用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

往年唔係有過千份表咩?不過KAHEIBABA會清楚啲。。。

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 10:48 發表

係咪? 600人都唔少wor(全日, 無學劵, 得max60個位來講)... 我見以往的post, 好似無印象講過有幾多人申請?

金融海嘯又未必會影響, 如果$5400讀全日, 無mud雜費來講, 佢一d都唔貴... 海嘯對國際學校的打 ...

我比個女返day care既用意同你差不多,不過多左個原因,就係,我bb本來mon-fri住我阿媽果度,我自己超掛住佢,所以想早啲接佢番屋企住。所以安排佢返我工作附近既day care,我自己接送,可以日日見到佢。

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 11:46 發表
... 續...

學校真係教到好多我教唔到的野! 亦都更加令我驚訝一個歲半BB的學習能力! 女女返學後好似開竅咁, 當然亦都係我地平時教佢所積累的成果, 佢19個月就有超多歌仔唱, 唱晒DWE的成首ABC歌, 數字... 等等方面的 ...

我個女好攪笑,佢可能覺得課室好悶,所以成日同老師講要vv,乘機出去行下!去丁洗手間,頂多同你交”幾滴”功課!

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 12:31 發表

咁就好啦! 你女女都會好快適應! 我見有d小朋友可能係屋企太悶, 有的返學仲開心!

其實個個小朋友都唔同, 容易適應的小朋友會進步神速(尤其是返全日), 較痴家人的小朋友就分分鐘會行為倒退(例如: 要老師餵飯 ...

好彩LUNCH TIME無乜人響OFFICE!唔係比人見到我流馬尿!

原帖由 jjtseung 於 09-3-18 12:48 發表
做佐亞媽之後真係好眼淺, 我睇緊都 ...

我BB上星期都番TOM LEE既音樂班第一堂!
感覺上比其他PLAYGROUP既音樂教育做得好啲,阿女都好似幾ENJOY。

原帖由 max1116 於 09-3-18 14:13 發表
報咗一個通利兒童啟蒙音樂班, 對象年齡為2歲, 其實係我個女9個月大時已經報咗名喇, 報名前打過電話去問, 點知佢地話"依家報名都差唔多喇!", 真係好誇張 ...

咁你覺得我BB讀完2Y班值唔值得繼續讀?
我本身都係有玩3樣樂器,但無信心自己教。。。

原帖由 KaHeiBaBa 於 09-3-18 14:55 發表

通利兒童啟蒙音樂班 = Music Wonderland

KaHei 由參加 Music Wonderland 到 JMC (Junior Music Course),眨o下眼都已經幾年;JMC Book 1-3 已經完成,過多幾個月完成埋 Book 4,成個 JMC 課程又讀完,到時都唔知繼唔繼續去  ...

演藝有收小朋友咩?
原帖由 jjtseung 於 09-3-18 15:24 發表

小朋友大佐自然多選擇, 多喜好!

香兒, 演藝, 葉氏等, 似乎仲pro些!

可惜放低太耐,所以先無信心教自己個B!

原帖由 max1116 於 09-3-18 15:27 發表

你真係八足咁多爪喎, 仲識玩3樣樂器添, 我只係識玩一種中樂咋

乜今日咁靜既?
jjtseung,我呢幾日無咩點想反胃啦,重好大食,覺得自己個肚見見地啦!c啦,都係3個月左右,咁快現形,幾時得黎生。。。好驚又好似上一胎咁肥咁多呀!!

吓,45”,唔係呀?你係咪好高大架?我上一胎重左55磅,臨生既肚圍都係36”咋!(我細粒啲,5’2”多啲)

原帖由 max1116 於 09-3-19 15:01 發表
Hello, coffeecake,
我3個月果陣好似5個月咁大架, 依家我差不多8個月了, 腰圍有45吋喇 ! (破咗上次記錄)

咁都好,剩係重個肚。。。
我手都好似肥左小小,肚就明顯大左啦!我生完上一個都多數買中低腰褲著(未生前著低腰),所以啲褲頭都緊啦!我尋日拎左條初孕大肚褲黎著啦!估唔到今胎咁快要著大肚野!

原帖由 max1116 於 09-3-19 15:40 發表

我都係5'5", 依家重咗30磅, 手腳面都無肥到, 淨係去哂個肚度

我上胎七個月開始有紋啦,不過唔嚴重,所以今次有無紋,對於我黎講,唔係RISK嚕!

原帖由 jjtseung 於 09-3-19 18:33 發表

我去佐shopping... 買佐好多減價衫比女女... 又靓又抵!

我今胎都係, 好見肚, 2個月就要着大肚褲, 個個friend見到我都話, mud你ge肚咁大! mouth:" /> 我上胎無出紋... 今胎我都驚啊! ...

出生率高既原固。。。

原帖由 jjtseung 於 09-3-19 19:12 發表
我女女的同學(Nov細女, 好醒目的), 佢家姊讀緊SPK, 今次去考都係reject... 今年的細B真係 ...

我大女七磅四安士啊!不過我盆骨OK大,所以PUSH3下出黎嚕,都算係合作!

原帖由 jjtseung 於 09-3-19 19:16 發表

同埋上次去check, 細佬已經開始over size(頭肚腿都over)... but, 我想好似大女咁7磅幾就OK... 因為我盆骨細, 大只B會生得好辛苦!

其實醫生未到果陣我都已經想生架啦!一路等我一路忍,等左佢十分鐘,所以佢入到產房到我生都係5分鐘既事咋!好彩我忍到咋,唔係醫生真係番黎同我聯針咋!

原帖由 jjtseung 於 09-3-19 19:41 發表

push 3下, 真係正!
我搞佐成半個鐘啊 , 當時真係好想企係度"疴"... 最後都要吸!

我反而覺得陣痛唔痛,係聯針時痛啊!
聯針前姑娘同我講,叫我聞笑氣,我心諗,生仔咁痛我都挨過啦,聯針,小事啦!點知,當上一水笑氣既藥力慢慢過時,我就知衰啦!
我住得幾近醫院既,打的十分鐘就到,所以無有怕!

max1116,你今胎試順產,洗唔洗早啲催生呢?因為我以前聽我秘書講,試過開刀既人,如果想順產,要早小小生,怕個b太大。

原帖由 jjtseung 於 09-3-20 10:06 發表

你係邊間生呢?

我朋友都係第一胎開刀, 第二胎順產, 成8磅半呢... 不過, 佢覺得順產好些!

生仔真係超痛, 不過捱過佐, 睇見自己ge B, 就咩都唔記得啦! 我都係prefer順產的, 對大人BB都好! ...

我今日放假(因為日本休市!),我就自由啦,去左睇牙同剪髮!好耐無去我師傅度剪頭髮啦,早幾次都係就接我個女,去我阿媽果頭剪,都剪得唔好!而家終於有個見得人既髮型!

乜你囡囡要祈禱咁長既?
我帶囡囡去救恩上PLAYGROUP,都係”感謝天父賜我食物”咋!無咁DETAILED架!呵呵!

原帖由 jjtseung 於 09-3-20 19:30 發表
我女轉N1後, 係間基督教學校, 開始係屋企食野都會祈禱... (我兩公婆都無信仰, 得佢祈禱咋!)... 之前我成日都聽唔清最中間果段, 今日終於聽得清楚些啦...

女女見到檯面的西瓜, 好想食... 我叫佢祈禱啦~~~

佢就即刻 ...

咁快己經有38”?你好似都係4-5個月咋喎?
原帖由 jjtseung 於 09-3-21 19:40 發表
我今胎的肚真係大得好夸... 今日度佐, 有38"ㄚ! 我本身唔肥唔瘦架!

其實差3日都好少事啫!BB介乎6-7磅會比較好生啲。
7磅以上就開始難架啦!

原帖由 max1116 於 09-3-22 15:41 發表

"max1116,你今胎試順產,洗唔洗早啲催生呢?因為我以前聽我秘書講,試過開刀既人,如果想順產,要早小小生,怕個b太大。"

吓 ! 我都唔知夠唔夠位生, 咁快就要諗"催生" ????
其實醫生話我個b嘅生長進度, 較細3日, 依家我正想辨法 ...
‹ 上一主題|下一主題