用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

回覆:Vanadium 的帖子

比人插我亦要講句公道話。assessment本身是中性,不是邪惡,英國亦有好多類似assessment從小學到中學,以長期數據評核學生的發展及進度,家長亦可知道小朋友企係邊度,按年進度是否高或低於平均。
香港的問题係,唔知幾時開始,TSA變成殺校指標,D教育官僚尸位素餐,唔自我檢討那里做不夠,只簡單地入晒學校數,校多以你操死好過我死(殺校),一邊逼學生,一邊又扮苦主,指控教育局逼學生,其實部份學校管理層皆是幫兇。

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-1-30+08:43+

原帖由 MrBeast 於 17-01-30 發表
但若只是吳份氣,吳肯聽又吳去改,咁點搞得掂呢?
教育官僚就係咁,無驚無險,拖得幾年升職調職加薪,問題已不是他的問題了

引用:Quote:+根本之前發起的不是甚麼團體,+不如

原帖由 judy 於 17-02-02 發表
再次強調一次:

TSA 不影響  banding ;
出版商出埋咁多TSA練習,學校唔操,邊個去買?

引用:Quote:MASAYA+發表於+17-2-3+08:51+ 我不嬲

原帖由 shadeslayer 於 17-02-03 發表

所有問題, 最安全的講法就係個個有責任, 集體負責制, 不 ...
呢点我百分之二百認同。

引用:Quote:囝囝爸+發表於+17-2-3+09:05+TSA+十

原帖由 little_yolky 於 17-02-03 發表
十多年後既今日, TSA卷也是不深的, 只是量多而已, 讀書速度夠快就可以了。當然, 要攞滿分還是不容易的。係 ...
書商D TSA練習,好多係垃圾,好似以前讀小學操學能測驗,大部份是超難。

引用:忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA,+話被學

原帖由 mcl203 於 17-02-03 發表
忽然諗到個疑問。家長們反對考TSA, 話被學校催谷狂操,咁理論上學校已作安排相關練習習作。但巿面上又出現 ...
書商與學校的互動關係,你懂的。N年前係一間超小型出版商(其實係個體户)做暑期工,其中一項工作,係做跑腿,代出版商以種方式申訴另一大型出版商以抄襲方式奪去新書書單市場上的份額。後來者除了印刷精美,圖文並茂,如何掠奪市場(校長們的芳心),不言而喻。

‹ 上一主題|下一主題