用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中交流區 - 元朗
樓主: khmama
go

升中交流區 - 元朗 [複製鏈接]

原帖由 O~O 於 10-5-14 00:16 發表

應該無禁容易麻, 如果真係禁易, 各位家長們都唔史禁愁啦!

而且因為去年這幾家中中無開英文班,朋友囡囡第5選基元都入到,但今年又唔同,多左英文班個名氣,自然困難得多。 ...

因為區內家長只看重學校歷史、口碑,忽略學校公開試成績、學校管理同家校合作呢D客觀因素 所以盧幹庭、基元、信義靜靜冒起,元中降呢好多人(包括老師)都唔知該校F.1開"中文班",到時弱少少果批收到書單買中文書,d家長又會谷住條氣 頂住聖公會牌頭ge白約翰不嬲受升呢傳聞熱捧,但校方晦明晦暗,仲未表態能否開足5班英文F.1 搞到派位去該校ge準F.1生同家長好心急mouth:" />

原帖由 greendotdot 於 10-7-8 15:35 發表

聖公會白約翰今年升呢,中一新學期開 5 班英文班,唔信可以問吓今日註冊的Form One仔女。

教學語言微調政策下,白約翰係部分科目用英文教(基元、盧幹庭上年已經實施) 都算升咗grade 但三間新進英中係全級1X個科目都係英文教,早會、通告(中英對照)、website都已經用咗英文啦

原帖由 天娜 於 10-7-11 21:35 發表
嘩!你個問題好深, 我唸無人會全部知道, 不如每人答d
鄉議局 : 元朗傳統地區名校, 專收尖子學生, 會考及高考成績彪炳, 但傳聞老師質素一般, 上堂不是教很多, 學生靠自學和補習, 而每年會勸導不達標的學生轉校, 因此有 ...

講得好
我講商中、信義
商中(識十幾廿個小朋友)校風較open,小朋友有自制能力就問題不大!!入到精英班,百般寵愛在一身,入唔到就聽天由命,尤其人事位入讀ge多數係非精英
信義(幾個亞仔小學同學)校長進取,學生係書生型,打造高分考試精英ge工廠,入到去要訂定入U為最終目標,為考試測驗過關斬將

‹ 上一主題|下一主題