用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校還有優勢嗎?
樓主: lvmh88
go

龍校還有優勢嗎? [複製鏈接]

回覆:龍校還有優勢嗎?

樓主其實心目中覺得龍校是較差, 是逃避競爭, 唔進取. 但GH, DG, SPCC, SSC 都係龍..

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-08-17+發表過咗

原帖由 Yeahly_ly 於 16-08-18 發表
2013年B....揀K1時有龍校同名幼揀...都因為出生率低左...少左雙非....所以揀名幼!

...
唔好意思, 我唔明出生率同名幼關係, 可以解釋嗎?  對於我, 不求小朋友去最好學校, 如果入到龍, 就可以避免小一中一等的"明爭",專心校內的"暗鬥". 只求條龍是不太差. 而且入了名幼都要家長繼續努力, 間中EK 都有人話SC 生都可以小一自行無offer.

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-17+發表樓

原帖由 lvmh88 於 16-08-18 發表
我冇覺得龍校較差,但事實有人想避開競爭而讀龍校。之前有post 講過 GH 升中比率比預期低,令家長失預算, ...
會唔會要解說樓主心目中"龍校"指邊幾間, 同邊個level? 可能樓主心目中是指培道, 民生, 禮賢, 祟真, 聖三一等都有龍既原素, 這個level. 而唔係DG, SPCC, 因為即使唔計龍的因素, 它的學生成績都很好, 都好值得讀?

引用:Quote:原帖由+大埔之友+於+16-08-18+發表唔

原帖由 wankapo 於 16-08-24 發表
自行係計分 唔理你讀邊間幼稚園的
咁都有私校唔計分, 例如培正咁. 計我有廿五分, 唔洗煩了.

引用:可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢

原帖由 ensy 於 16-08-18 發表
可能你哋會覺得我好儍,無長遠打算,但我呢刻只想俾最好我嘅小朋友。幾年後小朋友會發展成點我唔知,所以我 ...
我睇法是小朋友太細, 未足三歲就要幫佢決定邊類幼稚園適合佢是好難. 雖然我都用了我的方法判斷, 但我只信一半. 至於龍校. 谷校, happy school, 有得揀了龍. 百貨應百客, 現在揀了不代表對, 不代表他日不可以再揀. 再講幼稚園只是起跑, 人生仍然很漫長, 又多變數.

‹ 上一主題|下一主題