用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1生會派到 BAND 3中學嗎?
go

band 1生會派到 BAND 3中學嗎? [複製鏈接]

原帖由 nc2000 於 11-9-22 01:17 發表
如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大,  ...

你睇李爸爸要去跳橋未知囉。

唔係一定band 1學額和學生的問題,如果有人亂填一通的話,一定有機派得唔好。相反,識得放條保險線就贏面好高。一般通常輸係輸那些人呢,就係搏得太盡那些。你睇番李爸爸的填表方法你就會明白好多。

原帖由 judy 於 11-9-22 10:28 發表

首先,要搞清何謂band1,band2,band3。有的家長認為區內最好的三四家為band1,跟住5,6家為band2,其餘為band3。咁嘅諗法,band1生是有可能派到"band3"的。

但如果你將區內学校排好(假設90家),咁前30家就是band1,中間就是band2, ...

理論上是對的,有幾多band 1生就會有幾多band 1學校,但我相信沒人會聽的,由其是當你係局中人的時候。

係現實生活裡,好多所謂的band 1學校還跟家長心目中的band 1仍有一段距離。

原帖由 chaselam 於 11-9-22 13:06 發表

實際是一種曖昧的誤解
到底何謂BAND1學校
是小學成績的BAND1學生來評定學校等級,還是該校會考及高考成績呢?

係唔係誤解就只有局外人最清楚。局中人何止追求band 1學校,而家還出現了band 1頭,band 1頭至中,band 1中....等等。你話以乜野來區分,初期應該以教學語言,繼後發展到以會考成績、拔尖成績、入大學人數甚至校風,有家長話邊間邊間中學門口經常有警車停泊都可以段定係邊一個banding,有乜野可以拿來比較的都可以比較。
實際上,係教育局內係沒有所謂band乜band物中學的!

原帖由 nc2000 於 11-9-22 23:56 發表
本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填! 邊間學校點排位, 排錯位就 沙田多英中, 但BAND 1學生都唔少, 仲未計轉網學生, 學位減左, 千禧龍年學生多左,  選校策略難度又高左
好似有好多英中 ...

係呀,呢個遊戲真係好難玩,緊張過玩過山車,人地過山車玩幾分鐘,呢個遊戲玩足一年。
有人選選下英皇都可以走左去陳白沙,跟住又兜個圈去左鄧鏡波!人地跳橋先可以兜圈炸,你唔跳橋都唔知派左去邊。我係話亂咁填的家長和同學。

要搞清何謂band1,band2,band3------正確

band 2派左去一間band 1尾的中學,反而band 1有幾個就派唔到---有可能

如果band1派band2而band2派band1, 好明顯o的band1家長太早填band2學校, 錯失入band1機會----又係喎

本以為都唔難去填張選校表, 但而家就真係唔識填!----又係喎

好似有好多英中選, 但亦有多間係你唔排第一就根本入唔到---- 正確

如你小朋友肯定是band 1 生, 你就一定頭7-8位都要填band 1學校, 如果入咗band 2學校你會好後悔. ---- 又係喎

沙田咁多BAND1點會入唔到~---- 而家搵緊原因

所以我質疑有人表示第二位派到林裘謀?第四位派沙官?---極少數個別case,不能作為參考或例子。

你要睇埋佢甲部填咗邊3間, 因為抽完甲部先抽乙部。--- 又係喎

林求某跟培英係叮噹碼頭 , 如果派唔到第一志願, 就唔會有機會比你派去第 2 志願。---呢個大家都明

總之差不多或口碑相若, 就唔好放格離左右。---正確

如一早放Band 2學校在4-5志願, 那吾後悔才奇。---又係喎

邊緣人最忌太進取---又係喎

好清楚了。
咁沙田區的家長睇完都應該識填啦!
若仍然係覺得難填,呢個係事實!
若再填錯就只能怪自己。
若band 1生仍然被派往band 2學校,只能怨隨機號碼太差,沒運了。

原帖由 bakusensei 於 11-10-3 15:07 發表
Hope you mums and dads don't mind if I ask a very silly question.

A very fundamental question.

According to EDB's FAQ on SSPA, "當學校網第一派位組別的學生均獲分配學位後,電腦再按同一程序處理學校網第 ... Is my understanding correct?

就算幾silly都答下你啦。你ge understanding沒有錯,但你assume不適當。若你這樣assume,又跟你沒有錯的understanding去選校,很難想像你會派到甚麼學校,好在這個世界沒有絕對的對與錯,唯有祝你好運!

原帖由 talent2000 於 11-10-3 17:44 發表
This is the point. I think the no of band 1 seats < no of band 1 students to apply in the region. Secondly, once you fill in all Band 1s schools but the sequence of school is wrong. Whenever it comes  ...

請問有沒有沙田的band 1生數目和band 1(所謂)學額可供參考?

原帖由 bakusensei 於 11-10-3 18:31 發表

Many thanks for your kindness to answer me.

Then, my another silly question. For Central western school net, should the "band one seats" > band one students? If that is the case, there shouldn't b ...

好啦,又答下你啦。
第一,跟本沒有人知夠唔夠band 1位,單係有幾多跨網生我地都唔知,除了EDB。
第二,Band 1組別內的男校女校或男女校出現男女失衡,有機會男生多但男生學位少;相反女生少但女生位多的情況,這個只有EDB知;
第三,李同學跟本可能係band 2生,但無從證實;

純粹個人猜測,若有與事實不符,敬希賜教,但若與事實相符,實屬巧合,因我不是EDB!

如果睇番上年的band 1人數和學額(最實際就是睇學額和人數,所以個個區唔同),你不難發現其實沙田區有九成幾機會可以入番band 1中學。

所以我都同意真係盡量填晒band 1裡可選而又唔會同等級重疊的學校,例如你唔會第一志願填曾肇添,第二志願填呂明才掛。過早填band 2真係會side晒d機會。

不過要有心理準備:
1.勝算咁高底下,輸都抵,只怪隨機號碼不夠別人好。始終機會大不等於百份百,做好兩手準備去叩門。
2.要準備接受較後志願的band 1學校。不要跟別人比較,人地派第三志願,你可能派第五志願,但總好過派去band 2學校。

雖然如此,沙田區仍然是band 1生的樂園!

原帖由 nc2000 於 11-10-5 02:08 發表

khmama, 經你一講, 我就明白band 1最差只會派去band 2, 除非自己白痴晨早去填間band 3! 但就對於選校填表方有疑問 : band 1生填晒band 1學校至填band 2學校, 咁可確定band 1係派晒位至被派去b2學校, 但又唔係由好 ... 其實往後的b1學校都没意思了是嗎? 只是為確定b1派位完全盡派了才填上的, 我理解對嗎? 以上1-6的排位又是否正確呢? 請指教!

今年就由你去確定一下啦!對明年的小朋友好有幫助。

原帖由 nc2000 於 11-9-22 01:17 發表
如果該區BAND 1 及BAND 2學額都不足夠派比BAND 1生, 咁又要填滿抽奬券, 咁係咪就有機會BAND 1 生被派到BAND 3中學呢? 有無咁既可能呢?

e.g. 沙田區的band 1 中學學額< band 1學生, 咁band 1生如果抽奬號碼又較大,  ...

咁我一定會填晒d band 1學校落去, 但最重要問題係排位問題, so 我諗即使我確定了填晒band 1學校, 都唔係你所講對明年小朋友有咩大幫助, 我諗你諗多左了! 我相信大部份b1 學生都會填晒b1 學校先 ka la!

你之前都重擔心沙田區的band 1中學學額<band 1學生。我睇而家唔係我諗多左,係你諗通左喎!

原帖由 talent2000 於 11-10-7 00:01 發表
每個學生分數,學校區域層次,要求各有別。表面的數據係一樣野,實際係點只可以開獎之後先可以知道,無窮的變數,誰可以知道?如果目標係band1任何一間已經是失敗中的失敗,希望能先消化再決定自己要甚麼。一擊中獎就是必要的,否則 ...

多謝你的無私奉獻!
好可惜,任你再幾多苦口婆心,聽者廖廖。
填選校表唔同填六合彩,填晒所有band 1,填滿佢就可以派得好學校,派唔到,輸左再黎過,一個禮拜開兩次,可以填足一世。如果我地細心留意每一位家長所講的,唔係叫你照單全收,但你都一定有所得著,因乎為係佢地的經驗。好似Hello媽媽叫人盡量排band 1,佢都唔係叫人填晒。為求要填晒dband 1學校,你試下將曾肇添放第十一,睇下會點,你唔單止唔會派到去曾肇添,唔單止無用,可能到最後會害死自己,點解,因為你強行將頭十一間學校全部填晒band 1,你的第一間band 2學校將會在第十二位出現,可能較其他band 1生遲,若派不了band 1將會唔知派到幾多。

redkoni家長話等埋d學位數字出,我同意一半啦。因為到時有幾多人申請跨區又未知,幾多人會跨出跨入又未知。我睇到2010和2011khmama的試算表沙田區都只能有9x成功率,除非九龍城區啦,人地可以$2500租個信箱,沙田得唔得丫。如果咁驚派唔到band 1學校不如申請跨出去九龍城好過啦,無謂虐待自己。何況今年又多左人,位就已經縮左。

不過,既然呢道d家長講派第四、五、六、七志願都係唔開心要去叩門的話,八、九、十、十一都顯得無關痛癢了,點解重要填d又唔會派到,就算派到都唔喜歡的band 1學校呢。有無諗過如果萬一第七位開始都派唔到的時候,你隨時好的band 2都派唔到。到時你會幾咁徬徨。

之前Judy家長講得好好,佢話:係呢度,有人教人用好方法,也有人推銷蠢方法。唔知點解,蠢方法多數受歡迎,冇計!

我都係有感而發姐。「勸而聽者,諫之;諫而不聽者,遠之。」

原帖由 tillytam 於 11-10-6 21:49 發表
為何把MAGIC 10全部押落中文科至100分, 而不加落數學科, 對學生個人的標準總分有分別嗎?
請賜教

觀其文而知其人。橫掂加左10分落去數學度都係輸,點解唔將中文變為100分。我估呢個係佢個人的性格-好勝!
純綷推測,因為我寧願A**+C 好過要兩個B!

原帖由 天瑜 於 11-10-7 12:12 發表
標準化的應用

假設某位學生呈分試中,中文科成績是57分,數學科成績是78分。

而全班第一次中文科呈分試的平均分數是43分,標準差是7分,而數學科成績平均分數是73分,標準差是5分。

那麼,這位學生數學科考得好還是中文科?

...

因剛才的說笑引致的冒犯,懇請redkoni見諒!

另請問是否若能在標準差大的科目而獲取高分的話,在呈分試較為有優勢,還是尚有其他條件呢?

原帖由 Hello媽媽 於 11-10-7 14:29 發表
好應同你的分析.
在這再講小小經驗給大家.不好想叩門一定成功, 每間學校叩門最多得4-5個. 而考的人往往過100以上. (不是入4,5,6志願要叩門, 我上年見有人第1,2 志願都去叩門.) 叩門的心情真不好受, 仔女在試 ...

其實上年我都有呢d誤會,看見個個都話叩門,又話要租定的士,又話要分區,攪到我都唔執輸,以為叩門係第四階段,那那聲整定5、6份叩門資料,帶定回校等放榜,好彩用唔著。
叩門其實真係要成績好,重要考試、面試、幾百人去考,我記得上年呢度有家長話黃笏南簡直虛hom到不得了,二、三百人係禮堂度考筆試,直情好似會考咁,為的是幾個叩門位。
講到呢度,我忽然又諗到d野,我地唔係不嬲都話九龍城夠派ga 咩,點解黃笏南又會有幾百人叩門,迦密又好似話好多人叩門,旅港、何官都有,係銀禧無,唔係話佢地渣,而係佢地識得用郵寄收叩門申請。唔通真係大部份band 1只想換間好d的學校。所以填好這張選校表方為上策,你做保險做得好,已經贏左一半,叩到門固然之開心,叩唔到門唔駛輸得咁慘。統一派位唔係叫你去搏,係叫你點樣去守。你要搏,自行階段你味去搏下囉,橫掂有兩個位。

九龍城個個都以為好囉,咁事實上又真係幾好。點知到放榜日,一樣亂晒大籠,有人歡喜,一樣有人愁。

原帖由 redkoni 於 11-10-7 13:57 發表

我也有個有趣問題問番你, 你可否先答我?

全級小六同學考第二次呈分試, 考數學科, 考卷全級最高分有人攞咗100分(raw marks滿分), 攞最低分是20分(raw marks), 你自己得100分, 是最高分之一, 滿心歡喜, 原來其他考 ...

我估係:
C-平均分細左,標準差大左,所以愈高分的同學愈有利。
A-都得,平均分大,標準差細,高分的同學亦都有利。
唔知是否正確!
‹ 上一主題|下一主題