用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 <書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? ...
樓主: lovek
go

<書包> 你認為邊個牌子好用&舒適? [複製鏈接]

回覆 28# bluesky999 的文章

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!
但係有時太多書帶嘅話,我會將少量書放响另一個手抽袋度,等佢分開拎,唔洗乜都放响書包度,攪到鬼咁重嘛!
書包係人做皮面同內攏,牛皮肩帶,有時用皮膏清潔一下就好乾淨啦!
最重要嘅係我見囡囡揹書包時,個人企得好直,因為個書包背係完全貼住個背脊,令小朋友好自然咁企得直,(呢個係買點二)非常好用!
同埋最重要嘅係,我自己本身係有脊椎側彎嘅問題,仲動過手術,知道呢個問題嘅嚴重性所以我先揀呢個書包,因為好怕囡囡都係會好似我咁嘛!
希望幫到你啦!
一千三百蚊左右,連運費,有保証書同保養,話可以用到P.6,我覺得可以用到P.3都已經值回.脊椎骨好緊要,要好好保護,攪到脊椎側彎就多多錢都救唔番吖!

japanbag.shop2000.com.tw
www.shop2000.com.tw/日本書包王

入面登嘅價錢係台幣嚟!你睇啱款後,响留言板度留言,記得要寫明寄香港和問清楚對換之後為港幣幾多(連運費)!

原帖由 Honeymum 於 09-7-13 02:48 PM 發表
請問呢隻書包在哪裡有得買?有無相可以睇下?
係唔係1KG重?我都有興趣,可以比多D資料嗎?
謝謝!

日本書包大約680~1050g都有,我囡囡用緊嗰個900g,比SPI仲要輕!
原帖由 mietwins 於 09-7-15 09:09 PM 發表
日本書包 睇個樣都知成斤重

Sistar,

我囡囡係用日本小學生嗰隻款嘅書包架!我囡今年升小二,個書包好好用,可以放得哂d書,基本A4 size都放得到,書放好後,唔會有太多空位,等小朋友咩住走動時,d書都唔會左右搖(呢個係買點之一)!

書包係人做皮面同內攏,牛皮肩帶,有時用皮膏清潔一下就好乾淨啦!
最重要嘅係我見囡囡揹書包時,個人企得好直(連醫生都讚),因為個書包背係完全貼住個背脊,令小朋友好自然咁企得直,(呢個係買點二)非常好用!

最緊要係好輕!

japanbag.shop2000.com.tw
www.shop2000.com.tw/日本書包王

入面登嘅價錢係台幣嚟!你可以上呢2個網址度睇下!

原帖由 sistar 於 09-7-28 01:54 AM 發表
想問下小一些書包有冇限制的呢.因見到D日本牌子款又輕但SIZE 不大,不過個別可能冇護脊. 可不可以用. THANKS

littlewoman,
係呀!我係响日本書包王度買架!我本人就好鍾意呢個書包,一來外形好可愛,二來好輕同易清潔!最重要係護脊,好多時都見到好多人有駝背/脊椎側彎呢問題,但係响日本就連老人家都唔多有以上嘅情况,所以才會買日本書包給囡囡用!而家用咗1年,仲好新淨!用3年應該無問題!
其實款式大至上差唔多,只係重量同顏色嘅分別!F4 file係放唔到架!A4就 fit size.我之前响日本嘅百貸公司見過,非常多款,導遊話7、8月最多,因為d日本學生都係差唔多呢d時侯開學.
大約$1200(連運費)

原帖由 littlewoman 於 09-8-2 10:30 PM 發表
yiuyiuhui ,
請問你係咪都係在網上買架?學校派的F4通告放到嗎?
我見有很多款,你覺很好用的是哪款?是否很易在日本買到?用港幣計要多少錢?

係响嗰個網址度嘅留言板度order就ok啦!佢會覆你架!
我囡囡嗰個係紅色嘅!我囡用咗1年,都好好!佢保証話可以用6年,但係我應為用到3年巳經係值回票價!
原帖由 Sammichloema 於 09-8-7 03:27 PM 發表

yiuyiuhui,
請問在那處有售?
我上過你俾site, 是否在那處order???
你囡囡果個係乜色呀??好似紅色最靚,但我個囡用野好"操老", 上年一年級,已經換咗一次書包, 我恐帕咁貴,好快又舊又dirty. ...

它是在台灣的,而書包係日本嘅!
原帖由 aidenj 於 09-8-10 12:18 PM 發表
can you tell me where is 日本書包王 ? is it in japan ?
Thaks.

原帖由 Oscar媽 於 09-9-12 10:22 PM 發表
yiuyiuhui,
你好, 我仔仔個書包都係同日本書包王買架

你平時用咩清潔架

**

Oscar,

我每日都會用漂白劑加水嚟抹,大約一至兩星期左右就用皮革清潔膏嚟抹,好乾淨架!
‹ 上一主題|下一主題