用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友戴壓力鏡一問
樓主: jocelyn123
go

小朋友戴壓力鏡一問   [複製鏈接]

咁你要問清楚, 是否要停戴一個星期才去檢查?

原帖由 goodmama2003 於 11-3-29 21:48 發表
kelvinmama,
請你俾太子資料我, 我頂唔順啦, 我要轉! .
謝謝

太子個度只有一個視光師經營, 沒有眼科醫生架 !

原帖由 goodmama2003 於 11-3-30 11:34 發表
知道, 謝謝你 !.

無理由戴咁耐都唔識! 佢太倚賴大人啦! 我個仔都是八歲戴, 有些小朋友七歲已經自己戴, 何況她已戴了半年以上, 家長要鼓勵佢自己做啦!

另外, 我認為午睡都帶鏡可能唔係咁好, 原因是用完鏡要浸幾個小時才可以再用, 你要問清楚啦!

原帖由 goodmama2003 於 11-4-1 18:24 發表

女女8歲, 未會帶鏡/除鏡, 而放學午睡, 家中只是得佢同工人姐姐在家咋, 有點難度.

繼續努力 !       

原帖由 goodmama2003 於 11-4-2 10:22 發表

明白, 好多謝你善意提醒我, 其實我同老公跟e單野, 都好辛苦, 日日同佢又帶又除, 煩到想死    

我試下今晚叫佢自己帶. ops:" />

星期日我會去, 最後試多次叫佢更換鏡片, 睇下得唔得..
如果要中午帶 ...

回覆 2# pinksbb 的文章

If fever very high, I will stop to wear.  If not so high, still wear also OK.  If get cold, no need to stop.  

If the short sight degree are high, of course will go back to the normal degree.  

Don't worry!

個度係有一個姑娘粗聲粗氣, 不過佢無惡意的, 佢地唔係好樂意答問題, 我想是因為她們不是專業的, 所以最好見到視光師再問較好 !

原帖由 SPJB 於 11-6-23 13:32 發表
Hi 各位,

點解咁多人都喺太子間視光中心配嘅? 我之前都問左BK mami攞太子個電話, 打去問過, 嗰位小姐非常無禮貌, 又唔願意回答我嘅問題, 感覺非常差.
不過, 佢係我問咁多間店最便宜嘅一間, 真係好平. 好可惜態度唔 ...

配的時候話一對可用約兩年, 因亞仔深近視, 佢提議用年半就換, 不過上月發覺亞仔話左眼好懵, 好似有層霧, 起初以為近視加深了, 驗查後才知左眼蛋白分泌過多, 平常清洗不去, 慢慢鏡片失效, 起初改用另一支強清潔濟試洗走, 試了一週都無效, 最後改配一片新的, 右眼繼續用!

鏡片是我清洗的, 應該唔關洗唔乾淨, 現在每週都浸蛋白.

之前朋友說女兒配二千多元一對, 我想價格很大分別的.

原帖由 SPJB 於 11-6-24 09:07 發表
Hi Kelvin Ma Ma,

咁又係~~ 最重要係個視光師好.
不過, 呢間收費真係超平, $4000攪掂. 又令我覺得會唔會quality無咁好呢? 因為我問左好多間, 好多都要$9000 - $12000 (頭一年). 佢只收$4000, 真係平得緊要.

...

唔駛怕, 我個仔都是鼻敏慼, 戴了唔會摔眼, 無問題!

原帖由 SPJB 於 11-6-25 11:16 發表
Hi Kelvin Ma Ma,

我配嗰間話一對鏡只可用一年, 最多年半, 要睇吓到時鏡片情況. 一年後再配都要$4000/對.

下星期取鏡啦, 有少少緊張, 就係怕阿仔夜晚摔眼, 整傷個視綱膜, 因為佢鼻敏感, 成日摔眼摔鼻架.

Anyway,  ...

佢左眼用了10個月, 右眼仍然用緊.

因為是眼分泌多而令鏡片矇了而失效要換鏡, 當然要付錢啦 !

原帖由 bb12345 於 11-6-28 15:07 發表
Hi Kelvin,

你仔仔用咗幾耐要換鏡?  一年內換鏡要錢嗎?

我地除鏡係用棒棒, 唔用藥水, 好難教你用我地的洗浸水, 因為不同視光師用的都不一樣, 唔合時唔知關邊個事!

原帖由 SPJB 於 11-6-30 22:19 發表
有無人可以教吓我呀! 除鏡前滴嘅眼藥水你地係用邊隻架!我想搵隻普通啲,周圍都可以買到的。而家視光師介紹嗰隻周圍都無得賣.仲有洗浸可唔可以用同一支? ...

除鏡前用鹽水濕支捧, 後來亞仔眼較乾, 晚上戴前先滴人工淚水, 早上除的時候無咁易痛.

洗同浸是一樣的, Total Care 1, Contact Lens Solution 120ml (紅色盒, Watson 賣$55-58)

原帖由 SPJB 於 11-7-2 18:03 發表
我地都係用捧捧, 但除鏡前會先滴一滴眼藥水等對眼無咁乾, 如果唔係會好似吸左隻眼珠出黎咁. 你地唔駛架咩?

另外, 洗同浸會用同一支定分開2支? 咩牌子?

...

起碼8小時, 是指在睡眠狀態中, 若度數深, 最好睡8小時以上.

在商場眼鏡店 :
Total Care 1 $46
Gentle Sentitive Eyes plus ..   $17

原帖由 bb12345 於 11-8-24 18:36 發表
阿囡戴鏡一星期, 今日返去驗眼中心 check 眼, 完全無近視, 視光師話進展良好。  下次驗眼,要前一晚唔戴鏡, 睇下會有幾多度近視。
另外,藥水及蛋白藥丸邊到平d?
Total care 1 (120ml)
B & L - Gentle sensitive eyes p ...

我住新界區的, 你可以嘗試問下一般眼鏡店, 一般都比 Watson 平宜 !
原帖由 bb12345 於 11-8-26 12:53 發表
KelvinMaMa,
邊個商場眼鏡店?

我係用淚然人工淚液, 個別支裝, 無防腐劑, 一支開後12小時後要棄置, 一般晚上用, 早上脫鏡時有需要才用.

原帖由 bb12345 於 11-9-7 16:15 發表
今日阿囡除鏡好難除, 有邊隻人工淚水介紹(for 壓力鏡)?

Thanks!

順帶一提, 唔係隻隻合你的小朋友, 因為我之前比亞仔用我醫生給我的人工淚水, 我本人用覺得很潤, 但後來發覺佢眼膠多了, 便不敢比他用, 起初用時, 最好留意有什麼變化為妙 !

原帖由 bb12345 於 11-9-8 18:18 發表
SPJB,

請問有無Blink & Optive全名?  Thanks!

淚然人工淚液

原帖由 bb12345 於 11-9-9 13:04 發表
KelvinMaMa,

你小朋友用邊隻人工淚水?
‹ 上一主題|下一主題