用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神賜給小朋友之優質學府
go

神賜給小朋友之優質學府 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 10-9-13 00:35 發表

呢個現實真係好可悲, 小朋友好慘。放左學仲要補習再補習, 唔補就好似"異族"。個個都要小朋友十項全能, 冇哂時間玩玩玩!

我而家一樣樂器都冇比兩個小朋友學, 運動亦都冇。只係閒時同佢地係屋企"炸機", 一家四口發 ...

唔補就好似"異族"!! 有同感呀!! 唔參加課外活動也是"異族"呢

醒目開學勳章

原帖由 ysnmama 於 10-9-13 09:28 發表
瘋狂世界有瘋狂家長. 不少家長要小朋友比別人學快學多學深. 總之早教早學幾年. 嬰兒爬行期便學幼兒班的. 幼稚園時期學小學的. 小一階段學小三的. 如此類推. 總之完全裝備妥先. 但身在這世界. 要選擇不跟風. 談何容易 ...

廿年前的小三 = 十年前的小二 = 今天的小一 = 10年後的 ..................................... k3 ??

醒目開學勳章

原帖由 judy 於 10-9-13 11:12 發表

唔係噃,10年前嘅阿大勁過依家嘅阿三好多。我又唔覺阿大IQ高過阿三。

識深d 不等於 IQ高d

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-9-13 11:24 發表
邊方面?o係品德方面就絕對唔覺得。哈哈
也許現在的小學課程比早年的艱深,不過我反而覺得中學的學術科課程的內容較多年前的淺。

俾小學教左, 中學唔知教咩好???

醒目開學勳章

原帖由 thomasha 於 10-9-13 13:51 發表
我覺得應該是反過來,小學好好培養小孩的學習興趣,中學才是學術衝刺期。

我fd的老板是 new zealand人, 話小學是玩 & 培養讀書興趣, 到中學就要他思想下要怎樣的人生, 想想怎樣達到自己目的.
‹ 上一主題|下一主題