用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港派位制度真係苦了家長同學生
go

香港派位制度真係苦了家長同學生 [複製鏈接]

雖然我小朋友都派到心目中學校, 但係其間真係令人寢食不安, 以下係我覺吾好地方
1. 自行應該OK左要公布, 等OK左學生安心吾使擔心足成幾個月
2. 本身學生排BAND幾要明確, 吾使害苦D家長學生, 我曾經係一個中學家長會個校長係甘講, 沙田好多BAND1位, 莫講係BAND 1生, 就算係BAND2頭都好大機會入BAND1中校, 如果係係真如校長所講, 30幾度點解仲有甘多家長去排隊叩門?
3. 應該考公開試決定升中, 全港小學都係做一樣卷, 有能力者達標者咩派去門當戶對中學

不過以上0既問題我相信係吾會有改變, 去到自己個孫都未必OK, 真係慘不忍到
   0    0    0    0

個日係學校個種有人哭&有人笑0既場面真係好難過, D高官有點會有呢D問題呀, 佢地仔女吾係出左外國就係讀私校, 點會明白我地平民0既寢食不安, 俾佢地制度當公仔甘玩, 自己又無能力改變個種無奈, 個一種擔, 由五年班分班報分試開始, 日諗夜諗
原帖由 judywan 於 09-7-12 22:59 發表
慘痛經歷。

呂中都去左好多林漢光?甘真係吾知WOO, 甘都係英中算啦, 有D仲去左D無CHOOSE0既中中, 真係
原帖由 trouble-mum 於 09-7-14 19:56 發表
聽講沙田band1小學培基有一班十幾人考到一間幾近band3的學校, 補習社仲話有7至9個band2派到沙崇! 又有人話沙呂在band1中上的學生很多派往林漢光, 不知搞甚麼,有家長話可能教局要balance翻啲學校級數!???
有無人 ...

原帖由 kathy615 於 09-7-24 00:06 發表
之前完全唔明點解升中派位日D家長拱緊張..., 出年輪到自己喇..再睇晒各位家長的感受..明晒啦!! 我絕對同意各位的意見,但無法啦...。但你地好好..肯分享自己的經驗, 等我學吓野.... 我諗我倚家要開始裝備好自 ...
您係邊區呀

原帖由 黃巴士 於 09-7-30 07:56 發表

咁如果BAND2頭生好幸運地(自行派位)入到BAND1中學, 追唔上, 全級考到尾30(200人計). 你地覺得BAND 1 學校會唔會叫小朋友讀完學期走呢???
定係自行時- 索性隱陣些撰BAND 2中學呢???

因為我依家都唸緊" ...
如果係甘我會choose band 2

回覆 1# 牛咪咪 的文章

band 2生去左band 1, 如果甘樣係band排甘尾, 個小朋友自信心會好影響, 甘吾如係band 2排前d, 有時都吾可以只諗讀書, 如果一個人成日係無信心下生活, 點會開心, 所以我好反對係名校排尾都係名校生呀呢個講法
‹ 上一主題|下一主題