用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? ...
go

請問【唔湯唔水窮人】讀【協恩中學】有壓力嗎 ? [複製鏈接]

原帖由 chumamma 於 11-9-9 00:33 發表
我舅母最近同舅夫很多意見, 關於表妹升中學一事。表妹讀書 OK, 係地區名校全級頭二十名以內。

舅母同舅夫已退休, 現無工作, 但有接近二佰萬左右積蓄, 住淘大花園最細單位, 不用供樓了。

舅母想供獨女表妹讀協恩,  ...

其實你未計讀大學那筆。不如叫佢地計清楚除左學費(學費可以減免,不過查清楚申請條件先),雜費,還有他們的生活費,住屋唔好以為供完就甩難,重有管理費,甚至維修費用。重要考慮他們有幾多歲命,兩百萬可以捱到幾多年等等。
其實你將個題目寫到咁,將協恩無限量放大,無可否認係對協恩唔公平,每一間直資都有這樣的問題。試想想,如果佢地沒有收入,本身已經係有d壓力,都唔計要不要供養小朋友。因為人唔知自己會有乜野突發事情發生。一係拿拿聲變賣家產,將存款轉移,五年後申請綜緩,一了百了。
說到底,我都想他們試一試,看看若果父母沒有職業
,或退休後,還可不可以通過協恩的審核。

原帖由 hahe 於 11-9-9 14:26 發表
轉直資後, 可能只會收返協小BAND 1和BAND 2 頭的學生,所以會多咗好多位出來俾人爭。起碼會IN多啲CANDIDATES,如果係叻又或INTERVIEW表現好好,入嘅機會都俾之前大啲.你表妹如果嚟緊今次呈分再勤力啲,考到頭幾名之內,可能都 ...

報咗就一定有機會,唔報就一定無....呢一句好精彩。
轉左直資後,報左,收左,都重可以唔讀走去玩大抽獎。
今年我發覺原來真係名校都未必一定收最top那班同學。
佢地有好多選擇,可以係特異功能,亦可以成績好平均,但面試好出色,當然,這一類數目唔會好多。我記得今年初時有post關於疵利羅仕收生準則,大家都拗左好耐,唔信考得後的同學可以入,考得前的同學反而入唔到,而家我信。因為QC都係咁。

原帖由 heiheibbchu 於 11-9-10 19:21 發表
如果學校只選擇叻學生入讀, 成功根本不在於學校, 而是學生. 窮人為什麼吾可以入讀好學校? 為什麼要受歧視?

這個就是是伯樂和千里馬的關係。古時認為:世有伯樂,然後有千里馬,千里馬常有,伯樂卻不常有。現代人卻認為千里馬不常有,但伯樂常有。所以要提高學校質素去吸納優質千里馬。
成功不在學校......根本兩者的成功解讀都唔同,但學校一出尖子,學校就聲名大燥,盡吸各方優材,奠下萬世基業的根基。
窮學生為甚麼唔可以入讀......窮學生重要加埋叻先得。若果真係窮,除了你可申請綜緩,重可申請書簿津貼、車船津貼,還可向學校申請學費減免。最慘係唔湯唔水那班家庭姐!

原帖由 pooh仔 於 11-9-11 12:33 發表
I absolute agree with HappyEE. 藍偱只是一間屋村小學,藍田st Paul 機會比較大啲。誇區返學又要交通費!

我絕對唔會睇少屋小學。今年QC、張祝珊等學校所收學生,除了同區小學之外,都好大部份來自將軍澳、柴灣、香港仔等地區,舊年皇仁個狀元郭同學都是來自景林天主教。除非協恩諗住唔收屋女啦。
機會大唔大唔係睇屋定唔係屋,係你考得好唔好,有沒有潛質,學費就另外一回事,因為好多住屋都坐Benz、養番狗啦。就算住屋都唔好氣餒就得。

原帖由 Mothercc 於 11-9-11 15:25 發表
協恩 / 直資幾時報名 ?

囡囡今年小六, 沙田區屋村小學.  老師建議佢報出面中學, St Paul.   我地驚太遠同程度問題.  唔知協恩 會唔會適合的 ?  想試下.

直資學校報名可參考佢地的網頁。一般10月中至尾就會公佈。
協恩轉左直資後可以自由報名,試下無防。取錄與否,都可以繼續參加自行收生和大抽獎,不過若被取錄的話,學校會要求你放棄大抽獎。

原帖由 tchm 於 11-9-11 21:47 發表
去協恩門外逛逛, 不是人人坐 BENZ/BMW/凌志的

而家協恩未轉直資,大部份同學都係沿農圃道行落去搭巴士或小巴居多。坐Benz/BMW/淩志等各樣私家車的同學反而唔夠馬頭涌(紅磡灣)官立小學咁多。有時覺得讀官立唔一定窮,讀直資的又唔一定有錢。

原帖由 yph2005 於 11-9-11 23:05 發表
其實, 除了是否別無他選,
1 每年或會加學費.
2 雖有津貼, 但小朋友會否年年可保持水準, 因有些學校雖給你獎學金 或 津貼, 但好似每年要全級考1/3之內,否則取消獎學金 或 津貼,
3 既然小朋友有好成績, 為何一定要考 ...

是否別無他選.....當然唔係啦!只係情意結。有好多人覺得協恩係佢地的dream school。

原帖由 Chanv 於 11-9-12 00:35 發表

參考khmama中學排位,藍田聖潔靈中學排位仲勁過協恩,即使不是百分百,亦不會相差太遠,咁何必要追求名牌,令到全家人咁大壓力,也可能因生活問題,日日吵鬧,需知無收入而又要咁多支出,除左學費,仲有好多雜費,長遠真係會 ...

可能校長就係睇完khmama的中學排位後先會考慮轉直資。

原帖由 Mothercc 於 11-9-12 17:59 發表
咁女仔, 數學中等, 中英尚可, 記性好
但無其他特異功能~
住沙田區, 揀邊間較適合 ?

會唔會 伊利沙伯、上智、林護 較好?

保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯..... ...

如果成績唔係最好那一撮,以上學校機會都好微。最好問問學校,參考番老師意見先啦!

原帖由 Yanamami 於 11-9-12 11:54 發表
只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦.  保一、上智、林護、聖傑靈、庇利羅士、伊利沙伯.....+隻手指數唔完.

只要突破到自己, 大把好官/津校揀啦........
呢句就係解決心魔的核心。最好送給李跳橋聽!

原帖由 pooh仔 於 11-9-14 01:41 發表
我不是睇少屋村小學, 只是去到競爭時佢哋喺會蝕底.
每間學校都有BAND1,2,3, 有學生入到英中不出為奇, 只是上到去跟唔跟到先喺一個問題. 當然亦有不是卧虎藏龍之人.
我喺這區大,  藍循小學嘅程度相比其他是有差距的 ...

藍循今年派位情況。
http://www.ltmps.edu.hk/f1information/form1.htm

原帖由 小伊 於 11-9-19 23:31 發表
好多家長都系掉轉諗野,DGS,話富貴、marynoll,又富貴,st Paul 更富貴,嘩!每間學校有成千人,計埋DBS等等男校,真系一街都富貴。倒不如回到根本,考慮讀書吧! ...

睇完後,令我想起「何不食玉糜!」

原帖由 jollyma 於 11-9-20 16:51 發表
我覺得版主咁辛苦長篇大論 , 都只不過係轉過灣來批評協中轉直資啫, 果真用心良苦, 從來津校轉直資都比人批評得體無完膚, 講真你地囡囡當年不論什麼原因入到協小, 已經比好多人好彩好多, 幾多中產家庭派得唔好, 迫住 ...

沒有甚麼大不了,不過唔知幾時又有另外一間名津校轉直資呢?我估下一間可能係MCS,或者SSGC。

原帖由 ZZdaphne 於 11-9-20 17:23 發表

唉...你係唔係講我呀...我都唔係好辛苦亦唔見得長篇大論,
好似你長D喎...

我無批評協中轉直資的意圖,
只是就樓主的問題寫出個人愚見,
係咪我詞不達意, 令你有所誤會吧.啊!!!!

:loveliness::loveliness: ...

版大,放心,應該唔係講你。佢連版主和樓主都未攪清姐!
‹ 上一主題|下一主題