用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

2010-2011 小二俱樂部 [複製鏈接]

hello ..... 齊齊升班...

原帖由 kcm 於 10-7-29 14:35 發表
大個囝大個囡了, 二年級大家加油,繼續交流!

呀女, 單拖咋..........
原帖由 PUKU 於 10-7-30 09:32 發表
hi

等我都黎報到先,我囝囝升2E呀!

2A ---

2B ---

2C --- kcm
          stanleycccheung
          cyhk2006
          creamymami2007

2D --- tramtram

2E --- YeungSiuB
          puku

嘩!2C 好熱鬧 ...

大家好

倒數2個禮拜, 就開學啦, 心情開始有點緊張, 只是我咋, 呀女都不知幾 ENJOY 暑假 (暑期作業都末完全做妥), 想問下大家有幾張 WORKSHEET, 有一份好似寫參加文娛活動, 如果無參加, 係唔係可以唔做呢 ?

原帖由 creamymami2007 於 10-8-12 16:26 發表
想同大家分享吓這段新聞:
http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=79901&srctype=g

比妳提醒了我, 有呀....參觀過巴士廠呀.....
(我以為要參加政府部門活動)....

請問大家庭

開學放一點直到幾時呀 ? 打去問校務署話通告有寫, 但我D通告唔知去晒邊.......

原帖由 Gabrielma 於 10-8-19 11:37 發表
最好都係做, 小朋友好難同老師解釋冇地方去.  囝囝囡囡跟學校參觀, 所以寫參觀.   參觀應該最易 !

如果真係冇, 不如寫"其他" ! 例如去公園. 去書展. 去文化中心, 太空館. 博物館, etc, 老師唔會太介意小朋友去那些 ...

THANKS

原帖由 YeungSiuB 於 10-8-19 15:57 發表
學校網頁裡面七月份備忘第16點有寫。
1.
~ 1/9(星期三) - 3/9(星期五)處理班務,上午8:40前回校(照平日上學時間),下午1:00放學,不在校午膳。
~ 4/9(星期一)照時間表上課。

...

青年空間.

呀女話好正喎, 好多巴士睇 (新/舊款), 坐係巴士內同巴士一齊洗白白.

原帖由 Gabrielma 於 10-8-20 13:13 發表
參觀巴士廠未去過woo, 邊到有得參加, 下年留意下先 !

各位好

明天, 開學啦 ..........

預祝各位同學仔學業進步,  笑口常開.

大家好

明天, 我會做膳食姨姨...等我留意下大家問題 ?

我同有諗過 kcm 問題, 會唔會太熱 ???? 我又問過囡囡& 其他同學仔係飯堂食飯好嗎 ? 佢地都說好喎 ....
對我知, 好似係分開兩層食, 一層係地下/一層係圖書館對出地方, 應該有 cover, 但一定無冷氣, 我地班少爺/大小姐, 可能有點不慣, 但當鍛鍊咁睇, 都係一件好事 ....

另想問下大家每日一篇...等等, 綱上練習係唔係繼續有呢 ? 呀女話要等新 password 喎 ??????
原帖由 kcm 於 10-9-8 21:46 發表
其實大家的小朋友有冇反映食飯時好熱, 唔想食呀! 因三十幾度下食飯都幾辛苦, 我個囝好唔鍾意, 因佢好大汗, 佢話鍾意係課室食. 我諗怕熱D小朋友好辛苦, 如果冬天好凍仲慘, 著住大褸, 飯又快凍, 仲要凍住食, 唔知可唔 ...

唔好客氣.
不過唔好預我! >>>> me too
原帖由 kcm 於 10-9-9 11:57 發表
tramtram,

多謝你呀! 我已同一位家長傾過, 明日了很多, 可能不是我想像中咁熱, 同埋都講得對, 當係比小朋友鍛鍊下.

不過唔好預我!

............
原帖由 jk923 於 10-9-9 11:22 發表
我個仔話我知最少都要食半盒飯,你地提到話會唔會好熱、好凍我就一路都無諗呢個問題。我知佢地太凍/大風就會返課室食。而且係課室食完飯會唔會重有飯香味,搞到個個繼續回味d飯無之機上堂咪弊? ...

大家好

琴日, 體驗過做 "膳食姨姨" 感覺好好.

我負責地下3-6年級....首先各級會排隊取飯盒, 同學仔會行到預先 SET 好 TABLE, 等開飯, 因班數都幾多, 最早到達要等齊人都要太約 (15-20分鐘), 同學們都好乖坐定定, 我最欣賞有部分同學會看圖書打發時間 , 幾好可以提升閱讀氣氛 (我問過囡囡 P.1-2 生樓層, 因人數少D同唔使排隊 LAW 飯盒會早D開餐).

飯堂有多把吊扇, 空氣都好流通, 環境都OK, 在正式食飯時, 會有多位老師/航船工作人員巡視, 協助同學仔加飯 (我見P.4-5 D男同學都幾食得, 加左2-3次飯) EE 都好快手/樂意幫忙添飯, 每張 TABLE 都會有位"膳食長" 負責監管/提點同學仔食幾多D飯唔好浪費, (我囡話佢膳長好嚴 (盡責) 所以佢要食清盒飯喎 ) 另會有位主持老師在台講咪提點同學多吃, 守規則, 放午間活動, ...... 睇落同學仔都好中意在飯堂吃飯.

學校真係好好, 在飯堂吃飯無論人力/時間都用多不少, 而有部分老師要遲食午餐, 但為了學生, 大家都願意多付出.
抵讚............GOOD GOOD GOOD

係呀, 佢地 LAW 完飯都幾心急, 急步行去坐位, 但又好聰喎, 手掌托盤, 手指"禁" 住盒飯急行, 防止倒瀉....想象如果係屋企, 佢地都末必會咁細心, 因倒了實有家人都佢執手尾...... 相反學校實被  ....

所有有時小宇宙係要迫出來.

原帖由 Gabrielma 於 10-9-9 13:39 發表
講開食飯, 囝囝去飯堂食, 好似開心d ! 今年三年級係下層, 而且要自己用托盆取飯盒再回坐位吃, 唔似低班將飯盒放在桌上 !  都係時候訓練下佢地.

小朋友在校是特別叻, 好多嘢都做到 ! ...

唔好客氣, 互相交流........
原帖由 jk923 於 10-9-11 16:56 發表
fan_ce,tramtram:
多謝你地詳細報導。

唔好咁講啦.....

呼籲下大家有時間可以做下義工家長, 了解學校多些, 又可以報下料....

我要返工, 所以幫手機會唔多, 全職媽咪靠晒妳地啦.

原帖由 happy-sky 於 10-9-13 22:15 發表

謝謝你呀! 俾我哋班新丁知多 d, 對學校認識多 d, 讚呀!

班相出左啦......

http://www.kwmwps.edu.hk/My%20Webs/schoollife/10-11/sept10/classphotos10-11/10-11classphotos.htm

我都想知喎.....

範圍寫課文問答:二上一冊389, 咁算唔算 ???

請問是考什麼, 填字/理解課文後答題/唔係使要背晒全課呀 ???

原帖由 jk923 於 10-10-5 11:52 發表
課文問答應該有張範圍的。

THANKS

可能, 今年P.2就開始有.
呀女話問下課文內容喎, 我估都係輕輕鬆鬆, 總知, 唔使背書就好好多.

原帖由 jk923 於 10-10-12 20:45 發表
tt:
我仔話唔多記得P.1,2有無呢張問答紙,佢今次就派左,係有問題同答案比佢地溫的。

佢有時都會答唔知/唔記得嫁........唔係次次都 law 到料嫁.無無為為野就講好多.....有點煩.

原帖由 creamymami2007 於 10-10-13 14:33 發表
tramtram,

你嗰囡真好!!!起碼佢會答你, 我嗰大牛一於好少理, 答案一致話, 真係比佢激個半C

我個女話 "趣默" (即是另一種方法去默).
原帖由 PUKU 於 10-12-5 12:57 發表
hi

請問大家下星期英默範圍是第幾課?仔仔話又係ch.6, 但剛默完無乜可能又再默。謝謝!

回復 1# stanleycccheung 的帖子

哎, 我都想佢溫多D生字, 最幣佢D頭默完轉頭又唔記得, 好煩
‹ 上一主題|下一主題