用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田選校問題
go

沙田選校問題 [複製鏈接]

ok, 呢個choice無問題, very good

回覆 5# 正能量 的文章

我個女個班20女18男, band 1中學d家長都係話女多男少, 因為女仔發肓得快d, 男仔有d係小學未開腦wo, kcc 同pyc校風都ok, 差吾多, kcc就重普通話多d, 但係當年亞女超like培英, 而家都仲係, 所以佢係用家, 最緊要佢讀得投入, 成績係40/200到, 初初升中真係好辛苦, 目佢做功課到12:00幾, 而家好好多啦, 希望以上資料可以幚到您啦

PYC沒有精英班, 但係F.1的普通話班即係精英班, 有兩班小人D, 輔導班希望照顧得好D, KCC我有朋友個D小朋友係到讀, 都讀得好開心呀, 每間學校都有FANS的, 禾輋係老人村, 吾會好複雜, 我都有時接佢放學同食LUNCH, 吾好甘擔心心, 每間學校都有好同吾好學生的, 自己留意多D自己小朋友加以輔導下, 中學要溝通下, 關係會好D, 我都學緊, 有問題再搵我呀
原帖由 正能量 於 10-5-4 21:21 發表
牛咪咪

謝謝你的資料, 很有用, 但我再想問PYC有沒有精英班,程度是否深??
我始終不明白PYC & KCC 都是BAND 1 英中, 位置又在隔鄰, 為什麼PYC 好像遠比KCC受歡迎, 也很小家長提及, 有朋友說KCC 校風
麻麻,令我有點担心 ...

原帖由 正能量 於 10-5-5 22:39 發表
普通話班是否每級得1班?今年係, 要睇多吾多小朋友CHOICE
輔導班又是否每級2班?YES
課程深不深?你囡囡要不要補習?都OK, 無補習住
不過佢都好叻女, 好多初中生因為不適應, 成績會大倒退, 考全級40, 真的不錯呀!!
佢有無參加學校的課外活動??有, 女子籃球
課外活動是否多選擇??都係好多,
唔好 ...
家政都好鍾意

其實小朋友意願都好緊要, 我今日問亞女辛吾辛苦, 佢話OK, 辛苦都係自己鍾意WO, 只要都係BANL 1, 排位前同後差少少, 都係俾返小朋友CHOICE好D,
原帖由 pineapple0983 於 10-5-8 19:01 發表

唔係呀,可能我問得唔好啦;我去過KCC,亦見過個副校,可能我唔識欣賞,或者時間太短啦;所以希望由你個角度認識多D厘間學校之嘛;我一D都冇唔Like KCC架。 ...

回覆 1# 正能量 的文章

吾緊要啦, 校舍一般都係舊d, 不過最緊要係軟件呀ma, 係咪, 祝您以願如賞
‹ 上一主題|下一主題