用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩理由自行交表只可以在星期一至五辦公時間交? ...
go

有咩理由自行交表只可以在星期一至五辦公時間交? [複製鏈接]

雖然話一日半日假係好小事,但係而家乜野時勢呀?份工分分鐘保唔住重要請假?其實只是要求一個星期六的半日時間,一d都唔過份!佢地都係一年一次,佢地每間學校幾個人就幾十個父母,點都化算過我地去就。
請問去邊度可以反映?唔係投訴,而我都等唔切佢改啦!不過反映下都好呀!
明人不作暗事!

米係law..其實都明白每件事都無得盡人意。但係佢要求人地親身去,又要求要一至五去交表。咁即係無得選擇啦?其實我都唔明點解唔可以寄表去,又或者擺低就走得。人地真資同私校好多都係寄褂號就得。而且d津校竟然間間收表要求都不同,表格上明明寫要出世紙同父母ID就得(sorry,呢點我也可能睇漏),但係有d學校又話要收回郵信封一d都唔統一。
為左d細路,其實做父母一定會跟足去做,但係教育局本身已經辦唔好教育,係呢方面可唔可以體諒一下我地做父母既呢?
原帖由 jollyma 於 09-9-26 12:53 發表
制度係死既,人係生既,只要教局講一句,學校自然會配合啦!我都知為咗子女犠牲少少唔係問題,但可知家長已經於其他方面犠牲咗好多呢, 敢問一句, 學校為家長犠牲少少又得唔得呢!唯有反映下意見先得改善 ...

明人不作暗事!

其實係統一派位,雖然第一皆段自行選一間學校,但點解要收回郵信呢?有D要一個.有D要兩個,究竟有乜原因呢?
好明白必能遷就所有人,但若能方便些小在職父母,,真的不可行嗎?
明人不作暗事!
‹ 上一主題|下一主題