用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 這成績考出面D名校得嗎?
樓主: doncheng
go

這成績考出面D名校得嗎? [複製鏈接]

原帖由 doncheng 於 11-10-29 10:22 發表
如女拔,協恩,st.paul的學校,小朋友平均分92, 操行A, 體育c, 沒有學琴,沒有校外獎狀, 衹得學校的學業成績獎,課外活動衹有跆拳、做下義工、英文課程 ...

單係睇成績就唔係太差,況且直資學校一般都著重面試的表現和態度,發掘有潛質的學生,還有家長對小朋友的支援等等好多因素,並不一定成績好就一定得。協恩未轉直資前都in 2次,甚至3次,所以佢地都幾睇重面試。況且,未in真係唔知邊個贏邊個輸。我覺得一試無妨。

原帖由 navigator 於 11-10-30 09:03 發表

作為一個冇特殊背景或關係嘅學生嚟講,名校揀叻學生,眾所皆知,梗喺睇其4至6年級上學期嘅學校成績為關鍵,跟著就睇操行、奬項、技能、名銜、服務及課外嘅活動嘅參與性。單憑呢啲關口,名校就經已揀到咗一咋目標學生嘞...... ...

易考易入的直資學校你又唔想去,難考難入的又唔去,睇怕都唔駛去。我係BK咁耐,我從未聽過有家長講過話女拔易考,從未聽過話男拔易考,亦從未聽過話聖保羅男女易考。
睇下自己有無自信心姐,如果睇完navigator呢位家長所講的就自己打退堂鼓,咁我就勸你都係唔好去報名了。相反睇完都難唔倒你的,請去吧,前面重有乜野可以難倒你!

原帖由 navigator 於 11-10-30 14:25 發表
打個譬喻,在一場眾多D1級泳手出戰的泳賽中,凡達不到D1級的泳手蹤使有多強的信心去參賽,結果還是輸的呢!又再引用女拔校長曾經講過的一句話:「考得呢間學校嘅,我相信小朋友嘅成績都有咁上下啩?!」真的不存幻想,這個世界根本就沒 ...

我真係唔希望d家長用一個坐井觀天式的態度去猜度自己的小朋友的能力,點樣先叫有能力,點樣先叫沒能力,這個不是由你同我去決定。幾多自以為大熱的倒灶。烏龜都可跑贏兔仔,雖然係鳳毛麟角,但都值得我們反省。
況且我當然唔係叫人越級挑戰,既然係D1選手,你唔去做好你本份,只識長他人志氣滅自己威風,未打已輸,何信心之有!
我相信所有名校都抱著一個信念,佢地唔係淨係找尋成績好的,自信各方面能吸引到他們的,我覺得都不妨一試,損失嘅都係你同我都負擔得起,就係咁簡單姐,唔得又唔係要死嘅,真係晤明!

原帖由 navigator 於 11-10-30 16:08 發表
唉,討論啫,各抒己見啫,都冇絕對嘅對錯,駛唔駛咁勞氣?亂咁強詞砌我啫?!自己小朋友嘅能力有幾多,乜家長仲需要「猜度」咩?!乜唔係一早就知道晒咩?
D1泳手對D1泳手,先致有場龍爭虎鬥,鹿死誰手,拭目以待;D3泳手對D1泳手,輸硬!選美咩?根本冇 ...

我之前重以為你試過報女拔,失敗所以講咁多負面野。我重發現原來我唔係強詞砌你,因為你唔單只用這樣的方式去估量自己的小朋友,你重用這種方式去估量其他小朋友。人地勁唔勁,你理得佢唧,亦都唔到你理,最緊要做好自己。不過,你咁樣都唔緊要,好在政府係派位呢個遊戲上面都有個框架,亦都有個準則,你地學校都應該會話你知你嘅小朋友應該係屬於band幾,唔駛你去估,如果唔係,你肯定估底幾個band。

原帖由 navigator 於 11-10-30 20:18 發表
唉,越來越牛頭唔搭馬嘴嘞。我認為作為有sense嘅人嚟講,駛乜猜度呢樣嗰樣啫?根本就自己知自己事,心中有數,因此去做任何事,必定會量力而為架,唔會好似賭徒咁,淨喺識得響胸前掛個「勇」字就得嘞。要搏入名校,唔喺講運氣,喺講實力 ...

我唔覺得我係牛頭不搭馬嘴,起碼我唔係牛頭亦唔係乜野馬嘴。我一路係答緊樓主的問題,係佢可唔可以考出面d名校。我亦一路都係比緊d正面嘅信息比佢。我無話過你的小朋友可唔可以去報考。你自己覺得小朋友不適宜去報考的話,你有權亦可以唔去報,但請不要自己一廂情願將自己的小朋友的情況加諸係別人身上。
我相信呢道每一個家長如果想小朋友去報女拔的,無不從小安排和栽培,所以唔止女拔咁激烈,女拔小一樣咁激烈,絕對唔係你講的心口掛個勇字,我亦無講過可以單憑運氣就可搏入女拔。無自信心就幾有實力都無用,更何況又無自信心又無實力那些,所以我強調嘅係除左有實力重要有志信心;有實力、有自信心都重要踏出呢一步,踏出都未必會成功,唔踏出就永遠都唔會做得成。連踏出呢一步都唔去,到時就唔好怨學校淨係收呢d人嗰d人,人地成功都要人地肯去試。
人地協恩校長話佢地往年d學生成績又好,有鋼琴8級證書的大把,唔通你等到有演奏級先去咩!如果我小朋友有7級、6級我都會去報,可能第二樣贏返呢,因為我唔知其他小朋友係點,我只係相信個個小朋友都唔會差,不如留待老師和校長去評定吧!如果自己小朋友成績差,沒有其他強項,就猛跟別人說這間學校不好,只收好勁好勁的人,務求令到某些人唔好去,我討厭囉!對唔住。

‹ 上一主題|下一主題