用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 英基小學用家評價
go

[小學] 英基小學用家評價   [複製鏈接]

如果問題1-8係你想要嘅野, 你一定失望。或者你要先調整下你嘅期望。

回覆 JS0504 的帖子

我覺得幾好, 我由K1到Year 13家長都做過,只係無法滿足以上8個願望。

回覆 GloSee 的帖子

小學讀幾年你總會遇到好好,幾好,或者冇咁好嘅老師,加上一對30,總有些家長覺得唔夠好。(我一開始講左我覺得幾好,2個小朋友小學階段也遇過幾個好inspiring嘅老師,但人人感覺唔同,都係做下期望管理)

1-8點樓上已詳述,基本我也認同,不贅。樓主提出8個問題,令我感覺好像問year one是否像一些稍有名氣的本地私幼描述的賣點。
個人意見,認為學生要適應國際學校生活,家長也同時學習及適應。學校,老師不會主動告訴你什麼什麼,想多了解的話,多參與學校讓家長參與的活動(多數是上課時間抽一兩個小時,,對working parents有壓力),大多是非常無聊的活動,但多多參與,你便能知道孩子在學校的生活如何。

其實樓上已經答晒你8大訴求。試歸納一下:1. 學教質素冇保證;隨緣;
2. 老師熱誠?隨緣;
3. Y123功課不足, 大量家長要課餘上公文班, 中文班;
4.學生discipline一般活躍但普遍有禮, 卻不排除有少數沒有家教的孩子混進來;bully間間學校都有, 睇下你遇唔遇到,
5. 老師多影相/video:個人感覺偏少;
6. 老師多唔多同家長溝通, 除了每年2,3次3-way conference, student led conference, 一般唔會主動搵你;
7. Playground language:樓上答左, 我見過識中文嘅學生唔會係學校跟同學講中文;
8. After school activities : 自費活動, (我未join過)

ESF缺點多的是, 又試歸納一下:
1. 學費貴(但出面更貴);
2. 大班教學(1:30);
3. 中文差;
4. 冇功課, 冇考試(是缺點定優點, 看家長要求);
5. 冇得溫書(因為冇textbook);

至於值唔值得讀, 因人而異。
學校只係提供一個平台, 至於家長如果運用和發揮, 各師各法, 不能保證最後人人也是IB狀元。

其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊制度折騰)。
同時也見不少經濟條件比我優厚的親朋戚友悔不當初, 走上傳統的不歸路。
始終國際學校係少眾, 你行出街問人, 100個有95個都不會認同"值得"花錢讀(包括好多有錢人)
有得選擇的家長, 應該好好自行考慮。
從性價比角度:
以前D樓平, 我供2件, 等於冇左兩層樓, 但我仍然覺得值得, 如果再來一次, 我仍然選擇花錢比佢地讀書, 一定好過"享受"完免費教育後送層樓比佢地。

有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? 我無法認同。

其實我好多謝一位介紹我什麼是國際學校的朋友 (諷刺的是她最終以性價比原因跑回去傳統學校, 孩子至今仍在舊制度折騰)。
同時也見不少經濟條件比我優厚的親朋戚友悔不當初, 走上傳統的不歸路。
始終國際學校係少眾, 你行出街問人, 100個有95個都不會認同"值得"花錢讀(包括好多有錢人)
有得選擇的家長, 應該好好自行考慮。
從性價比角度:
以前D樓平, 我供2件, 等於冇左兩層樓, 但我仍然覺得值得, 如果再來一次, 我仍然選擇花錢比佢地讀書, 一定好過"享受"完免費教育後送層樓比佢地。

有d磚家話, "享受"本地免費教育,留番d$供佢出國讀大學咪一樣?性價比更高? 我無法認同。

回覆 ckmammy 的帖子

最終當然是拿到同一個學位。
個人認為, 分別不在於英語能力; 而是內在變化。

我沒有做過實驗, 把兩個雙生兒放在不同教育制度成長, 比較結果(有雙生兒我也不會做這種實驗)。只能用自己去比較。
當我逐一比較之下, 以同齡計,learning ability, presentation skills, reading ability, maturity也是完勝。內在的變化不在於孩子知道比人多或少, 而是他們有潛力去再學習多一些。

回應你的問題, 我認為完成國際學校課程的學生, 更能適應及享受大學的學習模式。

不竟我只有2個samples, 不能代表所有家長的感受。

ckmammy    發表於 22-1-26 14:15

回覆 wg_ann 的帖子

所以國際學校從來都是少眾參與。從性價比角度, 根本不用討論。行傳統一定平靚正。
偶然也有些不明白箇中價值的路人愛留下風涼說話, 我也懶得辯解。
(或許他們不是不明白, 只是要絕對否定別人的路, 才能反證自己選的路才是智者之道。)
‹ 上一主題|下一主題