用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 已刪除
go

已刪除 [複製鏈接]

聽聞會考最高得14分,何來教人呀?
佢地從來冇向家長公佈多年來公開試成績或入大學率,一些傳統直資是有公佈的,就算李國寶(新直資)我曾經在其學校
網頁看過。
還有在厠所那對學生所做的事情亦冇向家長交代。

再補充一點,趁未入學不如轉校,可選聖瑪加利、褔建、李國寶、顏寶鈴。

又唔見D人唱其它新直資,此校辦學手法是否要好好檢討呢?

原帖由 mother-cat 於 09-7-21 21:39 發表

每年總有人開TOPIC唱衰TTCA,一年前的'標題',一年後竟然有'新家長'念舊,懂得拿出來引用,
如果某些家長知道今年的澳洲遊學團20天費用是約萬伍全包,恐嚇有家長會以為佢交了的XX費補貼咗個團.

還有甚麼只有名校可用的 ...

依間學校d家長幾得意,在厠所做Xd衰嘢就唔比人講,
成日以為一個人開幾十個名在BK講嘢,幸好我姪仔明年會考後終於決定去另一間升預科(佢由中一開始在出面已補習,佢阿媽話學校程度淺),希望佢能為學校破14分之紀錄啦!

'臻美'都是基督教,話晒D校風好D啦!
原帖由 2008mum2008 於 09-7-22 02:14 發表
都未正式開學就見到咁多家長投訴TTCA, 呢間學校會唔會步"臻美"後塵, 最終俾教育局收回辦學權?

既然bridging course要收費, 師資就要有番咁上下, 現在用F5教F1, 我認為唔係一般家長的期望, 校方真係要好好同d家長交代 ...

由始至終我都有講過我親戚個仔係到讀,我與他們一家關係很密切,難道不能就自己所知在此發言讓其他家長參考。
如 mother-cat 認為所有有關此 '名校' post 是同一人,他可向版主反映。
另佢話點解我唔講 DXX,又話人地幾分都可升預科,
第一沒有人直接同我講此校好與壞,另外 '幾分都可
升預科' 的都有特別技能,有些是港隊!
如果mother-cat認為開 post
原帖由 hong2002 於 09-7-22 17:30 發表
英華家長覺得基崇唔好, 批評佢, 我覺得都OK, 言論自由吖嗎, 起馬光明正大, 覺得唔岩咪駁番佢羅!

如果扮人地學校家長,開post閙人地學校,就真係好無恥,話人地學校係賊船, 其實係好嚴重的指控, 唔係比下自己意見咁簡單 ...

唔係我作大話貴校有人在厠所性X,我係睇報紙才知,你不如罵份報紙啦!
總之要比2千幾蚊讀間咁嘅學校就唔值啦,分分鐘個女都冇埋!
原帖由 mother-cat 於 09-7-23 13:32 發表

我當然禁制唔到你把口,只不過我想叫你做成年人嘅要有番D厚德,,不斷針對性去唱兩個因一時想歪咗兼且與你無關嘅少年人,你唔覺得好衰格咩,索K打劫你唔唱?皆因佢地係名校生囉.唔知你對XX居民大喊正生班小朋友做吸毒仔, ...

4班 FORM 5,收得 21 個原校生,原因 :
(1) 其他學生太勁,轉晒去其它名校。
(2) 只得21個夠14分。

細路仔 :
"你呢个5知边度彈出泥旣吵什麼?!"
ANS :你冇看過之前的 POST 咩?

看你的文筆你可能是那全級3/4人拿12分以下的學生
或未來拿12分以下學生!

原帖由 愛校之人 於 09-8-19 00:58 發表
都5知KOKOMAN有咩居心= =
成日周圍唱我地學校
我喺嗰度讀都未出聲
你呢个5知边度彈出泥旣吵什麼?!
做人要有D口德,
5好成个3姑6婆咁論断人地= =
如果你係擔心我地D學生,
我可以同你講我地讀得好好
5須要你操心
個別學 ...

難道你覺得他用的字眼是尊重人嗎?
原帖由 Carrie媽 於 09-8-20 20:39 發表
Ivy媽,

我的感受不是因為自己孩子問題,而是覺得學校的理念與自己不同而安排孩子離校,亦都在同理心下替孩子的受害同學不值感慨,沒有其他,感受已是過去式,現時心境平和。

多謝你的祝願,其實自己孩子亦適應ttca 的學習模 ...

請問我不尊重那位家長?(請引述) 謝謝!
原帖由 edea 於 09-8-22 15:55 發表
KOKOMAN:  

發言時請尊重其他家長, 多謝合作.

版主
edea

請問那些是 '無中生有' ?
1. 大量踢學生出校 ?
or
2. 全級3/4 人 會考12分以下?
or
3. 厠所事件?
原帖由 靚太太 於 09-8-31 16:42 發表
一睇就知KOKOMAN,,眼紅人地間學校啦,吃不到的莆萄是酸的,仲有你係度影衰緊自己個小朋友間學校呀!我真係估唔到有咁衰質數的家長!
咁無口德好難想像你點教仔,莫非你喜歡教個講事講非,無中生有!!
Oh my god! ...
‹ 上一主題|下一主題