用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!
樓主: kc_united
go

培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-11-21+11:45+

原帖由 onepiece 於 12-11-21 發表
麻煩你幫我比較一下,thanks!
本人女兒有培道offer, 家住觀塘區。15 分,大抽獎第一志願德田李兆強。
其實我好喜歡培小的愉快學習,但有一細佬跟尾,現在先1 歲多,問過培小,佢話就算家姐係小學部讀,細佬考Kg 唔一定有優勢!哩樣我最擔心,怕細佬跟唔到尾!
如果用區域黎計,九龍城定觀塘區好呢?雖然我知未必一定抽中德田李兆強,但都想比較一下,認清目標。麻煩你!

[/url]

回覆:onepiece 的帖子

thanks.
雖然真係好喜歡培小的愉快學習,但好怕幾年後又要再煩多次,還是寄望大抽獎有運啦!

[/url]

回覆:培道vs聖母,大家會揀邊間。謝謝!

聽完大家既分析,令我更想俾亞囡出年讀培小!雖然我本身校網48,中學網都很好,但好怕官津小學真係好谷! 我真係好喜歡培道的愛心教育,好希望6 年後升中的囡囡依然係好乖好純,係我心中,唔學壞,品德好,比一切也重要!所以黎緊統一派位真的好矛盾,好怕真的抽中第一志願時要決擇!真係唔捨得培道呢!
最擔心都係尚有一細佬跟尾,唔知培幼收唔收佢? 同埋擔心黎緊6 年都要交學費,相比起讀津校唔駛錢,自己可以俾多d 錢對仔女學野!會否值得呢?
當然,如果用錢可以買到對仔女返學開心,老師又好,品德教育又好,我又覺得好值!好矛盾!

[/url]

回覆:little_yolky 的帖子

係呀,仲要本身已學開芭蕾舞,鋼琴,每個月都唔小錢,所以真係好矛盾呀!
其實本身彈開鋼琴,係培小都一定要學樂器嗎?

[/url]

係呀,仲要本身已學開芭蕾舞,鋼 琴,每個月都唔小錢,所以真係好

矛盾呀! 其實本身彈開鋼 琴,係培小都一定要學樂器嗎?

[/url]

我同你一樣,芭蕾舞一星期要跳兩堂,鋼琴現在學左半年,亞囡都好鍾意,我都怕將來唔夠時間練習!同埋哩兩樣野,一路學上去d學費,考試費都唔平!
唔知到時讀培小駛唔駛出去補習呢?仲有車費,午餐費。。。諗緊條數即令我想卻步

little_yolky  唔會掛, 讀培道都要補習? 應該唔駛吧!  發表於 12-11-29 16:37
[/url]
‹ 上一主題|下一主題