用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援
go

英皇仔轉校爛尾 父母禮賓府跪求施援 [複製鏈接]

照咁睇,教育局都係睇邊度有位架炸,皇仁今年有同學退學,迫下迫下,可能有機會入埋皇仁。

如果佢真係買天拿水就好呀,大把理由即刻拉佢啦。

原帖由 LittleKidult 於 11-9-7 12:46 發表
早知我地都買定天拿水去博下......
我仔考第1(全級19x人), 5x% 入band1, 佢都入唔到queen's呀.....

當你選擇直資就要放棄大抽獎架啦。睇落又幾公平喎!
買香檳都黎唔切,重話買天拿水。

原帖由 redkoni 於 11-9-7 01:57 發表

邊個教育局官員有咁嘅權力, 就算孫公都唔得啦, 全不可信!

咪就係因為有9年免費(強迫性)教育,如果無書讀時,社署又要插手,教育局又會比社署哦。所以教育尼班官即刻去做野。不過我都係相信佢地只能聯絡各學校睇下有無位,有無學校肯收,主動權都係在學校手中。
不過呢件事揚左,恐怕教育局都要收手。
事已到此,唯有將這個案交回法庭,由法庭強制這個父親將兒子交與社署,再由社署轉介教育局幫手聯絡學校。

原帖由 AlanShirley 於 11-9-8 16:40 發表
就算入唔到queen's, 咁你小朋友都一定入到英中喇, 但呢位人兄, 小朋友考前幾名都係入中中就真係有d錯配....個制度真係一蹋胡塗!

入唔入到英中,同夠唔夠資格入英中,就真係佢自己先知。照以上新聞資料,佢連係中中的編班試內都考不進英文班,都唔知係錯配定佢填大抽獎表時搞錯。
最無辜反為係學校,真係比佢陀衰。係學校考前幾名竟然係中中都入唔到英文班,咁樣都唔駛旨意英皇收得多佢學校d人啦。李爸爸真係當左英皇係東華三院呀。

原帖由 AlanShirley 於 11-9-8 22:41 發表
其實東華三院都未必唔及英皇, 黃芴南會考成績係好好.

黃笏南係東華三院的其中一瓣。佢其實係專注慈善事業,呢樣野英皇邊有得比。

原帖由 SundayOff 於 11-9-9 00:04 發表

When was the withdrawal? Is the space taken up yet?

係註冊左,個name list都有佢個名,但開學後老師話退左學。到今日都未有新同學填補。

憑這種方法入的,同學會睇唔起佢,個細路永遠都抬唔起頭做人,心中永遠都有條剌。不過,有人會覺得呢d係香港核心價值,故勿論你用甚麼方法,總之能入到間名校,無風無浪升上大學,入埋環球商業學系,10年之後又一條好漢。可悲!

原帖由 畢加思索 於 11-9-9 19:04 發表
d報紙佬亂咁寫,乜嘢係英皇仔呀!!

英皇XX同X會小學。

原帖由 babaBear 於 11-9-11 10:39 發表
眼下好的英中中一巳沒有學位,這樣不如讓小朋友重讀小五,兩年後以「王者回朝」身段報讀英皇,看看是否命中注定有沒有英皇緣。

以這樣資優成績,可以重讀小五,我想有小學校長會對可提升小六入B!率的學生有興趣,又可給人有教無 ...

據知每名小學生一生人當中只可參加一次統一派位。若果成績唔好,要趕及在小五時重讀。

原帖由 TOS88 於 11-9-11 10:57 發表
全級得63人考第10,並不突出。 若然突出,自行階段已取錄。

以這樣的父母又怎能帶領兒子在自行收生的面試中脫穎而出呢。不過,佢個仔考第10都唔知有無得面試!
我相信佢係嘈大抽獎那部份,因縮班而影響佢。所以同佢個d所謂全A成績關係不大。

原帖由 babaBear 於 11-9-11 13:52 發表
那麼小孩真的在深圳,雖然沒有內地户口是要交費的,如果內地重點中學有門路,也會是出路之一。

到第日佢又話無香港大學讀,又發爛渣。留佢係香港讀,考試考得唔好,又諸多藉口又話老師呢樣(口個)樣,攪到佢個仔咁樣,又賴同學排斥佢,孤立佢,又話學校無愛心,又話校長唔識講野,哎!家長日派成績表,佢隨時帶備軍刀、天拿水回校。呢個家庭直情係計時炸彈,邊個收佢就等於放個計時炸彈係身邊。

唔好攪錯,TSA係為學校而考,可以話學生應該係冇乜壓力。但PS1唔同,佢除了影響師弟妹的成績分佈之外,PS1都係自己本人的成績,用作中一級分班之用,你入唔入到精英班就係睇呢個成績(除卻有部份學校沒有分精英班,另外亦有學校會另定編班試)。所以PS1係有一定的壓力。

原帖由 mio8390 於 11-9-12 20:17 發表
如果本身有實力,考PS1用平常心去考,成績不會差得去邊,我見過好多死谷第一年是入了精英班,到第二年就跌出精英班。好多壓力是自已比自已的。

...

當我地有實力的確可以平常心去應付,但總得要以嚴肅的態度去對待。在小學裡,好多時只係一個縮影,但上到中學,d同學來自五湖四海,成績的差異可能很大。我同小朋友都親眼看見很多,亦親自經歷過在一些比賽中,因為驕傲而失掉獎牌,亦因為大意而悔不當初的情景!
壓力係睇你想唔想做好那件事!

原帖由 mio8390 於 11-9-12 22:56 發表
如果需要比自已好大壓力才能成功,不如退而求次,平常心去應付不等於不嚴肅對代,只是比自已太大壓力,對個人健康和表現都沒有好效果,放鬆下可能表現會比想象中好。
...

沒人說要比小朋友或自己好大壓力,但壓力和態度係兩樣唔同野。我地不是就係要學做人的態度嗎?我地難度要學做人態度的同時猛給自己加壓力?我相信沒人想做李生,壓力大到要去跳橋吧!記得之前許同學嗎?佢讀書已經好叻,但就是欠缺了做人的態度,以為真係可以一舉進入大學修讀環球商業就可以成功嗎?我覺得讀書時,便專心讀書,考試都一樣,絕不能馬虎;遊戲時便盡情去玩,玩得開心,玩得投入。若想做好工作便得有充足準備工夫。
若想別人專重你,請你專重自己的工作先!

原帖由 pooh仔 於 11-9-14 01:23 發表
雖則佢是全級頭十名, 但為何在第一輪自選KING'S 入唔到, 要到第二輪都唔掂?

一是佢老豆自視過高, 以為實入硬, 將頭三自願填晒band 1 英中, 其後又亂填, 再加上佢仔仔隨機號碼太後, 所以引致派到第八自願. ...

自行想入,頭2、3名較穩陣,考4、5都係搏搏下,第十就真係好微,所以我話佢都唔知有冇得in。
老實講,如果佢個仔係band 1仔,而家派到第八志願,好大可能之前那七間佢都係填band 1英中,而且都係跟佢個人喜好填,完全唔考慮策略。跟住第八志願就係陳白沙,如果以一個band 1生,佢係比其他band 2生優先派位,所以佢一填band 2中中就好大機會入。

原帖由 judy 於 11-9-15 12:00 發表

如果呢位學生真係band1,佢應該將所有band1學校都填上,然後才填band2的。

好明顯,出現此情况只有三種可能:

1. 甲部自己填上,
2. 呢位學生唔係band1生;
3. 填幾個band1後,就填上此校。 ...

如你分析:
1. 甲部自己填上.......恨入英中恨到發癲,應該唔會,
2. 呢位學生唔係band1生.....照咁睇,呢個機會很大,
3. 填幾個band1後,就填上此校。 ......佢話係第八志願。

原帖由 MUMMYSIK 於 11-9-15 19:01 發表
作為父母,將心比已,其情可憫,但做法多不獲認同。
只能怪中西區雖然帳面band 1位有586個,但其中269個是聯系+直屬,實際可抽的只有317個,band 1人數有605,有些在自行收了,但這區男仔band1多數想入King's,變成band 1頭在自行階段 ...

若band 1學額扣除聯繫和直屬位,那麼band 1生數目是否同樣要扣除聯繫和直屬的人數。餘下的便是可供抽獎的人數和學額。

原帖由 kls12 於 11-9-15 23:51 發表

但band 2不是都可抽直屬嗎?
若是,band 1生機會便少了。

對啊!而且這還是一個unkown數目。

原帖由 baekdoosan 於 11-9-16 06:48 發表
希望佢地一家珍惜今次機會啦~

-----------------------------------

子獲名校面試 非常阿爸或圓夢
2011年09月16日 蘋果日報

【本報訊】「非常阿爸」李先生早前因為兒子鋒仔未能如願升讀英皇書院,衝上行人天橋企圖 ...
李爸和李媽將會陪同兒子參加面試,增加八學機會.......
如果校長問點解要跳橋?點解要買天拿水?唔知小朋友會點答!唔滅小入學機會已經算好,重話增加。
‹ 上一主題|下一主題