用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat 2nd 後感想。。。。
樓主: peko5
go

St Cat 2nd 後感想。。。。   [複製鏈接]

我會覺得學校係揀選一些好叻好outstanding既小朋友做學生, 父母既答案唔會太影響收生標準. 佢問既問題都係大路野, 無標準答案可言, 個個都答得差唔多, 你叫個miss點揀. 所以我諗第一次in時已經知道要收邊300個學生, 只係想見一見父母, 唔係甩皮甩骨, 唔好遲到已經無問題.  相反, 你答得幾好, 如果你個小朋友唔係太outstanding都未必會收佢.  最多係waiting.

我有聽過另一說法, 上年SC揀學生時好著重父母係咪professional, 但發覺好多少朋友性格情緒有問題, 所以今年攪2nd interview, 係想再睇一睇個小朋友得唔得, 所以又係唔關父母interview事.

所以我無緊張自己答得好與壞, 平常心去等待. 無未等出年報K1, 大把學校可以報.

P.S. 我聽到個miss用廣東話同普通話問我小朋友問題, 想測試下小朋友識幾多種語言.

Chirley  AGREE, 雖然係要緊張太要盡量平常心d, 因為學校要教既係小朋友唔係父母  發表於 13-3-27 14:06

回復 happyprincess 的帖子

如果你對自己小朋友既表現非常滿意,不用介懷自己當天的表現。我相信SC唔會因為你唔識講嘢而走寶,放棄一個咁叻的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題