用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗區2013年升中資訊
go

元朗區2013年升中資訊   [複製鏈接]

原帖由 mamafufu 於 10-10-23 11:28 發表
Sherryko認識伊中中的老師,佢對伊中中的意見應該比我有用好多。

不過我識幾個喺伊中中讀的學生(中二至中七都有),遲D講吓我對伊中中的印象,作為對Sherryko意見的補充。

上篇文章提到信義可能係EMI(英中)升值最高的中學 ...

翁祐only 20個位放出街 咁我即係諗都唔使諗啦!寄望羅桂祥啦!
再過屯門碰下運氣,馬可賓普教中,我like
不過我知有不少教育界ge父母,想仔女升中入宏信,唔使谷餐死都係好事

原帖由 MATHEWMA 於 10-10-28 00:53 發表
我仔仔今年讀中一, 剛剛玩完這個大抽獎, 可以SHARE 一 吓出來, 幫吓手, 信義真係比較難入, 全級無十名都唔駛張 or interview.  今年HKCEE又好好成績, 仲好過D英中 !!
所以應該基元會容易少少 !! ...

信義競爭激烈,入到都要加倍努力讀書才可應付!基元09-11年度面試日都好多人,相信band 1中游分子自行派位取錄機會不大,反而统一派位會易入少少!今年度P.6畢業生無上年咁多,元朗又無咩中學縮班,所以入到心儀英中機會易少少咁啦

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-4 10:02 發表
Hi All,

我個仔今年小六, 讀南元小,成績一般。小五時第一次呈分試成績中文︰85, 英文︰73,數學︰88,常識︰89, 全級名次大約80-90/160。

我希望個仔能夠入一間數學或科學用英文教的中學,但厘D成績真係高不成,低不就,點算好!!!! ...

恕我直言,英文73分,升中之後用英文學習maths同science會有少少吃力,maths要解題,science好多生字要串要記,如果真係入到半英中,要加倍勤力啦!
band 2學校天水圍較元朗多,元朗區鄧佩琼、基朗、元中都啱你要求,英文教maths/science仲有, 白約翰地理/maths/science都係用英文教!不過呢幾間都好多人爭,尤其係元中同白約翰

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-5 09:46 發表
唉﹗我都知道要嚮元朗升中真係機乎無可能了,我地都聯繫天官,你覺得厘間中學校風如何?成績?

我聽好多家長講,比個仔入天水圍讀書,等於送個仔入黑社會,我真係聽到都驚。

但如何真係要天水圍讀,有冇好D的選擇,真係擔心到死啦!

...

又唔好信果d無謂人up得就up,天水圍不乏校風好、成績又標青ge中學!信義就係好例子
羅桂祥、天官中、十八鄉、伊中中、伊中湯國華、翁祐都幾好ga!
不過伊中中、湯國華、翁祐有聯繫小學,only好少位放出黎大抽獎,要靠面試、叩門爭取!

原帖由 rabbitmimi 於 10-11-6 10:08 發表
羅桂祥﹑十八鄉﹑天官…以我個仔D成績,有冇機會入到呢,可唔可以詳細幫分析下?  有朋友提議的揀張昌,厘間又好唔好呢?

band 2成績使乜選張煊昌呀 even耀道、西英都好過佢好多啦! 有機會大抽獎以聯繫位入天官ga!羅桂祥體育叻ge有優勢!十八鄉你仔會handle得無咁吃力!Try埋鄧佩琼都OK!

原帖由 mamafufu 於 10-11-7 03:18 發表
今日講吓東華三院盧幹庭紀念中學。

喺教統局教學語言微調政策實行之前,盧幹庭一直都是中文中學成績比較突出之一,係好多band 1 生的"後備"之選,放在第二或第三志願。當年只有約10%中一係英中學位,即只有三分一的band 1生 ...

好詳細 我補充少少
不過盧幹庭唔再係咁溫和啦 有位充滿抱負同幹勁的校長,盧中未來升值力會更高!同學們壓力亦漸增
盧中家校合作做得好好,係咁多間英中之中做得最好,家長好配合學校方針,所以學校嚴謹又和諧!!

回復 1# 甜芋 的帖子

甜芋,
你唔使咁擔心住啦!我仔依家做功課ge能力係band 5 一樣學校生活愉快!
P.S.我無咗你Tel. No.

原帖由 P-Ma 於 10-11-19 16:33 發表
請問各位:

有沒有校風好的BAND 3學校呢?
我估小兒的成績是 BAND 3中。

先謝謝各位。

金巴倫耀道、西門英才

原帖由 christy-mama 於 10-11-20 10:16 發表
請問金巴倫耀道係咪會收左附屬既小學生先架?

Yes

原帖由 蜆介鯪魚球 於 10-11-21 09:12 發表
代友問,元朗區band2中學,校風及學習風氣較好.請問有邊幾間??因小朋友屬band 1尾band2頭,搬遷到呢區無耐,謝謝ops:" />

基朗、鄧佩琼
天水圍多少少band 2中學!

原帖由 christy-mama 於 10-11-22 09:41 發表

請問鄧佩琼校風如何, 老師會否關心學生? 對成績較差既學生有無補底?

老師ok,補底都有offer

原帖由 P-Ma 於 10-11-22 10:38 發表

謝謝 701003。
西門是不是BAND 2尾? 我想他不入不到。
我想問 賽馬會毅智書院 可以嗎?

毅智band 3來講算唔太曳啦 可以考慮埋茂峰,香島同郭一韋

原帖由 蜆介鯪魚球 於 10-11-21 22:25 發表

謝謝回覆,請問天水圍邊間band2學校較好

裘錦秋、鄧兆棠、十八鄉

原帖由 Marie貓貓 於 10-12-3 17:23 發表

金巴崙耀道應該已攀升上band 2 。
據聞,金巴崙耀道有位轉校生,在之前的中學會考得1x 分,轉校重讀在尾2 的會考獲得27分,而親生的未代會考生2個22分,1個25分,各科合格率 7成以上。
自行收生成績要好似要 b,操行亦要 b,但攪珠 ...

個別case唔代表學校整體 如果係咁計,西英歷屆HKCEE都有唔止得3個over20分,咁應該一早升咗呢!! 遵理、英皇、現代都大把repeater會考成績大躍進!有心讀書ge學生,係咩學校讀書都會有好成績,最緊要唔好學壞
坦白講,耀道、西英的老師都好有heart,奈何收生質數好參差

原帖由 patmama 於 10-12-15 16:09 發表
我亞仔今次呈分試好差...由p.1至p.5都從未有試過 原先諗住報信義而家都唔諗啦...老師話佢係 band 2 頭....我而家想報羅桂祥唔知機會大唔大呢??同埋羅桂祥校風好唔好呢 ...

羅桂祥校風好,EMI明日之星!但band 2頭報band 1尾ge中學,首輪面試會輸蝕少少......

原帖由 patmama 於 10-12-16 11:38 發表
701003, thx
,咁羅桂祥就唔諗啦
咁鄧佩瓊又ok嗎  

Last 星期六去咗"元朗區中學聯展",捉住羅桂祥ge老師/同學不停咁問,得知該校好重視英文科,升中首輪面試,英文成績好,有着數!!
基朗、十八鄉、鄧佩琼、裘錦秋、循道、耀道.....
都係band 2好選擇

原帖由 mamafufu 於 10-12-20 09:51 發表
屯門區2010升中人數有4,460人,估計2011年會有4200人或以下。

咁元朗區小朋友過去屯門升中好唔好呢?我心儀"馬可賓、屯官",元朗區普通小學band 1頭應該係交表面試、定係統一填表選好呢

原帖由 PPP2010 於 10-12-20 14:43 發表

可否介紹下個元朗區中學聯展?

元朗區中學聯展係由元朗區家教聯會搞ge,已經唔係第一次,不過之前係要同一日到好多間不同中學參觀,趕到死,跟本唔可以問多幾句
今年改咗,借十八鄉小學校舍,方便各中學到場擺展覽,家長同學生可以一次過睇多間中學
今年有19間津貼同直資學校參展,band 1、band 2、band 3都有,直資有青年會、香島、伯裘、宏信。
仲有抽獎tim,我朋友贏咗部"3G I Pod"呀

回復 5# laiyeec2001 的帖子

崇德絕對係band 1頭英中!
band 1尾學生自行派位機會極微
恕我坦白,英中大多數科目都係用英文教,小朋友中英文底子唔夠强,派位好彩升到英中,都未必係好事!

原帖由 mn123 於 10-12-30 15:56 發表
請問:
成績 A 同 B, 係咪都屬於好呢 ?
定係成績有一個 B, 元朗最TOP 中學就唔收架 ? 係唔係一定要全 A 先得 ?

自行派位,中學校方一定擇優取錄!全部A一定有獲得面試ge優勢!無人話有B就唔可以入band 1 top英中!統一派位就可以啦!
假設同期有300位小朋友申請學位,中學學位只有50個,中學方面唔會in曬所有申請人,300個選100人面試咁計,其中200個成績表全A,100個有B,咁果d有B的小朋友"可能"連面試機會都無
‹ 上一主題|下一主題