用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

0060好似係 hkd3

我轉左009 hkd1.59/min

其實都好怕見到呢d學生.佢父母又點解仲會送個女去外國呢?

我個女間學校 有個北京既女同學,成績好勁,後來先知係資優,琴晚先知佢阿爸,北京富豪排名第8,但個女仔一d都唔囂張.

真係一樣米百樣人.

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-2 11:04 發表

因為我2個小朋友喺唔同省份讀書, 直情連方向都唔同, 所以需要去唔同地方(都幾辛苦ga, 動輒要揸3個鈡頭車, 如果同日來回要6個鈡, 可想而知幾辛苦~不過係我老公), 同埋有時喺英國時會遇到其他同校家長, 都會相 ...

doremi媽媽,

想請教,點解2個女唔讀同一間學校?
我第2個女遲d都過去英國,而家仲係心大心細.

原因2個女年齡差2歲,細妹好自然學家姐,同幼稚園,同小學,香港既中學都係同一間,細妹自細就倚賴左家姐.

你睇過我既"心如刀割"可知我真係唔想再一次.而且,家姐間學校又大又靚,怕個妹去第2間會唔開心.

總之,好亂

Pizza Hut

發惡夢就好啦.

你無聽過夢同現實係相反既咩?

當初應承左個女, half term 比佢選擇返唔返.

之後知道絕大部份都返,就刻意訂左同佢相熟既人同一班機.多個人照應會好d.

仲有因為上次過去,好多野無帶,今次就知道帶咩先 ok,尤其天氣開始凍,比佢帶多幾件衫都好.

等佢熟左環境,下次tb應該就唔返啦.

其實心係想佢留係英國,但當初見佢好難受(我都係)就應承佢比佢揸主意.因為祗係6個禮拜,心情上會易過好多.呢粒定心丸,我覺得會令佢容易融入學校生活.如果唔係,日日掛住返屋企,情緒唔易平伏.

以前我都係寄宿學校讀書,真係晚晚聽到人喊.
香港寄宿仲可以,因為聽同講無難度,自閉一d都 ok. 英國咁遠,語言程度唔夠.就想佢開心d過.我可能會過慮,但唔想賭.

琴晚個女都想好左.佢打算下一次tb會去guardian度住.

女大女世界,愈成熟就輪到我愈唔捨得......

據我所知,係因為多左好多中國(大陸)既學生,去到英國唔係讀書,英國方面於是作出相應措施,唔知係唔係咁.

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-4 21:42 發表
joenjac : 咁你好快見到個女:

我個仔間學校term break 好短, 所以唔返:(

28th October (12.30pm) Half Term begins -1st November (10pm) Half Term ends

TB咁短,你個仔讀 concord college?

原帖由 msmchan 於 09-10-5 12:19 發表
是親戚的朋友, 與guardian 公司一樣都是要收錢的, 因當初好趕所以找朋友介紹

呀囝說想第二次不去, 想到新相識的同學家, 車程1小時, 我們也不想他到同學到, 因怕煩到人, 及不知如何向現在的guardian交代.

...

其實佢地收晒錢,基本上唔使點交代,問題係去同學度,係以交情做基礎,有變故時會幾麻煩.

不如問下同學仔而家既 guardian 仲有無位,一來近,2來有照應,3來一齊學壞, 哈!

其實除左 term break 唔返香港之外,去 guardian 既次數真係唔多.初時以為個個星期去,而家就覺得 guardian 既年費真係幾貴.

不過我都認為有其他同學同一個 guardian,會好好多.特別係女仔.

我個女個 guardian住得好近,所以會包埋接送,但佢個對孖仔,5-6歲,破壞力極強,有時都怕個女會整親佢地,亦怕個女d野比佢地整爛.

而家嘗試同其他家長收集 guardian d 資料,整理一份參考,等大家學期尾轉 guardian 有個底.始終每年都有畢業生,有好野梗係keep 左先啦.

呢個係我個 guardian 收費,大家 seesee

Registration fee (non refundable)                                £125.00
Homestay deposit (refundable)                                £300.00
Guardian fee per term                                                £250.00
Guardian fee per year                                                £700.00
Guardian fee for sixth formers (no homestay)                £500.00
Homestay charge per night                                        £  28.00 (London £32)

之前有一個係熟人介紹,

g fee 500  GBP/TERM
H STAY 50 GBP/NIGHT 包食,
接送 120 GBP

我即刻推左.

我推左之後,好在學校原來有家長聚會,舊生家長會分享經驗,比左 GUARDIAN 公司既資料我,就搵到而家呢個.

睇呢個 post 最大得益係慳左好多電話費.因為我個女仲係每日一電

收到hsbc信話英國政策將會修改,銀行方面已通知個女,但仲未知咩事

英國既 HSBC封信有呢句.

Most of the changes relate to new law which comes into effecton 1 nov

睇左hsbc比我女封信,無咩大事,亦無心機睇晒,係我敏感左 only,

原帖由 Pizza_Hut 於 09-11-3 16:22 發表
講開term break, 真係一額汗

本來約好另一女同學一齊去監護人屋企住, 點知前一晚半夜先至收到佢媽咪來電話亞女返左香港
而原本監護人又突然吾得閒, 要去一個有兩兄弟嘅屋企, 我好吾願意, ...

MSMCHAN, PIZZA HUT, 借用左你2位墨寶放左係 blog 度,如果有唔方便,即刻通知我 sorry先

http://hk.myblog.yahoo.com/pta.lancing/

我想最大問題係佢地唔捨得身邊已經有既野.朋友,熟悉的環境,家人的照顧.

至於害怕陌生係後期出現既心態,愈近離開既日子,就會兩樣野愈一齊出現.

直到,有了新朋友,有了自由,有了新鮮事

就會成為新一代無尾飛陀

我個女一個 term 病一次,學校都無咩藥比佢.
早2星期有同學感冒,學校就留個學生係 medical centre,夾正 long week end 就提早叫 監護人接返去.

有收到學校 e_mail提及學校點面對 h1n1同點用特敏福.大原則都係少用藥多休息.

至於花旗參之類.因為英國d水帶礦物質,偏寒涼,我反而無比個女,因為女性體質唔適合過涼.祗係提個女, 一有異狀,就休息.
‹ 上一主題|下一主題