科, 6科A1, 2科A2。都係佢自己讀書, 唔洗咁多資源呀!

原來親人的影響力咁重要

原帖由 mianyang_99 於 10-2-4 17:08 發表

YEAH, 我地個屆半班都暫取入左中大 (包括自己).
咁我又真係名符其實既書虫, 學校亦唔會太多活動, 咁大家心無旁鶩, 就自然專心讀書. 所以我都唔望仔仔讀x沙, x拔, 反而心儀一些屋村band1學校.... ...

而家無『生活體驗』,可能大學唔收 bor
‹ 上一主題|下一主題